Tetszett a cikk?

A nem élő donoros veseátültetések számát tekintve első helyen áll a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája az Eurotransplanthoz tartozó 77 vesetranszplantációs centrum között. Májtranszplantációk terén a harmadik legjobb teljesítményt nyújtja az intézmény a nyolc európai tagországot tömörítő nemzetközi szervezet friss összesítése szerint. 2015-ben összesen 263 szerv átültetését végezték el a klinikán.

A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható, hogy a Transzplantációs és Sebészeti Klinika a vesetranszplantáció tekintetében állandó ellátást biztosít az észak- és nyugat-magyarországi régió területén. Tavaly 167 veseültetést végeztek, 11 esetben gyermekek kaptak szervet. 147 nem élő donoros beavatkozás történt, ezzel a számmal a Transzplantációs és Sebészeti Klinika a 77 európai vesetranszplantációs centrumot felsorakoztató Eurotransplant lista élén áll.

©

A májtranszplantáció terén a klinika országos feladatot lát el, az átültetések száma jelentősen emelkedett a korábbi évekhez képest.  Az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma közül Budapesten végezték a harmadik legtöbb májátültetést, megelőzve ezzel számos nagy tapasztalattal rendelkező régi európai centrumot.  A 89 májátültetésből hat esetben gyermekeken került sor az életmentő beavatkozásra.

A siker a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és a kollégák rendkívüli erőfeszítésének köszönhető – mondja a klinika igazgatója. Máthé Zoltán szerint a transzplantáció igazi csapatmunka, egy-egy szervátültetéshez legalább 30 szakember összehangolt munkája szükséges.

Magyarország 2013-ban lett az Eurotransplant teljes jogú tagja, így külföldről is kaphatnak szerveket a hazai betegek. Ennek elsősorban a sürgős esetekben illetve a gyermekeknél van kiemelt jelentősége. A tagság egyúttal azt is jelenti, hogy idehaza is a nemzetközi standardokat kell alkalmazni. Máthé Zoltán hangsúlyozta, hogy a klinika transzplantációs és sebészeti tevékenysége tavaly október óta megfelel a legmodernebb minőségbiztosítási feltételeknek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő