szerző:
cz.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Röpke plágiumvád, megannyi elpazarolt könnycsepp és eszményi refrén után végre lezárult a Eurovíziós dalverseny hazai előválogatója: A Dal győztese, ByeAlex képviseli Magyarországot Malmőben.

Bizonyára nem csak az alsós néptáncoktatók és a marketing csapatok alkotta szűk réteg, de A Dal zsűrije is hosszasan töprengett  azon, mégis mi az a hús-vér, és nem mellesleg aranytorkú esszencia, amire a szokásos fintorgás helyett kivételesen egyenes háttal és büszkén mutathatunk rá: "na, ez a mi dalunk".

Az MTVA már A Dal első adására olyan popgyűjteménnyel állt elő, melynek szinte minden produkciója amellett, hogy szokás szerint sokkolta a nem a kereskedelmi csatornákon edződött érdeklődőt, akár egy az egyben repülhetett volna Svédországba, hogy aztán egy, "a részvétel a fontos" feliratú oklevéllel hazatérve ünnepeltesse magát.

A február 2-i nyitó adást követően ez a felhozatal szépen soványodott, a döntőre pedig valóban nem maradhatott talpon más, csak a legjobb, a legügyesebb nyolc előadó. A krém. És persze mindazok, akiknek rajongótábora nem volt rest kedvence továbbjutása érdekében sms szavazatokkal bombázni a csatornát.

Úgy fáj

A döntőben a zsűri pontozással szűrte ki azt a négy előadót, akik közül a telefonos szavazók választhatták ki, mégis ki menjen Malmőbe: ByeAlex, Vastag Tamás, Radics Gigi vagy Kállay-Saunders András.

Még Novodomszky Éva belassult konferálása és megkapóan merev dekoltázsa sem tudta eltiporni a lihegőben uralkodó erőltett ujjongást és az alkoholmentes koktélok okozta fergetes hangulatot, aztán színpadra lépett az első produkció.

Vastag Tamással indult a műsor, akit a zsűri juttatott a döntőbe. Saját elmondása szerint nem engedheti meg magának, hogy hamisan énekeljen. Úgyhogy azt a néhány hangbéli megcsúszást betudjuk az érthetetlen kerti pad-díszlet okozta traumának. Hiába, erre még ő sem lehet felkészülve. Walkó Csaba szerint Frank Sinatra szerepe tökéletesen illik Vastagra, amit mi azért erősen vitatnánk.

Új orr, új vonós

Keresztes Ildikó új orral és vonósokkal készült a jeles eseményre. Viszont megmutatta, hogy több évtizednyi szakmai tapasztalat legalább A Dalhoz elég: nem volt hamis hang. Rakonczai Viktor szerint a Nem akarok többé játszani szerkezete túl bonyolult egy popdalhoz, de legalább tele volt átélt drámával. Utóbbival egyet értünk, hiszen a hiányzó hipszter szemüveget kompenzálandó, azért kaptunk pár könnycseppet is Keresztestől.

Radics Gigi félelmetesen sablonos dallal indult, így mindössze idő kérdése volt, hogy valaki jogosan vagy jogtalanul, de kétségbe vonja annak eredetiségét. Ezt a szerepet egy Radiccsal azonos kaliberű román énekesnő, Paula Seling kapta, aki annak rendje és módja szerint az Úgy fáj című dalban ráismert önnön slágerének refrénjére. Szerencsére belátván, hogy egy három akkordos műfajban bizony előfordulhat némi átfedés, eltekintet a plágiumvádtól, így Radics nyugodtan beénekelhette volna magát Malmőbe. De a szavazók elkaszálták.

©

Rúzsa Magdi szerint Kállay-Saunders Andrásnak még a szemöldöke is muzikális. Legyen így avagy sem, az tény, hogy Kállay-Saundersé volt az egyedüli európai szintű produkció. Nem mintha a fiatal énekes eredeti lenne. Mert nem az. Sőt, a döntőbéli nagybőgő playback is elég kínosra sikeredett. Viszont Kállay-Saunders láthatóan profi, aki nemcsak megtanulta az ilyen típusú szakember számára feltétlenül szükséges manírok rendszerét, de ami talán a legfontosabb, azt is tudja, mi divatos jelenleg a világban. Persze, ő a dalával a hazainál fejlettebb zeneiparral rendelkező országok elvárásainak próbált megfelelni, így szinte nem is meglepő, hogy nem ő képvisel minket az Eurovízión.

Csiszár Jenő Misi Mókusa, Rácz Gergő tényleg igyekezett. Még van pár éve a negyvenig, tud énekelni, gitárja van, sőt akad egy-egy vadító pillantás is a tarsolyában, ha a helyzet éppen azt kívánja. Ráadásul verseny-dalának szövegét maga Geszti Péter írta. Rakonczai Viktor szerint Gergő a produkcióból hiányzik az a "pici plusz", és a Michael Jackson koreográfia is megbocsáthatatlan. Legközelebb!

Bukott kedvencek

Pál Dénes és Agárdi Szilvi a közönség és a zsűri kedvencei, de karakteres férfihang ide, remélt együttérzés oda, a lendület csak a döntőig juttatta őket. Pál Dénesnek amúgy bárki személyesen is gratulálhat március 23-án az Europarkban, ahol nem sokkal a Pókember Show és Ricsi Bohóc után lép majd fel.

Amit mostmár biztosan tudunk, hogy Cserpes Laura a világ, de legalábbis az ország legszerényebb nőszemélyének szeretne tűnni. Ebből kifolyólag igazi közönségkedvenc, sőt Rákay Philip és Csiszár Jenő is megegyeztek abban, hogy Cserpes ugyan nem mehet az Eurovízióra, attól még szép nő.

Utolsó fellépő volt a nyertes, ByeAlex. ByeAlex, vagyis Márta Alex anno úgy fogalmazott, ő csak "nehezen fogta fel, hogy ez egy showműsor". Kötött sapka alatti zavarához képest derekasan helytállt és eljutott egészen a döntőig. Rúzsa Magdi szerint a gyerekek az óvodákban ByeAlexnek öltöznek, Csiszár Jenő pedig egy "mert olcsó" beszólással kontrázott rá.

A beérkező 244 ezer sms szavazat alapján ByeAlex képviseli Magyarországot a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Hamiskás bölcsészek terén

A Dal szerette volna megteremteni a szavazáshoz leginkább illő, parádés atmoszférát, így amíg mindenki az eredményekre várt, a nézők meghallgatták az MR2 Szimfonikusokkal kiegészült, tavaly a bakui Eurovízió 24. helyén végzett Compact Disco-t, sőt a dalversenyes slágert átdolgozó Anti Fitness Club-ot is.

Az Eurovíziót minden bizonnyal magyar tévénézők milliói fogják végigizgulni. Nyerni szeretnénk, ha másért nem is, hát azért, hogy megmutassuk: a szárnyaló Magyarország még a hamikás bölcsész énekesek terén is egyszerűen verhetetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!