Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Alig pár héttel az olimpia előtt Magyarországon készült fel a menekültek olimpiai csapatának egyik szír tagja, Rami Anis. A sportoló Juszra Mardininek, annak az úszónőnek a csoporttársa, akit a köztévében említésre sem méltattak futamgyőzelme után.

Aleppóból menekült el évekkel ezelőtt, most pedig Belgiumban Rami Anis, a menekültek olimpiai csapatának egyik úszó tagja, aki a nyár során többek között Magyarországon készült fel a riói olimpiára. Anis annak a Juszra Mardininek a csapattársa, akiről már számos cikk és tudósítás jelent meg világszerte, csak a magyar köztévének nem sikerült még felfedeznie. A felkészülésről képet is posztolt a Facebook-oldalára egy hónappal ezelőtt. A július 10-én feltöltött képen azt írja, edzőtáborban van Magyarországon, és az egyik magyar uszoda medencéjének rajtkövénél áll.

Frissítés: Olvasóink segítettek beazonosítani, a százhalombattai strand úszómedencéjéről van szó.

A 25 éves Rami még 2011-ben hagyta el otthonát, Aleppót, ahol most a legvéresebb harcok folynak a polgárháború által sújtott Szíriában. "Soha nem hittem volna, hogy huzamosabb ideig távol leszek. Még a pakolásánál is csak két pólót, két nadrágot és kabátot vittem, mert azt gondoltam, hogy csak pár hónapig leszek Törökországban" – mondta a riói olimpia hivatalos oldalának. A nagybátyja úszó volt, az ő példáját követve lett ő is sportoló. Anis már Szíriában is versenyszerűen úszott, Törökországban pedig a Galatasaray sportklubjában folytatt a sportolást. Ám mivel nem kapott török állampolgárságot, ezért nem folytathatta a karrierjét.

Egy gumicsónakon keresztül érkezett a görögországi Samosba Törökországból. Arról nem írnak, végül hogyan, de valószínűleg a menekültútvonalon keresztül érkezett Belgiumba, így könnyen lehet, hogy nem az edzőtábor alkalmával járt először Magyarországon. Belgiumban menedékkérelmet nyújtott be, amit 2015 decemberében meg is kapott. Most a Royal Ghent sportkolubban úszik.

Rami Kedden a 100 méteres gyors-, csütörtökön pedig a 100 méteres pillangóúszás számában indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!