szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mára éltünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni.

Számtalan teszt, körültekintő vizsgálat igazolta, hogy az új fejlesztésű monitorok biztonságosak: nagyon alacsony vagy semmilyen káros sugárzást nem bocsátanak ki előírásszerű alkalmazás mellett. Ugyanakkor ki ne tapasztalta volna hosszas számítógépezés után, hogy szemei fáradtak, égnek, látása elhomályosodik, a betűk összefolynak, esetenként kettős képek jelentkeznek.

Sokszor kísérheti a szemtüneteket a fej, a nyak, a kar vagy a hát fájdalma. Ezt a tünet együttest összefoglalóan a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, azaz számítógépes látási szindrómának (computer vision syndrome, CVS) nevezzük.

Bár a szem megerőltetéséből adódó szubjektív panaszok nagyon sok kellemetlenséget okoznak a pácienseknek, ez egyáltalán nem jelenti az, hogy ezekért a monitorok tehetők felelőssé.

Tartalmi partnerünk a WeBBeteg.hu. A teljes cikket itt elolvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Ellenségünk a monitor: hogyan károsodhat a szemünk?

Összefolynak előttünk a betűk, ég a szemünk, fáj a fejünk - nem ritka érzések ezek egy irodában eltöltött fárasztó nap után, a szem túlterheltségének legfőbb előidézője ugyanis a számítógépes munkavégzés. Megnéztük, milyen szemproblémákkal szembesülhetünk, ha naphosszakat bűvöljük a monitort.

Medipress Plázs

Monitor előtt: hogyan védjük szemünket?

A nap végén kilúgozva érezzük magunkat, pedig „csak” a számítógép előtt ültünk. Ne csodálkozzunk, a monitor előtt végzett munka a legnehezebb, különösen igénybeveszi a szemet. Hogyan előzzük meg a panaszokat?