szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új tagot választunk, de nem Törőcsik helyére, hanem magunk közé – mondta Bodrogi Gyula.

Törőcsik Mari halálával nemcsak az ország alighanem legismertebb és legkedveltebb színésze távozott, de a nemzet színészei is kevesebben lettek eggyel; az új, tizenkettedik tagról május 11-én dönt majd egyhangú szavazással a cím összes birtokosa, azaz Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Jordán Tamás, Király Levente, Máté Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza – írja a Bors.

A Nemzet Színésze cím a szabályzat szerint annak a kimagasló teljesítményt nyújtó színésznek adományozható, aki betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött, és legalább egy állami elismerése is legyen. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ezúttal egy színésznőt fognak választani – ahogy Bodrogi Gyula fogalmazott a Borsban – „nem Törőcsik Mari helyére, hanem magunk közé”.

Azért sem könnyű, mert az én fejemben például 3-4 olyan név van, akik mind megérdemelnék a címet. A legjobb és legrosszabb döntést fogjuk hozni, jót mondunk, és tévedünk egyszerre. Egy biztos: Mari helyébe senki sem léphet.

– nyilakozta Bodrogi. A lapban megszólalt a címmel legutóbb, 2020-ban kitüntett színész, Jordán Tamás is, akinek ez lesz az első szavazása. Ő úgy fogalmazott, szomorú, hogy előbb el kell búcsúzni valakivel, hogy mással jót tehessenek, és Törőcsik Marival egy „különös értékes” ember távozott.

(Borítókép: A Nemzet Színészei egy köztéri falfestményen a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, előtérben Raksányi Gellért és Zenthe Ferenc arcképével. Fotó: Faludi Imre / MTVA)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Végső búcsút vettek Törőcsik Maritól

2021. április 22-én a család szűk körben elbúcsúzott Törőcsik Maritól – tudatta a Nemzeti Színházon keresztül a család a művész tisztelőivel.