Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Fiatalok, zabolázatlanok, és ahol fellépnek, tuti megcsinálják a bulit – lehet, hogy hasonló, a hetvenes évek rockzenéjét újrahasznosító bandából sok van itthon, de ennyire elszánt és a rock and roll életformát a hétköznapokban is megélő zenekar ritkán bukkan fel itthon. Feltörekvő zenekarokat bemutató sorozatunk, az egy.két.há új részében ezúttal a Junkie Jack Flash nagylemeze debütál.

egy.két.há

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének.

Beszélgettünk a Mongooz and The Magnet, Muriel, Immgirants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, The Luckies, Junkie, The Best Bad Trip, Twentees, Kamikaze Scotsmen, SoulClap Budapest, Antonia Vai, The Adolescens, Barbara Stahl, The nobody elses, mïus, Belau, Papaver Cousins, Szeder, Manoya zenekarok tagjaival.

Friss cikkek a témában

„A következő számot a szarháziaknak küldjük!” – hangzik el egy korty sör és egy öblös böfögés után, két szám között, a sokat látott, egykor YUK, most épp KVLT néven futó klubban, Óbuda alternatív élőzenei epicentrumában. A színpadon a Junkie Jack Flash, amely Pécsen már szép bázist épített ki, most megjelenő, cím nélküli lemezével azonban joggal bízik az előrelépésben.

A fenti koncertpillanatból elég nyilvánvaló, hogy a négy éve alakult banda nem a körmönfont átvezető szövegekben és a nagy zenei megfejtésekben hisz: rock and rollt játszik, cifrázás és pózok nélkül. Ilyen blues-alapú, a hetvenes évek nagy klasszikusait (Rolling Stones, Led Zeppelin) idéző zenét nyilván nem csak a Junkie Jack Flash (JJF) játszik, sőt talán ebben a műfajban a legnehezebb kiemelkedni. De elég néhány percet tölteni a banda négy tagjával, hogy leessen: ezek a nagyrészt a húszas éveik elején lévő srácok élik is azt az életformát, amelyről mondjuk Mick Jagger életrajzi regényének első, eseménydús negyede szól.

©

„Nem is igazán lakom sehol, általában a haverjaimnál csövezek” – meséli a JJF énekese, és fő dalszerzője, Pető Szabi, akit annak is érdemes legalább egyszer megnéznie a színpadon, aki nem igazán éli ezt a stílust. Nyughatatlan, spontán és rendkívül szórakoztató frontember – ahogy az az egyik dalszövegében is elhangzik, ő az a gyertyát a két oldalán égető típus, civilben és a színpadon is.

„Ahova megyünk, ott általában megcsináljuk a bulit”

Oké, lehet, a dalszövegeik néha kamaszosak vagy naivak, de még bőven fejlődhetnek. Ez azért is lenne fontos, mert jó lenne már egy erősebb magyar nyelvű ellenpólus a pozitív életérzés és közhelycsattogtató mainstream hiphop ellenében. Ha kicsit körbenézünk, amúgy is érezhető egy áttörés előtti állapot egyrészt a hc/punk szcénában (pl. ott az Orbán népe válogatáslemez), másrészt garázsrockbandáknál itthon elég, ha csak a szintén pécsi gyökerű The Beans idei lemezét (Glitch) említjük. Mindenki a langyos állóvíz felkeveredését várja, és erre egy fiatal csapatnak nagyobb az esélye, mint a több színvonalas lemez után az állóvíztől kifulladó, a hazai közegben elfásuló bandának.

Hogy mennyire nem rózsás a hazai koncerthelyzet, azt a JJF tagjai sem titkolják: „pont Vida Áron, a The Beans dalszerzője mondta azt, hogy Pécsen akkor van pezsgő zenei élet, ha te megcsinálod. Nem járnak azért többen mostanában sem ezekre a koncertekre. Nekünk azért szerencsésebb a helyzetünk, mert kutyák vagyunk, és ahova megyünk, ott általában megcsináljuk a bulit, ezért sokan ismernek minket Pécsen” – indokolja a zenekar lokális népszerűségét Szabi.

©

Az országos ismertséghez, a legalább ráfizetés nélkül kihozható vidéki fellépésekhez azonban a hazai viszonyok között elengedhetetlen a budapesti jelenlét is. A most debütáló, cím nélküli második Junkie Jack Flash-nagylemez már sokkal több egyedi ízt villant fel a zenekar repertoárjából, van itt már kis stoner, kis funk, és persze a nagy hős Muddy Waters szelleme is felbukkan egy-egy dalban.

„Azt gondolom, lemezről lemezre javulunk. Ez még nem egy kész produkció, pont én vagyok a leginkább tisztában a hibáinkkal, ezért nem is veszem a szívemre a kritikákat. És ezért nem aggódom, ha nem mindenhol jönnek sokan a koncertjeinkre. Egyre több hatás ér minket, ezeket nyilván be is építjük a számainkba, ezért is tűnhet szétszórtabbnak ez a lemez. Nem akartunk átfogó koncepciót. De nekem visszahallgatva kifejezetten tetszik, hogy ezúttal sokszínűbb anyagot csináltunk. A Rolling Stonesban is az a jó, hogy felismered őket, akkor is ha funkot, meg ha reggae-t játszanak. Valahogy így képzelem el a jó zenekarokat, nekünk is ez a célunk, nem akarunk folyton ugyanolyan albumokat csinálni” – avat be minket a több kiváló magyar lemezen (pl.: Superbutt, Heaven Street Seven, Sexepil, Blahalouisiana) is producerkedő Schram Dávid segédletével felvett lemez gondolati hátterébe a frontember.

©

„Dávidnak ez volt az utolsó hazai munkája, öt napig stúdióztunk vele, utána már utazott is Kanadába, ezért is óriási szerencse, hogy ezt a lemezt még elvállalta. Nekünk rengeteg tanulsággal szolgált a közös munka. De az egész lemezfelvételt jól jellemzi, hogy igazából senkinek nem akartunk megfelelni, mentünk a saját fejünk után” – teszi hozzá Makk Vata, a JJF dobosa.

„Őszintébb magyarul a bazdmeg”

Mit is takar az egy.két.há?

Az egy.két.há címen indított sorozatban több figyelmet érdemlő előadókra, zenekarokra fókuszálunk. Főleg azért, mert azt gondoljuk, a magyar zenei élet jelenleg egy kifejezetten izgalmas időszakát éli, ám ez nem feltétlen jelenik meg a mainstream felületeken. A sorozat eddig részei:

Mongooz and The Magnet

Muriel

Jónás Vera Experiment

Grand Mexican Warlock

iamyank

Esti Kornél

Blahalouisiana

Gustave Tiger

Mörk

A telített hazai gitárzenei piacon azonban nem csak a zabolátlansága miatt kerülhet hamarosan lépéselőnybe a Junkie Jack Flash. A tagok ugyanis Szabi szavaival élve tűzbe tennék egymásért a kezüket, a legtöbben már kamaszkoruktól fogva ismerik egymást.

„Akkor is kiállunk egymás mellett, ha netán valaki a többiek kárára hibázott. Vatával a kezdetek, kb. tizenhárom éves korom óta közösen zenélek, Nándit (Szénás-Máthé Nándor, gitáros) a gimiben ismertem meg. Levente (Balvin Levente – basszusgitár) pedig a pécsi próbatermünkkel szemben zenélt egy hardcore bandában, onnan csábítottuk át” – meséli Szabi, aki szerint ha Pestre tennék át a székhelyüket, akkor talán nagyobb lenne a csábítás, hogy szétaprózódjanak több zenekarban. Most azonban mindenkinek a JJF a fő elfoglaltság, alkalmi munkák mellett, bár ahogy Szabi fogalmaz, őt nagy arca miatt úgysem viselnék el más bandában.

Egy pimasz rockbandánál a nyelvi kérdés is megkerülhetetlen: míg sokan arra esküsznek, hogy ehhez a stílushoz csak az angol passzol, addig a JJF ragaszkodik a magyar nyelvhez. Szabi a maga keresetlen módján indokolja ezt: „sokkal őszintébbek a zenekarok magyarul. Sokkal hatásosabb, ha azt kiabálod a színpadon, hogy bazdmeg, vagy rohadék, vagy kutya.”

©

A JJF azonban nem csak a friss új lemez miatt bizakodhat abban, hogy egyre több helyre mehet fellépni: a fiúk óriási lehetőséghez jutottak, hiszen a 2017 tavaszán érkező Viszkis-film egyik betétdalát ők játsszák, és így a filmben is feltűnnek majd. Így olyanokhoz is eljuthat a hírük, aki messziről kerülik a KVLT-hoz hasonló, fülledt klubok koncerttermeit.

„Hogy mi a célunk? Hát a Holdig jutni!” – vázolja fel nevetve a zenekar jövőbeni céljait Szabi. De ne higgyük, hogy a színpadon ez az elszántság és nagyot álmodás vicc!

Egy albumon Bródy János, a földönkívüliek és a Petőfi rádió - Mörk-premier

„Hozzád fohászkodunk, ó, Rádió Istensége/Hiszen a te kegyeidtől függ a zenekarunk ismertsége/Emerkettőőőő." A Mörk zenekar tagjaival új albumukról, a Petőfi monopolhelyzetére reagáló felhívásukról, az ufókat érintő összeesküvés-elméletekről és egy rohadt jó szendvicsről is beszélgettünk.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bíróság elé állítják a Free SZFE-maszk miatt késelő férfit

Bíróság elé állítják a Free SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fradi–Újpest: Öt szurkoló ellen indult eljárás

Fradi–Újpest: Öt szurkoló ellen indult eljárás

Farkas Zoltán: Csináljunk sok-sok Mészárost!

Farkas Zoltán: Csináljunk sok-sok Mészárost!