Tetszett a cikk?

A Global-Newsroom által közreadott felvételen Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős kilép űrkabinjából, hogy végrehajtsa második sikeres kísérleti ugrását a sztratoszférából az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatag fölött. A Red Bull Stratos programjának keretében Baumgartnert ezúttal 29 456 méteres magasságba vitte fel egy hőlégballon, ott ugrott ki kabinjából, és percekig szabadeséssel zuhant a földfelszín felé. A 43 éves Baumgartner arra készül, hogy megjavítsa a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, illetve az első ember legyen, aki szabadeséssel szárnyalja túl a hangsebességet.

Sem Baumgartnernek, sem az ugrást dokumentáló technikának nem lesz könnyű dolga a sztratoszférában. A tizenöt kamerával felszerelt kabinnak mínusz hatvan fokott kell majd kibírnia odafenn. Az ugrást HD és 4K kamerák is rögzítik, az állóképeket pedig a legújabb DSLR gépekkel készítik. Minden gépvázhoz különleges, nyomáskiegyenlítő tokokat kellett tervezni, hogy alkalmazkodni tudjanak a csökkenő légnyomáshoz. A kabin egyszerre három szögből közvetíti majd élőben az ugrást, akár egy repülő TV állomás.

Joe Kittinger (1960) és Felix Baumgartner (2012)
©

Hogy milyen érzés lehet a világűr peremén egy kis kabin szélén egyensúlyozni? - Ezt eddig két ember tudhatja igazán: Joe Kittinger, aki 1960 óta tartja az űrugrás magassági rekordját, és Felix Baumgartner, aki most még magasabbról készül ugrani.