Tetszett a cikk?

Magyarországon évente 30-40 ezer köbméter fát lopnak el napi tüzelőanyagként, jellemzően szegény családok. A bírság több tízezer forint, így a téli fűtési szezonban naponta tucatjával érkeznek férfiak a fogdába, hogy leüljék büntetésüket. Képriport a szegénységről Magyarországon.

Fa, bicikli és cigánysor - a falopás az egyik leggyakoribb fajtája a megélhetési bűnözésnek, az elkövetők gyakran azzal érvelnek, hogy mivel nem tudnak kifizetni 15-20 ezer forintot a tűzifa köbméteréért, nincs más megoldási lehetőségük. „Hát fagyjon meg a családom?” - hangzott el sokszor a mondat.
©
Láncfűrész a konyhaasztal alatt. Mindennaposak a rendőri ellenőrzések a téli időszakban a kis falvakban, ahol rögtön kiszúrják, ha nagyobb mennyiségű, eredetigazolás nélküli fa hever valakinek a portáján - így sokszor az ellopott fát már aznap el is tüzelik.
©
Magyarországon évente 300-400 ezer köbméternyi fát termelnek ki engedély nélkül, az esetek felében lopásról van szó. Az ellopott fa tíz százalékát tüzelik csak el azonnal, jelentős részét továbbértékesítik - a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint.
©
Az erdőtörvény az engedély nélküli fakitermelést bünteti a kitermelt faanyag minden köbmétere után 30 000 forinttal. Ha a faanyagot ellopják, azt a szabálysértési törvény, illetve a Btk. szankcionálja. Ha a falopás természetvédelmi területen történik, az elkövető természetvédelmi bírságra számíthat, súlyos esetben természetkárosítás miatt vonhatják felelősségre. Az erdő látogatója az erdőtörvény 61.§ (2) bekezdése alapján nem tarthat magánál motorfűrészt, fél kilogrammnál nagyobb fejtömegű fejszét vagy 30 cm-nél nagyobb kézifűrészt.
©
A falopások nagy része csak a tízévenként végzett körzeti erdőtervezés során válik ismertté. Ritka, hogy bejelentést kap a hatóság. Ennek ellenére tavaly nyolcszáz körüli esetben bírságoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a legtöbb fa tűnik el, ezt a megyét követi Heves és Somogy.
©
Családfő nélküli család Észak-Magyarországon: a férj börtönben üli le a falopás miatt kiszabott büntetését. 30 000 forintos bírság után húsz nap elzárás jár, így még kevesebb esélye van a családnak, hogy nyári napszámos munkát szerezzen, aminek bevételéből vehetne legálisan tüzelőt - ördögi kör.
©
Korábban még az is előfordult, hogy hajléktalanokra íratták, majd egyszerűen letarolták az erdőt. Ez a módszer ma már nem jellemző, de az erdőt manapság is őrizni kell, különösen akkor, ha lakott terület közelében van - ismertette a helyzetet Csomós János, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Erdészeti Igazgatóságának vezetője.
©
Alacsony fűtőértékű, de legalább legális forrásból származó faléceket fűrészelnek egy észak-magyarországi család egyetlen szobájában. Az erdőben leginkább az akácot és a fenyőt keresik a tolvajok.
©
Idős asszony rőzsével - ez nem a mesében van.
©
14 évesnek mondja magát egy fiatal, akit épp favágáson érnek tetten Észak-Magyarországon. Tíz fős a család, a faluból naponta járnak az erdőre férfiak, nők, még kisgyerekek is - meséli.
©
Fiatalkorú fatolvajt ér tetten Csomós János, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Erdészeti Igazgatóságának vezetője.
©
©
Nem egyszerre, látványosan fogyatkozik az erdőterület, hanem folyamatosan, szálanként viszik el a fákat.
©
Nagyítás

Mindennapi kenyerük a rizs - Nagyítás-fotógaléria

Ázsia legtöbb országában kulcsfontosságú szerep jut a rizsnek. Emberek millióinak jelent munkát a rizsföld, a megtermelt növény pedig alapvető élelmiszer és egyben fő exportcikk is. Földrengések, trópusi viharok és aszályok évről évre megnehezítik a famerek dolgák, miközben folyamatosan növekvő igényeket kell kiszolgálniuk. Nagyítás-fotógalériánk az ázsiai rizsföldeken dolgozók mindennapjait mutatja be.

Nagyítás

Álomszerű műholdképek a Földről – Nagyítás-fotógaléria

Az Egyesült Államok földtani szolgálata lenyűgöző felvételeket tett közzé, amelyeket a Landsat 5 és Landsat 7 műholdak készítettek geográfusaik számára, de sokkal inkább galériák falaira kívánkoznak. A műholdak felvételeit hamis színekkel dobták fel – a műholdak kamerái infravörös fénnyel pásztázzák a Földet, így pontosabb képek készülnek a növényzet és a földfelszín változásairól, de ahhoz, hogy értékelhetőek legyenek, számítógéppel kell kiszínezni őket – és a kutatók időnként elengedik magukat, túllépnek a tudományosan szükséges preparáláson. Bár akadnak művészek, akik rajzfilmbe illő giccsként bírálták a hamis színezést, a kutatók vállalják, hogy a munkájuk népszerűsítéséért nem riadnak vissza az amúgy pontos fotók tetszetősebbé tételétől.

Bálint Csaba Itthon

Videó: tolvajt fogtunk az erdőben

Magyarországon évente 300-400 ezer köbméternyi fát termelnek ki engedély nélkül, az esetek felében lopásról van szó. Az okozott kár akkor is több milliárdos, ha csak a tűzifa árával számolunk.