szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2013 eseménydús év a hazai könnyűzene vidám pocsolyájában, a Magyar Dal Napjának előestéjén fiktív versenyt indítottunk a legnagyobb slágerek között. Ennek alkalmából összeszedtük a legkanosabb, legsötétebb, illetve legbugyisorvasztóbb előadókat és idén eddig megjelent szerzeményeiket, hogy kiderüljön: félidőnél járva melyik is az év Magyar Dala. Szavazzon!

A legondószagúbb

A Quimby új lemezének előfutáraként szabadította a világra az utóbbi évek termésénél jóval karcosabb Kivándorló Blues című, máshogypatrióta szerzeményét. Az alapvetően az emigrálásról szóló pornómozi-poéta dalban külön refrén erősíti a "szeretnénk, de nincs miért Magyarországon maradni"-mentalitást. Szerencsére a saját Sziget-nap és a Quimby könyv azért rendben összejött.

A legbugyisorvasztóbb

ByeAlex meglepően igényes videóban gyújt alá arcmelegítőjének, miközben előkerül néhány trendi bajuszpóló, klasszikus fényképező és természetesen néhány hosszú comb is. Az Eurovízió árnyékában élni még igazi egyéniségként sem egyszerű mutatvány, így a legjobb, ha szemrehányások helyett megértően adunk még egy kis időt Márta Alexnek, hogy kiélvezhesse karrierjének megérdemelt arany alkonyát.

Mi az a Magyar Dal Napja?
A 2008-ban indult eseménysorozatot a magyar dal Dagobert bácsija, Presser Gábor személyesen szülte meg. A többek között az idei Sziget Cipő-napjáért is felelős stáb évről évre különféle programcsokrokkal igyekszik bebizonyítani, hogy a magyar könnyűzenei élet egyszerűen képtelen abbahagyni a virágzást.

A legbölcsészebb

Az elmúlt évek alatt Bocskor Bíborka a Petőfi rádiós generáció egyik legnépszerűbb zenekarának énekesnőjévé nőtte ki magát. Egyszerre van benne a hippi lázadó, a taoista bölcs, a kíváncsi kislány és az élet sötétségét is elfogadó nő. Idei lemezén a Magashegyi Underground Beck Zolival is összeállt egy szám erejéig, aki – mint tudjuk – bármit csinál, valamiért minden pécsi bölcsészlány szíve belesajdul. Közös klipjük üdítő színfolt a magyar piacon.

A legbijonszébb

Radics Gigi az elmúlt egy évben sikeresen bebizonyította, hogy korrekt, ám tökéletesen átlagos énektudással és egy jó menedzsmenttel majdnem ki lehet jutni Malmőbe. A zsenge korú önjelölt dívának ráadásul még az sem szegte kedvét, hogy egy országos viccember ragadta el tőle az eurovíziós tiarát. Az elismerésvadászat hevében pedig mit lehet mit tenni, előszeretettel nyúl romantikus műdalokhoz és persze az elengedhetetlen liftzenékhez. Vidéki plázák liftzenéihez.Popikonságról természetesen szó sincs, ám kétségtelen, hogy a Radics által képviselt műfajnak kis hazánkban is megvan a maga közönsége.

A legmagasabb lóf*szfaktorú

A hatalomkritikus Kozmosz zenekar 2013-ban stílszerűen egy Haza és szaladás című EP-vel jött ki, hogy így folytassák harcukat a nemzeti konzultáció útvesztőiben – rezignált meghunyászkodás helyett. N.E.R. című számukkal először Schmitt Pál beiktatását pécézték ki, és azóta sem tágítanak a politikai tartalomtól. "Audira cseréltétek a Volgákat, egy lóf*szt lett a hatalom szolgálat, mélyre fogtok bukni, ha minket néztek szolgának." 18 pluszos tartalom.

A legsötétebb

Majka már a Belehalok gyanúsan kirobbanó YouTube-sikere idején is határozottan cáfolta, hogy manipulálták volna a letöltéseket. A hvg.hu-nak adott interjújában, ahol egyszerre vallotta be, hogy makacs, önző, és szemét paraszt is egyben, azt mondta: fogalma sincs, hogyan kell klikkeket generálni. Valahogy mégis nagyon megy nekik. A Majka-Curtis-BLR-Pápai Joci koprodukció is lazán elhagyta az ötmilliót. A Nekem ez jár című szerzeményben egyértelműen Pápai vitte el a showt, na meg a kommentelő, aki azt nehezményezte, hogy a végén nem mutatták, ahogy fejbe lövik őket.

A legéhesebb

Rúzsa Magdi/Magdolna/Magdaléna esetében a gyengédség a hátsókerten átvágva egyenest a gyomron keresztül támad. A zenei karrierhez foggal körömmel ragaszkodó énekesnő habkönnyű slágerével leginkább a nyárvégi románcokat hivatott aláfesteni. Csak remélni tudjuk, hogy a toplistás dal hallgatóinak olvadt már málna a szájában.

A legátlagosabb

Polgár Odettől a Go Girlz-ös időket megélve valami egészen más folytatást vártunk, de a nőisen alternatív ív csúnyán megbicsaklott. Nagyra értékeljük, hogy mindig próbál megújulni, de a Ne engedj el című, kínosan eurovíziószagú dala fájdalmasan simul bele az alattomosan közénk furakodó közhelygőzbe. Kár érte.

A legkanosabb

Nem is vitás, hogy az Éjjel-nappal Budapest egyetemes értékeket képviselő sikersorozat betétdalának megalkotására született Tóth Gabi. A hiányzó érettségije miatt csak néha búslakodó énekesnőnek sikerült nagyjából négy percben összefoglalni a műsor lényegét: letűnt nyarak, szex, férfias cicaharcok és persze kötelező bölcseletek szívszakadás esetére. Megnyugató érzés, hogy rongyosra játsszák a rádiók.

A leghalszagúbb

Lovasi András pont úgy énekel Szűcs Krisztiánnal A konyhámban című dalban, mint aki már bármit megtehet. Ebben a szerzeményben lemondtak a világmegváltó gondolatokról, és a világmegváltó akkordokról is. Úgy tűnik, letettek már annyit az asztalra, hogy megengedhessék maguknak a bárgyúságot. Buli fedőnév alatt főznek egy jó adag halászlét, isznak egy pohár bort, és belelassulnak a bográcsozásba. Kutya, macska, levendula, függőágy, tücsökciripelés – egyszer mindenki megöregszik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szeged pöcegödre Mészáros Lőrinc testvéréhez került

Szeged pöcegödre Mészáros Lőrinc testvéréhez került

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Lézerrel vakította el a pilótát, vádat emeltek ellene

Lézerrel vakította el a pilótát, vádat emeltek ellene

Leállították a Julian Assange elleni nyomozást Svédországban

Leállították a Julian Assange elleni nyomozást Svédországban