szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az Arthritis & Rheumatism legutóbbi számában bemutatott vizsgálat szerint az Egyesült Államokban mintegy 32 millió ember bír autoantitestekkel, mely immunfehérjék képesek megtámadni a saját szöveteket, így hozva létre olyan autoimmun betegségeket, mint a lupusz, az 1-es típusú cukorbetegség, vagy a reumás ízületi gyulladás.

A kutatók egy 4800 önkéntesre kiterjedő felmérésben 1994 és 2004 között vérmintából határozták meg a leggyakoribb autoantitest, az antinukleáris antitest (ANA) szintjét. A vizsgálati csoport mintegy 14 százalékában volt jelen ilyen autoantitest, az arány nőkben magasabb volt, mint férfiakban, és az előfordulás csúcsa a 40-49 éves életszakaszra tehető.

Linda Birnbaum és az Amerikai Nemzeti Környezetegészség-tudományi Intézet munkatársai szerint ez azt látszik alátámasztani, hogy a női nemi hormonoknak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak valamilyen szerepe lehet az autoimmun folyamatokban.

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy fekete bőrűekben gyakoribbak az autoantitestek, mint fehérekben, az arány alacsonyabb túlsúlyosakban, mint elhízottakban. Ez Minoru Satoh (Floridai Egyetem) jelentheti azt, hogy elhízottakban a zsírszövet előállíthat olyan anyagokat, amelyek gátolják az autoantitestek kialakulását. Ezen megállapítást azonban még újabb vizsgálatoknak kell megerősítenie.

Azon egyéneknél, akik szervezetében jelen vannak autoantitestek, magasabb az autoimmun betegségek kockázata. Autoantitestek képződésében az ismert okok között gyógyszerek, daganat, és fertőzés szerepelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ