szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Beszélgetésünk során kiderült, hogy Japánban pont a kisvárosi...

Az ősi és a modern Japán

Beszélgetésünk során kiderült, hogy Japánban pont a kisvárosi, vidéki hangulat az, amely jobban megmutatja a keleti világ valódi arcát, kultúráját, még akkor is, ha ennek vannak árnyoldalai is. A nőket például még most is gyakran elnyomják, és ez az európiai gondolkodásnak már kényelmetlen, viszont bőven akad olyan élmény Beppuban, amely ellensúlyozza a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Mit csinálsz Beppuban?
Ez egy kisváros Kjúsú-szigeten, ahol egy nemzetközi egyetemen tanulok.

Meddig maradsz még?
Három éve vagyok itt és még egy évig maradok, amíg be nem fejezem az egyetemet.

Egyedül laksz?
Először egyedül laktam a koleszban, de alig négy hónap után kiköltöztem. Az elején két évfolyamtársammal osztoztunk az albérleten, de most már csak ketten vagyunk.

Jelmezes tánc

Mi szeretsz a legjobban abban, hogy ott élsz?
Rengeteg mindent. Hogy annyira más, mint Magyarország, vagy akár Európa, de valahogy közelebb van az én személyiségemhez, mint az, ahonnan származom. És az, hogy külföldi az ember, sok előnnyel jár. Például az emberek extra kedvesek és érdeklődők, de nem tolakodók, vagyis békén hagynak, ha kell.

Mit szeretsz a legkevésbé ott?
Azt, ahogy a nőkkel bánnak. Ez egy feudális társadalom, hiába vagyunk a huszonegyedik században. A nő itt másodrangú állampolgár. Sokszor olyan, mintha direkt úgy nevelnék a lányokat, hogy buta libák legyenek, akik kiszolgálják a férfit és mindent eltűrnek tőle.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
A családom és a barátaim. Néha a nyelv is, mert nem nagyon vannak itt magyarok.

Szerinted miért érdemes oda utazni turistaként?
A táj, a kultúra, az emberek és az étel is fantasztikus. Olyan, mint egy Mars- vagy időutazás.

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató ismerősnek, barátnak?
A régi városokat: Kiotót, Narát, stb. Az ember egy másik korszakban találja magát. Rám nagy hatással volt még Hirosima és Nagasaki is, de nem csak az atombombával kapcsolatos múzeumok miatt, hanem mert valóban nagyon különleges hangulatú városok.

A cseresznyefák virágzása

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Sok ilyen van, de japán nyelvtudás nélkül nehezen elérhető helyekről van szó. A fürdőknek nagy kultusza van és ezek jó kis helyek, de mindenképpen ismerni kell az itteni szokásokat, különben vérig sértheti az ember a helyieket. Úgy gondolom, ha már itt jár az ember, minél több dolgot ki kell próbálni, mert Japán tele van meglepetésekkel.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába benne van az útikönyvekben?
Én nem voltam elragadtatva a nagyvárosoktól, Oszakától és Tokiótól. Nagyon lefárasztják az embert és kevesebb szépet látni itt, mint a kisebb helyeken.

A lakóhelyed környékén milyen látnivalókat ajánlanál?
Beppu, a lakóhelyem a fürdőiről híres. Az egész országból emiatt jönnek ide az emberek. A közelben van egy Yufuin nevű városka, ami egy valódi gyöngyszem, illetve érdekes még az Aso-hegy, ami egy aktív vulkán.

Van kedvenc kávézod, éttermed, szórakozóhelyed?
Nem igazán. Főleg, ha utazom, igyekszem minél kisebb városkákban megpihenni és minél kisebb éttermekben enni, mert ott el lehet beszélgetni az emberekkel. Nem a helyek a fontosak, hanem ők. Tehát a családias kis helyekre esküszöm, abból errefelé is akad bőven.

Hokkaido egyik remek étke

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk?
A nagyvárosok olyanok, mint bárhol: veszélyesek. De ezt leszámítva nagyon biztonságos ország, nem lopnak, nem támadnak meg, nőket sem. A víz okozhat gyomor-problémákat, mert más az összetétele, mint Európában, ezért jobb nem inni csapvizet. Amúgy sem betegségek, sem más veszélyek nem jellemzők. Bár Hokkaidón a medvékkel kell vigyázni, Sikokun meg a mérges kígyókkal, Honsun meg az elszemtelenedett szarvasokkal.
 
Mire figyeljen egy magyar turista, aki odalátogat?
Mindenképpen olvasson utána a szokásoknak, nehogy véletlenül megsértsen valakit. És legyen nyitott, főleg az ételek terén, mert megéri kipróbálni az új ízeket. Még akkor is, ha a "sushi-kultúra" egy kicsit idegen a magyar gyomornak, nagyon rá lehet kapni.
 
Te hová szeretnél még elutazni?
Nepál, Tibet, Dél-Kelet Ázsia vonz a legjobban, de ha kapnék lehetőséget, bármikor nekivágnék akár Afrikának, akár Dél-Amerikának is. Itt Japánban a négy főszigetet bejártam, csak Okinavára szeretnék eljutni.

-NB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Veszélyben a Budapesten rajtoló Giro d'Italia is a koronavírus-járvány miatt

Veszélyben a Budapesten rajtoló Giro d'Italia is a koronavírus-járvány miatt

Romániában is megjelent a koronavírus

Romániában is megjelent a koronavírus

Taylor Swift nagyot terpeszkedik a metrón

Taylor Swift nagyot terpeszkedik a metrón