szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar álláspont az, hogy etikátlan lenne a veszélyeztetettek elé tenni a sportolókat, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint viszont akár ehhez is kéne kötni az indulást.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Továbbra is kérdéses, hogy meg lehet-e tartani idén nyáron a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát, s a koronavírus elleni védőoltások megjelenése talán csak még bonyolultabbá tette a helyzetet: több helyen is felvetődött ugyanis a kérdés, hogy nem kellene-e beoltani a sportolókat soron kívül, hogy az esemény biztosan gond nélkül folyhasson.

Szlovákiában kedden kiderült, hogy több sportoló már meg is kapta soron kívül a védőoltást. A Parameter.sk szerint a volt teniszezőnek, Dominika Cibulkovának már beadták az első adagot. Bár a pozsonyi Kramáre kórház azt állította, hogy a sportoló és férje kapott így oltást, a szlovák sajtó úgy tudja, másokkal is kivételeztek: a nyári olimpiára készülő férfi kajak négyesről, amelynek jövő hónapban egy kaliforniai edzőtábor van betervezve. “Problémánk adódhat belőle, ha nem vagyunk beoltva, nem akartuk megkockáztatni, hogy elutasítanak bennünket” - mondta a többszörös olimipiai érmes és világbajnok Erik Vlček.

A TV JOJ szerint a kajakosok rendőr-sportolóként a belügyminisztérium alá tartoznak, és a beoltásukra azokat a vakcinákat használták fel, amelyek egy adott nap után megmaradtak.

Bár Szlovákiában is véletlenül derült ki, a magyar szakma egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy kivételezni kezdenének a sportolókkal: a Sport24-nek a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla arról beszélt, hogy szerinte etikáltan lenne, ha a sportolók beelőzhetnék a 65 év felettieket, úgyhogy szerint „elsőként mindenképp a kitett személyeket kell oltani.”

A vita abból alakult ki, hogy Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Richard Pound a Sky Newsnak korábban úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb valószínűséggel úgy lehetne megrendezni a játékokat, ha az érintetteket beoltanák, azt pedig a résztvevő országokra bíznák, hogy ennek fényében is indulnak-e a játékokon.

Pound véleménye viszont nincs összhangban a NOB nagyrészének véleményével: a szervezet elnöke, Robert Bach korábban is arra buzdította a sportolókat, oltassák be magukat, viszont kiállt amellett, hogy ez ne legyen feltétele az indulásnak. Hozzátette, hogy a NOB folytat tárgyalásokat a vakcinák gyártóival, de arról szó sincs, hogy bárki elé ugranának a sorban, és veszik el azok elől, akiknek nagyobb szükségük van a védőoltásra.

A rendezvényt a mostani állás szerint július 23 és augusztus 8 között rendeznék, a paralimpiát pedig augusztus 24 és szeptember 5 között menne le. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Megérezték a győri Audi-gyárban, hogy a járvány miatt egy hónap kiesett a munkából

Megérezték a győri Audi-gyárban, hogy a járvány miatt egy hónap kiesett a munkából