szerző:
Stemler Miklós

Éhségsztrájk helyett evősztrájk a tiltakozás új formája Pécsett, ahol a jó ételeket szerető lokálpatrióták így tiltakoznak egy kultikus étterem, a Csillag bezárása ellen. A 116 éve folyamatosan nyitva lévő hely fölött nem egyszerűen eljárt az idő: a Csillag maga az idő.

Van egy hely Pécsett a belváros szélén a Hungária utcában, amely nemzedékek óta a városkép és a helyi mindennapok részének számít. A Csillag belekóstolt a XIX. századba, végigélte és végigetette a XX.-at, megélt 12 évet a XXI.-ből, míg 2012-ben a válság és az étkezési szokások változása egy agresszív, új vetélytárssal kombinálva végül két vállra fektette. De még nem győzte le.

Az 1896-ban megnyílt vendéglő azok közé tartozik, amelyek észrevétlenül váltak kultikussá: létét egész eddig mindenki természetesnek vette, és épp ezért csak most, a közelgő bezárás hírére vált közüggyé. A Csillag változatlanságával vívta ki ezt a státuszt. Ahogy azt az egyik lassan harminc éve ide járó vendég, Lovasi András megfogalmazza, a Csillagért azért is kár lenne, mert olyan kevés állandó dolog van az életünkben, pláne, Magyarországon.

A rántott szelet a Csillagban és az Ezeréves Sólyom minden gyermek és felnőtt álma
©

Ez volt a helyzet pár nappal ezelőtt, ám miután a hír végigszaladt az interneten, régi és mostani törzsvendégek sora fogott bele egy új tiltakozási formába, az evősztrájkba, és kezdték el a megkopott hírű étterem népszerűsítését. Most már az is elképzelhető, hogy a Csillag megéli a 120 évet, bár nagy kérdés, meddig tart ki a hely féltőinek lendülete.

A pacal örök

Nagy meglepetések nem érik azokat sem, akik akár évtizedek után térnek be újra az étterembe. Így lehet, hogy az 1986-os Dunántúli Napló gasztronómiai szakírója szerint „manapság annyira közkedvelt” pacal ugyanúgy a minimalista, ám teljes élményt kínáló egyoldalas étlap része, mint 26 évvel ezelőtt volt, és a régi vendégek állítása szerint a minősége is ugyanolyan jó, mint annak idején. Ugyanez a helyzet a Lovasi által méltatott rántott májjal is, amely a zenész egyetemi éveinek szerves részét képezte.

A Csillagban felszolgált ételek azóta megörökítésre is kerültek Majdik Péter filmkészítő és lokálpatrióta által, aki egy dokumentumfilm projektje részeként évek óta készít fotókat a Csillagban elfogyasztott ebédjeiről. Az ő dokumentátori munkájának köszönhető annak a rántott szeletnek a lekapása például, ami egészen megevéséig a Csillagok háborúja Ezeréves Sólyoma tökéletes replikájának tűnt a tányéron.

Nem csak az étlap és a minőség változatlan azonban, hanem a kiszolgálás is. Súlyos igazságtalanság lenne a Kádár-korszakot emlegetnünk a kifogástalan udvariasságú és humorú, klasszikus pincérruhában tevékenykedő felszolgálók kapcsán, mindez inkább a háború(k) előtti boldog békeidőket idézi meg mindenféle manír és modorosság nélkül.

A Csillag elégedett rabjai
©

A Csillag nem a retrohullám része, hanem maga az állandóság, ahol Laci bácsi 20 éve fogadja a vendégeket, a harmincas éveinek közepén járó, frissen érettségizett Tibi pincér pedig szintén másfél évtizede. Talán ennek is köszönhető, hogy a hely képtelen volt profitálni az egyre erősödő nosztalgiahullámból, és az elmúlt években már a túlélésért küzdött.

Pécsi mini Bermuda-háromszög

Messze vannak már a nyolcvanas évek, amikor Lovasi András visszaemlékezése szerint a Csillag a pécsi mini Bermuda-háromszög részét képezte, mivel hiába zárt be tíz órakor, „itt volt a legjobb a kaja és a fröccs”, és a kilencvenes évek is, amikor a már említett Laci bácsi a szigorlatokon elvérzett egyetemista lányokat vigasztalta gyengéd szavakkal.

Az étterem népszerűsége annak ellenére is lassan csökkent, hogy az idelátogatók szinte mindig elégedetten távoztak, mint például a sludge metál úttörőjének számító New Orleans-i Crowbar legénysége, amely egy kortárs szemtanú beszámolója alapján a 2000-es évek elején ette degeszre magát a Csillagban.

A vendéglőt hosszú ideig fenntartó egyetemisták lassan elmaradtak, miután egyre több hely nyílt meg a közelben található orvoskar és a bölcsészkar közvetlen szomszédságában, aztán jött a lassan négy éve folyamatosan mélyülő válság, amely Pécsett is kinyírta az étterembe járás kultúráját. A legárérzékenyebb szegmensben, a déli menük piacán agresszív árverseny kezdődött, amelyet jelen állás szerint egy közelben lévő étterem nyert meg 490 forintos árral.

A Csillagot 31 éve vezető Radó Miklós szerint ez már a megszokott színvonalon nem gazdálkodható ki, így nem is próbálkozott az alámenéssel, ám a megmaradt vendégkör egy jó része kényszerűen inkább a pénztárcájára, nem a hasára hallgatott. A csődközelben lévő pécsi önkormányzat vagyonkezelője eközben a még talpon lévő vállalkozások sarcolásával próbál némi bevételt szerezni, aminek eredményeképpen a történelmi belváros nyugati részén végighaladó Ferencesek utcája már kiadó üzlethelyiségek tömegével van tele.

Közösségi média és flash-evés

A negyedmillió forintot is meghaladó havi bérleti díj és a vendégszám megfeleződése láttán a 47 éve a vendéglátásban dolgozó Radó úr úgy döntött, hogy nem kell erőltetni, ami nem megy, és inkább hároméves unokájával törődik a továbbiakban, mint az aktív évei nagyját kitevő Csillaggal. Ez volt a helyzet egészen addig, amíg a korábban már említett Majdik Péternek köszönhetően a hét közepén végigszaladt a Facebookon, hogy az 1896 óta létező étterem május végén végleg bezár. Az OMG, bezár a Csillag csoportnak pár óra leforgása alatt több mint 1000 tagja lett, és a siránkozáson kívül gyorsan konkrét ötletek is születtek.

Az első egy manapság annyira közkedvelt flashmob lett: a Csillag Pécsett tartózkodó hívei délidőben lerohanták az éttermet, és megpróbálták kienni a készleteiből. Bár mindez végül nem sikerült, a mintegy 250 adagnyi elfogyasztott étel majdnem annyi volt, mint az étterem átlagos egyheti forgalma.

Még látogatható
©

A dél előtt pár perccel még igen pesszimista Radó úr este már friss Facebook-tagként köszönte meg a vendégek szeretetét és étvágyát, majd a szintén teltházas csütörtök után azt is komolyan fontolóra vette, hogy az unokák még várhatnak pár évet. Azzal természetesen a csoport tagjai is tisztában vannak, hogy flash-evések révén nem biztosítható a Csillag jövője, ahogy Majdik megfogalmazta, mindez olyan, mintha lélegeztetőgép révén tartanák életben a helyet.

A törzsvendégek egy része azonban nem csak az evésben gondolkozik: egyikük új korszerű weboldalt ír az eddig nagyobbrészt marketing nélkül működő Csillagnak, amelynek hirtelen Facebook-oldala is készült, és a közösségi marketing kapcsán is vad brainstorming indult. A közösség tagjai egy a konkrét ügyön túlmutató petíciót is megfogalmaztak, amely arra hívja fel a pécsi városvezetés figyelmét, hogy a városi vagyonkezelő merev üzletpolitikája óriási károkat okoz: a csődbe menő helyekből és üresen maradó helyiségekből nemhogy bevétele nem származik a városnak, hanem annak kultúrája és élő múlja is egyre gyorsabb ütemben tűnik el.

A Csillagot a vendégek menthetik meg, ahogy Lovasi András mondja: újra divatba kell hozni az éttermet, no meg oda járni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nyílt seb, hatalmas kudarc, Orbán blöffjátékának vége – ellenzéki értékelések a Fideszről szóló néppárti döntés után

Nyílt seb, hatalmas kudarc, Orbán blöffjátékának vége – ellenzéki értékelések a Fideszről szóló néppárti döntés után

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt