szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Nem olcsó mulatság a nyári fesztiválozás, ezért jó, ha előre tudjuk, mennyivel kell számolnunk. Összehasonlításképpen íme néhány szomszédos ország kínálata is.

„Egy korsó (0,5 l) sör, egy üveg (0,7 l) víz, vagy egy üdítőital 1,20 euróba kerül nálunk” – írta meg kérdésünkre a szlovákiai Pohoda fesztivál sajtósa, aki azt is elárulta, hogy az átszámolva körülbelül 300 forintos italokon kívül a látogatók a máshol vásárolt szomjoltóikat is bevihetik a trencséni repülőtéren immár 14. éve megrendezett fesztiválra. „Egy szabályunk azért van: nem engedjük a röviditalok fogyasztását a rendezvényen”- teszi hozzá Mario Gesvantner, amin kicsit elcsodálkozunk.

Pohodai rengeteg
©

Idén július 7-10 között rendezik a szlovák rockfesztivált olyan világhírű fellépőkkel, mint Moby, Portishead vagy Deus. A nyolc színpadon tavaly összesen 99 zenekar játszott, köztük Juliette Lewis, a Scissor Sisters és Ian Brown, de két magyar zenekar is szórakoztatta a népet. „Mindig örülünk, ha vannak a listánkon magyarok: 2009-ben is fantasztikus élmény volt a Magyar Állami Operaház és a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának közös fellépése” – lelkendezik Gesvantner. A repertoár tehát hasonlóan színes, mint a Szigeté, a zenei eseményeken kívül tánc, színház, irodalom és az EU is képviselteti magát a Pohodán.

A szlovák fesztiválra a hetijegy elővételben 69 euróba kerül, ehhez hozzászámítva a vonatjegy árát, - mely a MÁV tájékoztatása szerint oda-vissza 38,4 euró (Budapestről, pozsonyi átszállással) - összesen 29 ezer forintba kerül a négynapos szlovák móka, fogyasztás nélkül.

Balkán fanatikoknak

Ha valaki délebbre kívánkozik, Újvidéket érdemes megcéloznia júliusban ugyanebben az időpontban. Az Exit elnevezésű rendezvényt is említésre méltatta a nívós brit Independent bloggere pár hete az öt legjobb európai fesztivál között, ugyanúgy, mint a Szigetet. A balkáni ereszd-el-a-hajam biztos fellépői között ott a Pulp, az Underworld és a Portishead. Bérletet elővételben 89 fontért lehet váltani, amihez hozzá kell adni a 25 fontos, fejenkénti kempingjegyet. A két fix költséget átszámítva összesen 35 ezer forintra jön ki az Exitre való bejutás, és ez még nem tartalmazza az utazást (Budapestről vonattal oda-vissza már akár 23 eurós - 6 ezer forintos - jegyeket is lehet váltani Újvidékre).

Exitesek
©

A leggazdagabb szomszéd ingyen ereszti a népet

1984 óta rendezik Bécsben a Donauinselfestet, melyet a budapesti Szigethez hasonlóan a Duna sodrásának közepette alakítottak ki. A négynapos találkozó fő specialitása ingyenessége. A nyolcszínpados fesztiválon rock, pop, elektronikus csapatok és a jódlizós népzenészek egyaránt fellépnek, sőt idén az amatőrök is lehetőséget kapnak: színpadonként négyszer fél óráért versenyezhetnek az úgynevezett „Magic Life Rock the Island – Talent Contest“ keretében a kezdő zenekarok. „Akár magyarok is nevezhetnek, egy bandának pedig lehetőséget adunk, hogy Kim Wilde vagy Bob Sinclair előzenekaraként lépjen színpadra” – hívja fel a figyelmet a nemzetközi megmérettetésre Katrin Daferner, a fesztivál sajtósa. Jelentkezni az internetre feltöltött videóval lehet, május 11-ig; a legjobbakról szakmai zsűri dönt.

Billy Idol is ott volt tavaly Bécsben
©

A bécsi fesztivál egyik hátulütője, hogy nem lehet a helyszínen éjszakázni, így hajkurászni kell a kempinges vagy diákszállós helyeket a környéken. A júliusi időpontban az előbbi 6-7 euróba, az utóbbi 17-20 euróba kerül éjszakánként. A négy napra ez tehát 25-80 euró, a kedvezményes vonatjegyet viszont már 13 euróért lehet kapni, így összesen 100 euróból megúszhatjuk a bécsi kiküldetést. 27 ezer forinttal az osztrák főváros nyer a határon túli fesztiválok között, a fogyasztás azonban alaposan megdobhatja a büdzsét. Daferner elárulta, a fesztivál területén a korsó sör 3,50 (majdnem ezer forint), egy igazi bécsi grillspecialitás pedig 4,50 euró (több mint ezerkétszáz forint).

A hazai

„100 euró per nap” – bökte ki az egyik interjúalanyunk, aki a Sziget fesztivál idejére 25-30 ezer forintos költéssel számol. „Ebben benne van a napijegy, a taxizás és a fogyasztás” – mondja nem reprezentatív mintavételünk egyik szereplője, aki egyébként vállalkozóként is jelen van a legnagyobb magyarországi fesztiválon. A belvárosi kocsmatulajdonos négy éve döntött úgy, hogy kitelepül az Óbudai-szigetre, bár ez számára inkább kihívás, mint remek üzlet.

„A vendégeink is ott vannak, ezért döntöttünk úgy, hogy kinyitunk a Szigeten is. De nem számolunk hatalmas profittal, főleg, ha egy esős nap is becsúszik” – mondta el kérdésünkre a vendéglátó. A többnapos csapadék pedig egyenesen ráfizetést jelenthet, mégsem mondana le a jelenlétről. „Ugyanazért vagyunk kint a pulttal, mint amiért kimegy valaki egyszerű látogatóként”. Azaz nem presztízsért, hanem a fílingért. Pedig nem is árusíthatja specialitásait, a szigorúan szabályozott itallistán kötelezően csak a szponzorok termékei szerepelnek, és még az árak is fixálva vannak.

Egy másik lelkes fesztiválozó 10 ezer forinttal számol naponta, ebben már nem szerepel a jegy ára, csak a fogyasztás és a taxi. Meg lehet persze úszni olcsóbban, ha valaki például a tömegközlekedést választja, de még a legspórolósabb fesztiváljárónk is minimum 5 ezer forinttal finanszírozza a kikapcsolódását naponta.

Az igények különbözhetnek, az árak viszont egységesek a leglátogatottabb hazai fesztiválokon, hiszen a Voltot, a Balaton Soundot és a Szigetet is Gerendai Károly csapata tartja a kezében. Így Sopronban, Zamárdiban is 500 forintot kellett fizetni tavaly egy korsó sörért, 360 forintot egy fél literes kóláért és 260 forintot egy üveg vízért.

Marinka Csaba, a Sziget Szervezőiroda PR kommunikációs vezetője szerint a Szigeten átlagosan 5 325 forintot, a Volton 4 578 forintot, a Soundon pedig 5 067 forintot költenek az emberek. Egyénenként persze más-más igények jelentkeznek, de amivel biztos számolnunk kell, azok a belépőjegyek és az utazási költségek. A szervezők szerint a bérleteket érdemes elővételben megvásárolni, mert többezret spórolhatunk rajta. A három esemény közül a Voltra a legolcsóbb a belépő, viszont ha valaki nem soproni, akkor hozzá kell számolnia a borsos utazási költséget, ami Budapestről vonattal oda-vissza minimum 8 ezer forint. A húszezres négynapos, előre megváltott jegyért többek között a Thirty Seconds to Mars, a The Ting Tings és Moby alakulatait kaphatjuk június 29. és július 2. között.

©

A Balaton Sound drágább, a négynapos zamárdi fesztiválra elővételben is 29 990 forint a bérlet, a menettérti vasúti jegy pedig 5 ezer forint a budapesti látogatóknak. Az elektronikus zenére specializálódott rendezvény a legfiatalabb a többnapos fesztiválok között. 2006-ban rendezték először, mégis hamar kinőtte magát és mára a nemzetközi mezőnyben is számon tartják. 2011. július 7. és 10. között a fellépők között már biztos, hogy ott lesz Tiesto, Armin van Buuren, a Portishead és az Underworld. (A Volt és a Sound közös jegye elővételben már 46 ezer forintért megvásárolható, így még pár ezret ezzel is le lehet faragni a költségvetésből).

A Sziget Fesztivál tűnik a legdrágábbnak, de igazságtalan lenne egyenlőségjelet tenni a nyolcnapos és a négynaposok között. Az elővételi ottalvós jegy 46 ezer forintba kerül, a sátras éjszakázástól idegenkedők pedig április 30-ig 38 ezerért válthatják ki bérletüket a tizenkilencedik Szigetre. 1993-ban még 7 ezer forintért lehetett hetijegyeket kapni, az idők folyamán egyre feljebb kúszott a belépők ára - egyenes arányban a fesztivál növekedésével és az inflációval. A 2011-ben szívükhöz kaptak a Sziget-hívek, amikor kiderült, hogy Tarlós nem kívánja a fesztivál helyszínét ingyenes adni Gerendaiéknak. Végül kialkudtak egy mindkét fél számára elfogadható árat az Óbudai-szigetért, így idén sem kellett a belépők árát emelni.

HVG Kult

Csak álom a nyereséges fesztivál?

A tizedére apadt állami támogatás miatt egyre nagyobb bajban vannak a kulturális fesztiválok, az ifjúságra fókuszáló fieszták zöme viszont túlélheti a krízist - derül ki a HVG nyári fesztiválmellékletéből.

hvg.hu Itthon

Sziget 2011: itt vannak első fellépők!

Augusztus 10-15 rendezik meg az idei Sziget fesztivált. A jegyek ára a tavalyi lesz, fellép a The National, a Pulp, Dizzee Rascal, a Motörhead, a Judas Priest, a Chemical Brothers és a Gogol Bordello.

Autós kontra motoros ámokfutást vettek fel Olaszországban

Autós kontra motoros ámokfutást vettek fel Olaszországban

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

 Belépés csak maszkban: fura időszak kezdődik kedden az iskolákban

Belépés csak maszkban: fura időszak kezdődik kedden az iskolákban