Anyák napi receptek - fotókkal
Persze egy magunkkal hozott sütemény is szép ajándék, de a törődést mi sem fejezheti ki jobban, mint saját kezünkkel...
Persze egy magunkkal hozott sütemény is szép ajándék, de a törődést mi sem fejezheti ki jobban, mint saját kezünkkel elkészített desszert, amelyet különleges kávé ízével fűszerezve tálalunk fel. A Nespresso segítségével kényeztető íz-harmóniával lephetjük most meg nem csak az ünnepelt édesanyát, hanem akár az egész családot is.
Szederlikőrös kávé gyümölcsös muffinokkal
• 4 főre
• 30 perc alatt elkészül
(10 perc előkészület, 20 perc sütés)
Szederlikőrös kávé
Hozzávalók:
• 4 db Nespresso Decaffeinato Intenso kapszula (4x 40 ml)
• 4 teáskanál szederlikőr
Elkészítés:
Meleg víz alatt melegítse fel a csészéket és öntse bele a szederlikőrt. Töltse a csészébe a Decaffeinato Intenso-t és keverje fel.
Gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
• 350 g finomliszt
• 350 g cukor
• egy csipet só
• 3 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1 tojás
• 80 g olvasztott vaj
• 350 ml író
• 1 teáskanál vaníliapor
• 250 g bogyós gyümölcs (áfonya, málna fekete ribizli, stb. – lehet fagyasztott is)
Elkészítés:
Melegítse a sütőt 180°C-ra. Öntse a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a vaníliát egy keverőtálba. Keverje bele a tojást, az írót és az olvasztott vajat, majd óvatosan a gyümölcsöket is. Kanalazza papír muffin formákba és süsse 15-20 percig.
Kávé fűszeres sziruppal és fahéjas-almás pitével
• 4 főre
• 45 perc alatt elkészül
(10 perc előkészület, 35 perc sütés)
Kávé fűszeres sziruppal
Hozzávalók:
• 4 db Nespresso Indriya from India kapszula (4x40ml)
• 2 egész fahéj
• 2 csillagánizs
• 4 szem zöld kardamon
• 4 szem koriander
• 2 szem bors
• 100 ml víz
• 50 g cukor
Elkészítés:
Öntse a vizet, cukrot és fűszereket egy edénybe és forralja öt percig. Vegye le a tűzről az edényt és hagyja további öt percig ázni a fűszereket, majd szűrje le az így nyert szirupot. Öntsön egy evőkanál szirupot és egy Indriya from India eszpresszót a csészékbe.
Fahéjas-almás pite
Hozzávalók:
• 4 alma
• 30 g vaj
• 30 g cukor
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• 4 teáskanál porcukor
A tésztához:
• 250 g finomliszt
• 125 g vaj és egy diónyi a tepsi kikenéséhez
• 40 g cukor
• 1 tojás
• 4 evőkanál tej
• só
(Vagy készen kapható omlós pitetészta és egy tojás a tészta megkenéséhez)
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a cukrot és a kisebb darabokra felvágott vajat addig keverje konyhai robotgéppel, amíg morzsás állagú nem lesz. Adja hozzá a tojást és a tejet és addig keverje kis fokozaton, amíg a tészta összeáll, majd tegye be a hűtőszekrénybe. Hámozza meg az almákat, nagy lyukú reszelőn reszelje le, majd tegye egy serpenyőbe és a vajjal, a cukorral, a fahéjjal és egy kis pohár vízzel (állandó kevergetés mellett) párolja 10 percig, majd hagyja kihűlni.
Melegítse fel a sütőt 180°C-ra és kenjen ki négy külön kerek pitesütő formát. Tegye rá liszttel megszórt gyúródeszkára a tésztát és vágja fel 4 darabra, ugyanolyan átmérőjűre, mint a pitesütő forma. Szurkálja meg villával a tésztát és helyezze rá a sütőformára. Ossza el a négy tésztalap között a megfőzött almát és adjon hozzá egy evőkanál tejszínt. Verje fel a tojást és kenje meg a tészta szélét. A megmaradt tésztalapból vágjon négy cikkelyt, helyezze őket a pite tetejére és az ujjával nyomkodja össze a tészta szélét. Kenje meg a pite tetejét a maradék tojással, szórja meg porcukorral és süsse 25 percig.