Ugyanazt a karácsonyfát díszíti fel 1928 óta

Ugyanazt a karácsonyfát díszíti fel 1928 óta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idős skót hölgy több mint nyolcvan éve ugyanazt a fenyőfát díszíti föl. De van még ennél öregebb karácsonyfa is. A környezetvédők szerint csak akkor éri meg műfát venni, ha azt minimum húsz évig használjuk.

"Tudom, hogy hülyén hangzik, de minden évben, amikor kicsomagolom, boldog születésnapot kívánok neki" - meséli a 85 éves Jean Edie Skóciából. A fenyőfája 82 éves, három éves korában vásárolták édesanyjával együtt, alig két sillingért. A műfenyő azóta is jó szolgálatot tesz a szeretet ünnepén. "Mindenki vásárol, aztán eldobja a dolgokat, nem értem miért. A fiatalok veszik az új ruhákat, a következő pillanatban pedig mind a kukában landol. Ez a fa, ez itt van. Semmi okom eldobni".

A fogyasztói társadalom ellenpéldája az idős hölgy, aki egész életében kitartott az alig félméteres fa mellett: "Kiskorom óta velem van. A férjem 1991-ben halt meg és nem maradt sok barátom." - nyilatkozta a Scottish Sunnak. Azt ígérte, hogy a végrendeletében is rendelkezni fog arról, hogy ne kerüljön a szemétbe az öreg dísz.

Skót karácsony
©

Tudunk egy még öregebb műfenyőről: egy családban három generációt élt túl egy minifenyő, amely 1886-ból származik. Akkoriban dobták piacra az első alternatív karácsonyi megoldásokat. Paul Parker sokáig nem használta, majd nemrég újra ezzel az antik darabbal köszönti az ünnepet. A 124 éves műfa tökéletesen megteszi, Parker szerint.

Kis karácsony, nagy karácsony
©

A környezetvédők és a tradíció hívei között már régóta tart a vita, hogy szabad-e helyettesíteni a  meghittséget árasztó élő fenyőfát egy műpéldánnyal, illetve, hogy melyik kevésbé káros a környezetünkre: a műanyagfröccsöntés, vagy fenyőerdők kipusztítása. A kutatások alapján a műverzió csak akkor éri meg a bolygónknak, ha minimum húsz évig használjuk.

 

 

Hozzászólások