szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén lett 120 éves a New York Kávéház, amelyet 2011-ben a világ legszebb kávéházának választottak, a szálloda pedig 2013-ban az év szállodája lett.

A New York-palota története még a 19. század hetvenes éveiben kezdődött, amikor egy tehetséges, felső-magyarországi fiatalember, név szerint Max Aufricht, tanítói oklevéllel és egy ezüstforinttal a zsebében megérkezett Budapestre. Szegénységéhez azonban hatalmas ambíció társult, megszerezte a jogi doktorátust, és elsajátította a francia nyelvet. A magyarosított nevű Arányi Miksa hamarosan Párizsban találta magát, ahol megismerkedett a New York Biztosító Társaság igazgatójával. A találkozásból üzlet lett: megbízást kapott egy magyarországi hálózat kiépítésére, ami olyan jól sikerült, hogy szükség lett egy reprezentatív székház építésére is Budapesten – olvasható a kávéház indulásának története a New York Művész Páholy Facebook-oldalán.

©

A New York Biztosító Társaság budapesti székháza 1894-ben készült el Hauszmann Alajos tervei alapján. Az épület a Nagykörút egyik legelegánsabb, és a földszintjén megnyitott kávéház révén egyik legismertebb épülete lett. A létesítmény közel 100 évig tartó, viszontagságoktól sem mentes fennállása után az 1990-es évek elején hosszú időre bezárt, majd 2000-ben kezdte el az új tulajdonos, a Boscolo-csoport a rekonstrukciót.

©

A New York-palota újragondolása, Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám tervei alapján nyerte vissza régi pompáját. A felújított létesítmény, amely az ötcsillagos Boscolo Budapest Hotelnek is otthont ad, 2006-ban nyitotta meg kapuit – közel 5 éves kitartó rekonstrukció után.

©

Az épület főképp olasz reneszánsz és eklektikus stílusú, valamint a belső terek kialakításában a modern kortárs belsőépítészet is teret kapott. Az Olaszországból származó márványok, textíliák, berendezések még fenségesebbé teszik a hotel légkörét. A szobákban többek között kézzel készített, muránói csillárok vannak.

A New York-palota épülete a "Budapest Építészeti Nívódíja 2007" címet nyerte el, valamint az "Év Szállodája 2013" díj büszke tulajdonosa is lett.

A New York Kávéház története

A New York-palota legszebb része a földszinti kávéház lett. Enteriőrjeit a historizáló eklektika jegyében tervezték. Csupa márvány, bronz, selyem és bársony volt minden. A négyszintes kávéház tagolását a jellegzetes csavart oszlopok rendkívül dekoratívan oldották meg, az újszerű erkélymegoldás, a hatásos karzatlépcső, a csillárok és a mennyezeti freskók, mind-mind csak a luxust növelték.

©

Már az 1894. október 23-án megtartott ünnepélyes megnyitóra is tódult az akkori irodalmi és művészvilág színe-java. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált. Ez a hely volt az otthona a Nyugat című folyóiratnak, itt lett törzsasztala a Pesti Napló szerkesztőségének, a félelmetes kritikusok a híres "veseasztal" körül tanyáztak, a filmesek a Dohány utcai oldalon, a karzaton helyezkedtek el, de itt tartották a színházi premierek bankettjeit is, és szintén itt volt a képzőművészek "napközije", a Nyeho.

©

A kávéházi élet megsínylette mind az első, mind a második világháborút, de a kegyelemdöfés akkor érte a New Yorkot, amikor a kávéházi részből az ötvenes években – igaz csak rövid időre – sportszeráruház lett. A Hungáriára átkeresztelt kávéház 1954-ben poraiból támadt föl. A New York igazi feltámadása azonban még váratott magára, legalábbis a rendszerváltásig.

©

A New York Café egy színvonalas nemzetközi szavazáson elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet 2011-ben. 2013 márciusában pedig elindult a New York Művész Páholy is, amely pár hónap alatt Budapest egyik népszerű kulturális rendezvénysorozata lett.

A hvg.hu külön cikkben foglalkozott a ma is működő irodalmi kávéházakkal, melyeket egy képriportban is megörökítettünk.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!