szerző:
Cz.T.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Augusztus 1-jével ingyenesen az állam tulajdonába kerül, ezt követően pedig határozatlan időre bezár az Erzsébet téri Akvárium Klub. A hivatalos indoklás szerint a kormány ezzel a döntéssel Budapest egyik leglátogatottabb találkozási pontját torzó helyett valódi, sokoldalú kulturális és turisztikai központtá alakítja.

Az Erzsébet tér több mint tíz éve húzódó kálváriájának kétes végét jelentheti az a – jelenleg kihirdetés előtt álló – törvény, mely véglegesen az államnak adományozná az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot, beleértve Akvárium Klubot is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a hvg.hu kérdéseire adott válasza szerint az Akvárium, a volt Gödör Klub belső életterének egy jelentékeny része mind a mai napig nem készült el. A „Budapest V. kerület Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP) fejlesztése II. ütemének megvalósítása” munkacímű beruházás befejezése ezen ominózus tereknek a végleges kialakítását, valamint az épület szükségessé vált felújítását tartalmazza.

Április 9-én jelent meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányrendelete, amely a volt Gödör, ma már Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park felújítását sürgeti. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet annyit ír, „A Kormány egyetért azzal, hogy a Budapest V. kerületi […] Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztése II. ütemének megvalósítása elnevezésű beruházás […] az Erzsébet-program keretében kerüljön megvalósításra, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszterrel együttműködésben a Beruházás befejezése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket".

A II. ütem tulajdonképpen egy 1000 négyzetméteres bővítést jelent, mely többek között egy 500 fős színházterem és egy 200-280 fős előadóterem kiépítését is magába foglalja. Az egyelőre nem publikus összegű fejlesztés első lépése nem más, mint a tér tulajdonviszonyainak rendezése.

©

Torzó helyett

Ennek érdekében az Országgyűlés döntött arról, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló ingatlanok augusztus 1-jével  ingyen az állam tulajdonába kerülnek, az ifjúság és gyermekvédelmi programok, az aktív kikapcsolódás lehetőségeit ötvöző közösségi tér megteremtése és működtetése, valamint törvényben meghatározott egyéb közfeladatok ellátása érdekében. Magyarán a jelenleg is összművészeti kulturális központként mellesleg jól működő Akvárium Klub szerepét az állam venné át, saját programokat és arculatot hozva az Erzsébet térre.

A kormány ezzel a döntéssel Budapest egyik leglátogatottabb találkozási pontját torzó helyett valódi, sokoldalú kulturális és turisztikai központtá alakítja – áll a KIM sajtóosztályának hvg.hu-nak eljuttatott levelében. A KIM szerint a beruházás alatt bezár az Akvárium Klub, de ennek pontos ideje és időtartama egyelőre még nem ismert.

Megkerestük Muraközy Pétert, az Akvárium vezető programszervezőjét, aki nem szeretett volna a témában nyilatkozni. Az Akvárium Klubot üzemeltető, egyben a Sziget Fesztivál vendéglátásáért is felelős Gamma Trade Kft.-ben érdekelt Gerendai Károly pedig egyelőre csak a klub évek óta elmaradt fejlesztési munkáinak állami pótlásáról tud, de ennek részletei még előtte is tisztázatlanok. Annyit sikerült egyelőre megtudnunk, hogy szeptemberre már nem szerveznek programokat az Erzsébet téri szórakozóhely területére.

©

Kísért a múlt

Az Erzsébet teret felvirágoztató kultikus Gödör Klub kilencévnyi működés után, 2012. február 1-jével kisebb botrányok közepette zárt be, és adta át a helyet az Akvárium Klub csapatának. A felháborodás fő tárgya az érdemi pályáztatás hiánya, valamint a kivonulásra három hónap helyett hagyott kéthetes intervallum rövidsége volt.

A Gödör Klub stábjának tájékoztatása szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg. 2011 nyara óta folyamatosan tárgyaltak a KIM és a területért felelős Design Terminál illetékeseivel, s mialatt több komplex ajánlatot is leadtak – melyekre nem érkezett érdemi válasz – folyamatosan azzal biztatták őket, hogy a Gödör Klub marad, legfeljebb csak a vendéglátást cserélik le.

A klub és csapata végül párnapos búcsúfesztivállal hagyta el a helyszínt, azóta pedig új otthonra lelt a budapesti Király utca 8-10. alatt található Central Passage-ban.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!