szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Már a kormány is azt igyekszik tudatosítani bennünk, hogy nem tékozolhatjuk el felelőtlenül az egészségünket, a gyógyításnak ugyanis ára van. De mely betegségek orvoslása kerül a legtöbbe a társadalombiztosításnak? A kérdés megválaszolására megnéztük, hogy az elmúlt két évben mely betegségek kezelésére fizették ki a legtöbb pénzt az egészségbiztosítási kasszából. Íme a képzeletbeli tízes lista.

A fekvőbeteg-ellátás keretében, bármilyen meglepő, de a combcsonttörés vezette a tízes listát 2010-ben, a majdnem 13 milliárdos költéssel, ennyit fizettek ki ugyanis az Egészségbiztosítási Alapból az érintett betegek műtéteire, illetve kezelésére. Egy évvel korábban, azaz 2009-ben ez betegség csak a negyedik lett, akkor 10,6 milliárdot emésztett fel a főleg idős korban gyakori baleset ellátása – tudtuk meg az OEP sajtóirodájától. A cél ugyanis ilyenkor az, hogy a beteg minél előbb járni tudjon, járókerettel vagy mankóval. Általában a törést követően 6-10 nap után már elhagyhatják a kórházat az érintettek, de utána is finanszírozni kell a beteg rehabilitációját.

Az elmúlt évben minden nő rémálma, a mellrák volt a második legköltségesebb betegség, 2010-ben alig volt kevesebb a combcsonttörésre elköltött összegnél, míg az azt megelőző évben a 14 milliárdot is meghaladta az emlő rosszindulatú daganatainak kezelésére elköltött összeg. Magyarországon egyébként évente hét-nyolcezer új emlőrákos esetet regisztrálnak, a betegség minden hetedik nőt érinthet. Ha felismerjük a korai tüneteket, szinte garantált a gyógyulás, éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az önellenőrzés és szűrés fontosságát.

Szintén sokat költöttünk az agyi infarktus (stroke) gyógyítására, 2010-ben közel 12 milliárd forintba került a társadalombiztosításnak, míg 2009-ben "csak" az ötödik helyezést érte le az alig több mint 10 milliárdos kerettel. A betegség valóban fenyegető veszélyt jelent, évi 18 ezer ember halálát okozva, míg a túlélők kétharmada maradványtünetekkel kénytelen élni. A szakorvosok szerint agyvérzés ellen leghatékonyabban a vérnyomás normalizálásával lehet küzdeni. A Magyar Hypertónia Társaság éppen ezért négy éve elindította az Éljen 140/90 alatt! elnevezésű programot, amelynek célja többek között, hogy felhívja a figyelmet az agyvérzés megelőzésére, a magasvérnyomással élő betegek tudatos gondozására.

A negyedik helyet a heveny szívizomelhalás szerezte meg 11,2 milliárddal 2010-ben, előző évben pedig második helyen szerepelt közel négyszáz millióval többel. Kétségkívül súlyos állapotról van szó, a szívizominfarktusként ismert betegség azt jelenti, hogy a szívizom egy része elhal. Az ok a szív koszorúereiben kialakuló meszes képződmények bevérzése, ezek beszűkítik vagy akár el is zárhatják az ereket. Kockázati tényező a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás, a stressz, de az ülő életmód és az elhízás is. Ahogy ezek nagy kockázati tényezőt jelentenek más szív-érrendszeri betegségek tekintetében is.

Szinte hasonló összeget igényelt az örödik helyen álló atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés gyógyítása is (2009-ben azonban nem szerepelt a tízes listában). E betegség főleg idősebb korban akkor alakul ki, az életkor előrehaladtával az erek falában zsíros lerakódások keletkeznek, amelyek egyre jobban gátolják a véráramlást. Kezelése gyógyszeresen vagy angioplasztikával is lehetséges, míg súlyosabb esetben bypass műtétre van szükség. Hasonlóan szívbetegség végzett a hatodik helyen – közel 11 milliárddal –, mégpedig az idült ischaemiás szívbetegség. Ez a szívkoszorúér elmeszesedése okozta vérellátási zavart jelenti, amelynek következménye szívritmus zavar, szívelégtelenség, de akár szívinfarktus is lehet. Es sem szerepelt az első tíz között az előző évben.

A hetedik helyen az angina pectorisként emelgetett szívbetegség foglal helyet, alig meghaladva a 10 milliárd forintos költést. Ez a kór egy klinikai tünetegyüttes, amelyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki. Hátterében szinte mindig koszorúsér szűkület áll. Rohamokban jelentkező szorító mellkasi fájdalom jellemzi, amely pihenés és nyelv alá helyezett nitroglicerin tabletta hatására enyhül. Kiváltó okai megegyeznek a szívinfarktusséval, illetve az érelmeszesedésével: akkor alakul ki, ha a szívizom oxigénigénye meghaladja a koszorúerek által biztosított oxigénkínálatot.

Ezután következik a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata, 2010-ben 8,2 milliárdot meghaladó összeggel, míg ez 2009-ben közel 9,2 milliárdot vett ki a kasszából. A tüdőrákról már egy ideje tudjuk, hogy itthon a leggyakoribb daganatos megbetegedés, férfiaknál és nőknél egyaránt. A betegség 45-70 év között a leggyakoribb, kialakulásában pedig a dohányzásnak van a legnagyobb szerepe.

Az utolsó előtti helyen a szívelégtelenség végzett, szintén alig haladva meg a 8 milliárdot, ám 2009-ben nem szerepelt az első tízben. Pedig számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Az életmódváltás, többek között a rendszeres mozgás, a csökkentett sóbevitel, a súlyfölösleg ledolgozása mind hozzájárulhat a szívelégtelenség megelőzéséhez. A szívelégtelenség elleni legjobb védekezés, ha kezeltetjük a háttérben álló betegségeket, így például a magas vérnyomást és a cukorbetegséget.

Utolsó helyen a tüdőgyulladás áll 7,7 milliárdos kifizetéssel, 2009-ben pedig az öregkori szürkehályog (a szemlencse elszürkülése, a látásromlás és vakság leggyakoribb oka) szorította le 7,3 milliárddal. A tüdőgyulladást baktériumok, vírusok, gombák és paraziták egyaránt okozhatják, de gyulladásos folyamat steril körülmények között is kialakulhat. Egyes baktériumok vagy vírusok gyakrabban okoznak tüdőgyulladást, és bizonyos állapotok is elősegíthetik a betegség kialakulását. Időseknél, csecsemőknél, az immunrendszer gyengülésével járó betegségekben, dohányosoknál és környezeti ártalmak esetén gyakrabban fordul elő a tüdőgyulladás. De az is megtörténhet, hogy egy másik betegség, például egyéb felső légúti fertőzés vagy influenza gyengíti le az egyén védekezőképességét. 2009-ben az említetteken kívül két másik betegség is felkerült a listára. Az egyik a vastagbélrák, amely a költségeket illetően a hetedik helyen végzett, 9,1 milliárddal. A második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, évente egy kisebb városnyi ember halálát okozza, de tíz-tizenkétezerre tehető azon betegek száma is, akik a tumor műtéti eltávolítása után sztómával kénytelenek élni. A genetikai adottságok, az életkor mellett az életmódnak is kiemelt szerepe van a daganatok kialakulásában. A zsíros, koleszterin- és kalóriadús étrend, az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód pedig csak növeli a kockázatot, de egyes gyulladásos bélproblémák is hajlamosíthatnak rá.

Helyet kaptak a képzeletbeli listán a perinatális szakban keletkező egyéb állapotok néven összefoglalt bajok is, ezek a születést követő első hat napban bekövetkezett állapotokat jelentik. Összesen több mint 8 milliárdot fizettek ki ilyen címen az Egészségbiztosítási Alapból.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Plázs

A légszennyeződés szívritmuszavart okozhat

Kanadai kutatók friss tanulmánya szerint a hirtelen szívhalálesetek hátterében a szennyezett városi levegő, a szmog szerepe is föltételezhető - olvasható az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratának (JACC) januári számában.

hvg.hu Plázs

Lelki szívroham: ijesztő, ám veszélytelen

A görög mitológia kecskelábú istene, Pán, a sípjába fújva ijesztgette az Árkádia hegyeiben utazó kereskedőket és pásztorokat. A megrémült emberek fejvesztve menekültek a riasztó hang elől Pán legnagyobb derültségére. A magát imígyen szórakoztató isten így vált annak a betegségnek a névadójává, melyet tökéletes jellemeznek a következő jelzők: ijesztő, ám veszélytelen.

hvg.hu Plázs

Hogyan lesz a megfázásból tüdőgyulladás?

Az antibiotikumok korában talán sokan úgy gondolják, hogy a tüdőgyulladás veszélytelen betegség, ám az adatok egyáltalán nem erre utalnak: a légzőszerv gyulladása a tizedik leggyakoribb halálok a fejlett országokban, ráadásul az összes fertőző betegség közül tüdőgyulladásban halnak meg a legtöbben.

MTI Plázs

Ami növeli a stroke kockázatát

Növeli a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát a 65 évesnél idősebbeknél a közlekedési zaj - erre a megállíptásra jutottak dán kutatók, akik eredményeiket a European Heart Journal szakfolyóirat szerdai számában ismertették.

MTI Plázs

Minden hetedik nő mellrákos lesz

Az elmúlt egy évtized alatt emelkedett azoknak a brit nőknek a száma, akiknél életük során emlőrák alakul ki: immár minden nyolcadiknál. Magyarországon a Semmelweis Egyetem adatai szerint minden hetedik nő lesz mellrákos.

hvg.hu Plázs

Vastagbélrák: hogyan kerülhető el a legrosszabb?

Az elmúlt évtizedekben nőtt a vastag- és végbéldaganatos megbetegedések száma. Itthon a második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, évente egy kisebb városnyi lakosság halálát okozza. Míg tíz-tizenkétezerre tehető azon betegek száma, akik a tumor műtéti eltávolítása után sztómával kénytelenek élni.

hvg.hu Plázs

Új módszer a stroke kezelésére

A szívinfarktus kezelése a beszűkült koszorúér kitágításával, szükség esetén fémhálóból készült sztent beültetésével sokkal eredményesebbé vált, és a módszert a szélütés miatt kórházba szállított betegek ellátására is alkalmazni kezdik.

Kásler tanácsadója: Nincs azzal gond, ha a magyar ember szalonnát eszik

Kásler tanácsadója: Nincs azzal gond, ha a magyar ember szalonnát eszik

Apró élőlények lehettek a dinoszauruszok ősei

Apró élőlények lehettek a dinoszauruszok ősei

Riadót fújtak a hatóságok: agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában

Riadót fújtak a hatóságok: agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában