Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Nem járják a szokásos fesztivál- és rádiós köröket, zavarbaejtő, de rendkívül szórakoztató szövegeket írnak, és már felfigyelt rájuk az egyik legmenőbb angol kiadó, amely ajánlójában a The Cure-hoz és a Sonic Youth-hoz hasonlította őket. A Gustave Tiger tagjai nem szégyellik, ha mástól lopnak riffeket, mint ahogy a szövegek inspirációi is javarészt több száz éves szövegek. A fúvosokkal erősen megtámogatott új lemezük, a Chaste and Mystic Tribadry tömény adag a rájuk jellemző zajos, de dallamos punkból, ami minden egyes percben okozhat meglepetést. Több figyelmet érdemlő magyar zenekarokat bemutató sorozatunk, az egy.két.há új részében a Gustave Tiger vadonatúj nagylemeze debütál.

egy.két.há

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének.

Beszélgettünk a Mongooz and The Magnet, Muriel, Immgirants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, The Luckies, Junkie, The Best Bad Trip, Twentees, Kamikaze Scotsmen, SoulClap Budapest, Antonia Vai, The Adolescens, Barbara Stahl, The nobody elses, mïus, Belau, Papaver Cousins, Szeder, Manoya zenekarok tagjaival.

Friss cikkek a témában

A húszas évek elfeledett magyar mozidívája a borítón, egy a XVI. században használt angol kifejezés a leszbikus szerelemre a lemez címében, mindez egy a nyolcvanas évek poszt- és noise-punkját idéző magyar zenekartól – a Gustave Tiger a magyar gitárzenei mezőny legszórakoztatóbb és jó értelemben vett outsider-zenekara. Általában már itthon és külföldön is megpróbálták őket körülírni szokatlan jelzőkkel (új intellektuál punk; szecessziós punk, zajatakk egy csipetnyi pszichedelikus beütéssel), de a más zenekarokból (Hammer of Gods, The Moog, 40 Days, Broken Cups) ismerős tagokból álló együttes épp attól működik, hogy egyik hangzatos jellemzést sem veszi túl komolyan.

„Szerintem az, hogy kilógunk a mezőnyből itthon, főleg annak tudható be, hogy mások a hatásaink, mint a többi magyar zenekarnak. Persze nem eldugott zenékből táplálkozunk. Egyszerűen szeretek lelopni riffeket, témákat számokból, amiket szeretek. Nem tudok máshogy számokat írni, csak ha közben más zenét hallgatok”

– mondja Szabó Csaba, a banda gitárosa, aki nem is rejtegeti ezeket a meghatározó előképeket. A „hatások” menüpont alatt két Honnan lop a Gustave Tiger gitárrrifeket? című YouTube-listát is kapunk a bandától.

A John Donne-nal levelező titokzatos T. W. verséből vett idézetről (Chaste and Mystic Tribadry) elkeresztelt új lemezük azonban még a korábbi számaikat ismerőknek is tömény adag lesz: ahogy Szurcsik Erika, a zenekar énekesnője fogalmaz, ez most jóval sűrűbb anyag lett az előző lemeznél, az At The Idyll’s Endnél.

A teljes új lemez: (Ha nem csak félperces részleteket szeretne hallanni a számokból, akkkor regisztráljon akár Facebookon keresztül a Deezerre.)

Rokokó ribanctól a szovjetellenes kirohanásig

„A konszenzus a zenekaron belül ennél az albumnál az volt, hogy lehetőleg rövidebb és gyorsabb dalokat készítsünk, mint legutóbb. Ehhez azért végül nem mindig tartottuk magunkat, de a 37 perc/14 szám elég jó átlagot ad ki így is” – válaszolja kérdésünkre Dorozsmai Gergő, aki a dalszerzés mellett a Tom Tom Stúdió hangmérnökeként a felvételekért is felelt.

Dorozsmai Gergő
©

„Sokfajta szám van ezen a lemezen, például a Rococo Whore, amit már akkor játszottunk élőben, amikor még Erika nem is volt a zenekarban (a Gustave Tiger három taggal indult, az első EP után csatlakozott Szurcsik Erika, tavaly pedig Hó Márton és Fekete Dávid a zenekarhoz – a szerk.) De a Killing a Soviet is létezett már élő verzióban. A többi számot meg a stúdióban farigcsáltuk össze. Nagyjából egy évig gyűjtöttük a demókat, amikből aztán a lemezre válogattunk. Változás még, hogy most négy számban is vannak fúvósok, akiket most már érdemes lesz így koncertre is hívni” – folytatja Gergő.

A zenekarba kvázi rajongóként belépő Erikában elég intenzíven élnek még a lemezfelvétel, főleg a Csaba és Gergő szövegeivel való első találkozások emlékei: „az biztos, hogy Gergő még jobban kipréselte belőlem a legjobbat az énekfelvételeknél. Egyre jobban ismerjük egymást, nyilván jobban érezzük, meddig lehet elmenni a másiknál. Azzal mondjuk őrületbe kergettek, amikor ógörög meg francia szavakat kellett énekelnem. Sokszor a Google-lel olvastattuk fel ezeket, mert fogalmam sem volt, hogy kell kiejteni ezeket a kifejezéseket. A Rococo Whore szövegével például nagyon megszenvedtem. Mintha békát nyeltem volna, úgy kellett énekelnem – meséli néhány jellegzetes torokhang kíséretében, nevetve az énekesnő.

Szurcsik Erika
©

A szövegek amúgy is elég egyedi ízt kölcsönöznek a Gustave Tiger-nek, Erika egyenesen azt mondja, „ha nem Csabi és Gergő írná a szövegeket, ez egy nagyon szomorú, középszerű zenekar lenne.”

A Chaste and Mystic Tribadryn főleg a címadó leszboszi szál vonul végig, Csaba szerint 4-5 dalban is régi korok homoszexuális női állnak a középpontjában. „Én nem írtam gimnáziumban rossz verseket, most ezekkel a dalszövegekkel végülis ezt pótlom be. Csak úgy tudok szöveget írni, ha valamit olvasok, ezekből az élményeimből idézek aztán rengeteget. Főleg francia hatások érnek.

Azért is használom a franciát, mert ha valaki egy száz évvel ezelőtti szövegben franciául idézett, akkor azzal a műveltségét akarta fitogtatni. Nálunk meg ez így egy jópofa vicc

– avat be minket a századfordulót, vagy a még régebbi korokat felidéző szövegek hátterébe Csaba.

Az előző lemezhez képest nyilvánvalóan Hó Márton érkezése is új színt, egész pontosan egy a zenekarhoz meglepően könnyedén passzoló magyar nyelvű dalszöveget hozott. A lemezről először kiadott Senki se tenger valószínűleg olyanokhoz is eljuttatta a Gustave Tigert, akiket addig elriasztott a zenekar zavarbaejtő szimbolikája. Azért a Gustave Tiger ettől még persze nem akar magyarra váltani. „Előbb született meg az ötlet, hogy szeretnénk egy magyar számot, a Marci pedig másnapra hozta is a szöveget, ami mindannyiunknak tetszett” – magyarázza a dal keletkezéstörténetét Csaba.

Mac DeMarco és Courtney Barnett társaságában

Azért azt gyorsan tegyük hozzá, az előző lemez sem csak szárnypróbálgatás volt: a rangos, és épp a Gustave Tiger sok kedvencét kiadó, kultikus Rough Trade egy válogatáslemezre is feltette a Sister Sybarite című számukat. Olyan előadók társaságába került így az együttes, mint a hamarosan Budapestre visszatérő indie-hős, Mac DeMarco, vagy az egyik legünnepeltebb kortárs dalszerző, Courtney Barnett. A dalt a Sonic Youth és a The Cure hangzásához hasonlító jellemzésben így fogalmaztak a zenekarról:

a Gustave Tiger a bizonyíték rá, hogy a jó zene a világ bármelyik pontjáról érkezhet.

„Banális sztori hogyan kerültünk fel arra a lemezre. Van egy angol ismerősünk, aki nagyon szereti a zenekart, ezért beajánlott minket a Rough Trade-nél. Elkezdték árulni a boltban a lemezt és végül odáig fajult a történet, hogy a Sibeariant rárakták a válogatáslemezre. Ennek ránk nézve – azon túl, hogy persze nagyon örültünk a megjelenésnek – annyi hatása volt, hogy a videónkat még párezren megnézték, és hogy az új lemezünkből is lesz majd a Rough Trade boltjában” – idézi fel az eddigi legnagyobb elismerés történetét Csaba.

Mit is takar az egy.két.há?

Nemrég indítottuk el egy.két.há címen egy több figyelmet érdemlő előadókról, zenekarokról szóló sorozatunkat. Főleg azért, mert azt gondoljuk, a magyar zenei élet jelenleg egy kifejezetten izgalmas időszakát éli, ám ez nem feltétlen jelenik meg a mainstream felületeken. A sorozat eddig részei:

Mongooz and The Magnet

Muriel

Jónás Vera Experiment

Grand Mexican Warlock

iamyank

Esti Kornél

Blahalouisiana

A külföldi jelenlét amúgy is jellemzőbb a zenekarra az itthoni koncertezésnél. Léptek már fel Amerikában, berlini foglaltházban, vagy Angliában is, (ahova hamarosan vissza is térnek) de itthon csak ritkán játszanak. „Ennek főleg az az oka, hogy nincsen rendes menedzsmentünk. Odamegyünk játszani, ahova hívnak minket, és ahova mi is szívesen megyünk.  A külföldi szervezés viszont nekünk túl nehézkes, és lassú folyamat, abban jól jönne a segítség. Lehet mi is feladunk majd egy hirdetést” – vallja a zenekar, de azért arra nem vennénk mérget, hogy ez valaha bekövetkezne.

A Gustave Tigernek amúgy is jól áll a DIY punk-attitűd, az, hogy mindent, a klipeket, a borítókat is házon belül oldják meg. Ebből valószínűleg nem is enged soha a zenekar, mint ahogy az erőlködés a sikerességen sem fogja megfertőzni a bandát. Hamar kiderül ez, amikor a beszélgetés közepén véletlenül egy egyszerű, de annál velősebb hitvallást hallhatunk a zenekartól: „jó lemezeket akarunk készíteni, és minél többet szeretnénk külföldön koncertezni. Igazából ez az egész Gustave Tigerben a legjobb, ezért csináljuk az egészet.”

Egy szerencsés egy CD-t is és egy páros jegyet nyerhet lemezbemutató koncertre, amely május 30-án lesz az A38 tetőteraszán, a Rakéta fesztivál nyitónapján. Ehhez nem kell mást csinálni, mint hozzáadni a kedvencekhez az új Gustave Tiger-albumot a Deezeren, és küldeni egy emailt az elérhetőségekkel a [email protected] email címre.

Az új lemez az iTuneson és a Bandcampen már előrendelhető, a limitált példányszámú kazettát és CD-t pedig a zenekar koncertjein lehet majd kapni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Nagy dugóra számíthat, aki péntek délelőtt a M0-son autózna

Nagy dugóra számíthat, aki péntek délelőtt a M0-son autózna

Leghosszabb háborúját zárja le az USA, de nincs oka ünnepelni

Leghosszabb háborúját zárja le az USA, de nincs oka ünnepelni