szerző:
Medipress

A washingtoni egyetem kutatói felfedezték, hogy a Staphylococcus aureus baktérium - beleértve a hírhedt MRSA (methicillin rezisztens) törzseket is -, miként áll ellen testünk fertőzések elleni természetes védekezésének. Munkájukról, amely akár a baktériumok elleni harc új módjaihoz vezethet a Science számol be.

Ferric Fang, a washingtoni egyetem laboratóriumi orvostan és mikrobiológia professzora és munkatársai, Anthony Richardson, valamint Stephen Libby elhatározták, hogy megállapítják, mitől "jobb" kórokozó a Staphylococcus aureus (S. aureus) a többi baktériumnál. A kutatók a nitrogén-oxid (NO) nevű vegyületre koncentráltak, amely egy természetes antibiotikum, a sejtjeink termelik, hogy megvédjenek a kórokozók ellen. A legtöbb baktérium számára a NO olyan környezetet alakít ki, amely folyamatosan támadja a mikróbákat, nem hagyja őket lélegezni vagy fermentálni, amely kémiai folyamatok a baktérium növekedését tennék amúgy lehetővé.

A kutatók azt találták, hogy a S. aureus olyan mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi a tejsav termelését nitrogén-oxid jelenlétében, így kémiai egyensúlyt képes elérni és a kíméletlen gazdaszervezet ellenére tovább képes növekedni. Amikor a S. aureus-t NO éri, egy új enzimet kezd termelni, amely a tejsav termelésért felelős, egy másik enzimmel együtt, ami átalakítja a NO-t nem mérgező termékké. A nitrogén-oxid az orrban és az orrjáratokban gyakran előforduló molekula, és eredetileg a kórokozók ellen véd. Ám a S. aureus a NO ellenére szintén gyakran található az orrban, magyarázták a kutatók.

Amikor a kutatók úgy módosították a S. aureust, hogy az ne legyen képes többé tejsavat termelni, a baktérium nem tudta tovább tolerálni a nitrogén-oxidot. A módosított baktériumok ezen kívül elvesztették azon képességüket is, hogy ellenálljanak a gazdaszervezet immunsejtjeinek, és így halálhoz vezető fertőzést okozzanak egerekben.

Az MRSA egy hatalmas közegészségügyi problémát jelent, a kórházban és a közösségben szerzett fertőzések kórokozójaként. Az emberek 30 százaléka krónikusan hordozza a közönséges Staphylococcus baktériumot. Emberi érintéssel, vagy akár tárgyakon megtapadva, azok érintésével terjed. Többnyire az orr nyálkahártyájában telepszik meg, az MRSA esetében a végbélnyílás és környéke is a fertőzés forrása lehet.
 
A baktérium a mélyebb szöveteket is megfertőzheti, ha a bőr vagy a nyálkahártya sérülésén keresztül bejut a testbe. A fertőzés hatására vörös, kiemelkedő foltok jelennek meg a bőrön, majd ezek - kezelés híján - felpuffadnak és gennyel telnek meg. A megelőzés leghatékonyabb módja a rendszeres tisztálkodás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Húsevő baktérium végzett egy budapesti nővel

Rendkívül ritka húsevő baktérium okozta egy budapesti kórházban ápolt nőbeteg halálát - mondta el az MTI-nek csütörtökön a Szent László Kórház egy névtelenséget kérő orvosa.

Bulgária is kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából

Bulgária is kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából

A nap videója: így lehet fél perc alatt eltávolítani egy tilosban parkoló autót

A nap videója: így lehet fél perc alatt eltávolítani egy tilosban parkoló autót

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Morricone: Tarantino egy kretén

Morricone: Tarantino egy kretén

Korábban tagadták, de már a kormányzat is elismeri, hogy csúszhat Paks II. átadása

Korábban tagadták, de már a kormányzat is elismeri, hogy csúszhat Paks II. átadása