szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bűvös kocka feltalálója, az egyetlen Oscar-díjas filmrendezőnk és az egyetlen Nobel-díjas írónk vezeti a legismertebb magyarokat tartalmazó listát, de néhány fiatal is bekerült a TOP 10-be.

A dobogósokat – Rubik Ernőt, Szabó Istvánt és Kertész Imrét – meglepetésre S. Takács András és Cseke Eszter, az On the Spot készítői követik, akik nemzetközi versenyeken előzték meg a világ hírtévéit. “Libabőrös megtiszteltetés ezekkel az emberekkel egy listára kerülni, de eddig se gondoltuk, és nyilván ezután sem hisszük el, hogy Nádas Péter vagy Tarr Béla előtt lenne a helyünk bármilyen rangsorban. Hogy egyáltalán rajta vagyunk a listán, azt azoknak az embereknek köszönhetjük Gázától Johannesburgig, akik megosztották velünk az életük legnehezebb pillanatait” - mondta a dokumentumfilmes páros.

©

Őket követi az 5. helyen Tarr Béla filmrendező, a hatodik helyen Nádas Péter író és Fischer Iván karmester. Utóbbi szerint a világsikerhez több összetevő kell: “nemzetközi tájékozottság, a hazai lehetőségek felismerése, folyamatos változtatási képesség és jövőbe látás".

A Bridge Budapest TOP10-es lista

1. Rubik Ernő

2. Szabó István

3. Kertész Imre

4. S. Takács András - Cseke Eszter

5. Tarr Béla

6-7. Fischer Iván, Nádas Péter

8-11. Árvai Péter, Máté Bence, Sebestyén Márta, Somlai-Fischer Ádám

A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület indította, hogy bizonyítsa: tudással és teljesítménnyel Magyarországról indulva is lehet világsikert elérni – legyen az művészeti tevékenység vagy akár globális vállalkozás. A 2014 nyarán lefolyt egyedülálló nemzetközi kitekintésben a világ vezető médiumait és újságíróit 12 országból – többek között az Egyesült Államokból, Németországból, Ausztráliából, Bulgáriából és Törökországból – egy közel 50 személyt tartalmazó listára szavazhattak és választották ki az általuk legbefolyásosabbnak tartott 10 magyar sikertörténetet, ami hatással volt a világra.

A szándékosan politikamentes listán innovátorok, sportolók, művészek voltak – köztük többek között Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Egerszegi Krisztina olimpikon úszó, Harcsa Veronika, Sebestyén Márta énekesek, Somlai-Fischer Ádám, Árvai Péter, a Prezi társalapítói, Schilling Árpád rendező és Máté Bence természetfotós.

A TOP10 listára azok a sikeres magyarok kerültek, akik Magyarországról indulva értek el globális karriert. A megkérdezett újságírók több más olyan magyart említettek, aki külföldön váltak világhírűvé, mint az Intel társalapítója, Andy Grove, Soros György befektető, a szintén üzletember Charles Simonyi, és Kati Marton író is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!