szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt Szalay Zoltán, a Magyar Sajtófotó Kiállítás atyja, halhatatlan színészek portréfotósa, több fotósgeneráció oktatója. Életének 82. életévében, kedden érte a halál.

Életének 82. évében elhunyt Szalay Zoltán, a magyar fotóriporterek doyenje, képszerkesztő, fotósok több generációjának elhivatott oktatója – tudatta a család kedden.

Szalay Zoltánt kedd hajnalban otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Szalay Zoltán a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás szellemi atyja, ötletgazdája és harminc éven át – kisebb megszakítással – a kiállítások rendezője volt. „Boldog örömmel tölt el, hogy ezt sorozatot, a 'gyermekemet' fel tudtam nevelni” – mondta a hvg.hu-nak a róla öt évvel ezelőtt készült portréban. Akkor azt mondta, elfáradt: "99 százalék, hogy többet nem csinálok, mert már túlkoros vagyok. Nagy megterhelés, amit nem biztos, hogy vállalnom kell."

©

Fotóriporteri munkássága legalább olyan legendás, mint a sajtófotó-kiállítás. Lefotózta Déry Tibort, Psota Irént, Latinovits Zoltánt. "A Psota-kép nagy elismerés volt. Amikor Irén először meglátta a róla készült képeket, elkezdett kiabálni velem. Nem tetszett neki, mert nem így látta saját magát.

Azt mondtam: 'Irén, nézd meg a szemed'.

Szalay Zoltán fotója Psota Irénről.
©

Mire ő: 'Igazad van, ilyen vagyok” – mesélte. Latinovitsra pedig több tekercs filmet ellőtt, amikor az Ady-lemez borítóját készítette. Végül egyetlen pillanat volt, amit Szalay megfelelőnek tartott. "Kétszer sikerült exponálni, a másodiknál már ugyanarra az öntudatos színészi állapotra hozta magát vissza, mint amiben addig volt. Én viszont az embert szerettem, szeretem bemutatni" – mondta erről.

A fotóriporter 1935. május 16-án született Budapesten. A Fővárosi Fotó riportosztályánál 1954-ben lett fotós. Később dolgozott fotóriporterként a Rádióújságnál, a Tükörnél, képszerkesztőként, rovatvezetőként a Magyar Hírlapnál, a Kurírnál és a Blikknél is. 1995-től szabadúszó fotóriporterként tevékenykedett. Oktatott a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolában és a Kaposvári Egyetemen is. 

©

Kiemelkedő tehetségét számos hazai és külföldi kiállításon bizonyíthatta. Munkásságát elismerték egyebek mellett Táncsics Mihály-díjjal (2000), Pulitzer-emlékdíjjal (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével (2008).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!