szerző:
MTI

Szerződésben kötelezné az Oscar-díjra jelölteket az amerikai filmakadémia arra, hogy nem bocsátják áruba szobrocskájukat anélkül, hogy először fel ne ajánlanák megvételre egy dollárért az akadémiának.

© AP
Ennek már 1951 óta így kellene történnie, akkor kezdett ugyanis az akadémia aggódni amiatt, hogy a díjak egy részét jó pénzért áruba bocsátják. Eddig azonban egyetlen egyet sem ajánlottak fel tulajdonosaik az intézménynek jelképes egy dollárért. Mégis megtörténik, hogy az Oscar-szobrok "hazatalálnak".

"Meglehetősen rendszeresen előfordul, hogy ránk hagynak egy-egy szobrocskát, úgy évente kettőt - mondja Bruce Davis, az intézmény vezérigazgatója. "Olyan díjazottak, akiknek nincs megfelelő örökösük, vagy olyanok, akik egyszerűen csak nem szeretnék, hogy haláluk után méltatlan sorsra jusson Oscar-díjuk" - magyarázza. Jelenleg mintegy száz Oscar-szobor van a filmakadémia birtokában. Díjazottaktól, örökösöktől kerültek vissza, vagy olyanoktól, akik azért vették meg őket első tulajdonosuktól, hogy visszajuttassák az akadémiához. Utóbbiak közé tartozik például Steven Spielberg, aki Clark Gable-től és Bette Davistől vásárolt - még 1951 előtt odaítélt - szobrocskát.

Az akadémián őrzött díjakat alkalmanként a nagyközönség is megtekintheti a szervezet Beverly Hills-i székházában, s egy ideje azt tervezik, hogy múzeumot kap a gyűjtemény.

hvg.hu Shake

Tényleg szexista az Oscar-díj?

Szükség van a női színészek megkülönböztetésére a teljesítmény elismerésénél vagy mindez csak megalázó diszkrimináció?

hvg.hu Kult

Exkluzív Oscar-interjú: "Mindenkinek megvan a maga farkasa"

A Péter és a farkas című bábfilm Prokofjev balettjére íródott és ugyan kis ötletnek indult, mégis öt teljes évig készült. Az eredmény igazolta az alkotók erőfeszítését, az amerikai Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján művük a legjobb animációs rövidfilm kategóriában begyűjtötte az Oscar-díjat. Hugh Welchman producert (Breakthru films) és Suzie Templeton rendezőt londoni munkatársunk kérdezte a kulisszatitkokról, a bábtechnika érdekességeiről, Péterről és a sikerről.

MTI Kult

Brad Pitt új filmjét 13 Oscarra jelölték

A Benjamin Button különös élete című film 13 jelölést kapott az Oscar-díjra, ezen belül esélyes lehet a legjobb film, a legjobb színész (Brad Pitt), a legjobb női mellékszereplő (Taraji P. Henson) és a legjobb rendező (David Fincher) díjára.

MTI/hvg.hu Kult

Armani-bojkottra szólítanak állatvédők az Oscar-gálán

Az Armani ruhák bojkottjára szólítottak fel az Oscar-díj átadásának estéjére állatvédők. A PETA képviselői Pinokkióként ábrázolták a divatcézárt, amiért az ígéretei ellenére nem mondott le a prémek használatáról.

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója