szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bundeswehr is az üzleti életből átvett módszerekkel kívánja hatékonyabbá tenni mqködését. Az SAP for Defense & Security rendszer végponttól végpontig (a tüzelőállástól a gyári környezetig) terjedő logisztikai, pénzügyi irányítási és HR-támogatást nyújt Európa egyik legnagyobb hadseregének.

Az SAP AG bejelentése szerint a német hadsereget és a kapcsolódó polgári adminisztratív szervezetet magában foglaló Bundeswehr sikeresen telepítette a humántőke-gazdálkodás, a logisztika (azon belül az ellátásilánc-kezelés és a karbantartás), valamint a pénzügyi irányítás folyamatait támogató SAP for Defense & Security integrált ágazati megoldás elemeit. A Bundeswehr – amely az elsők között alkalmazza a megoldáscsomagot a mobil működés támogatására – az Egyesült Államok, Dánia és Új-Zéland fegyveres erőinek példáját követve kezdte meg az SAP megoldásának használatát. Az SAP for Defense & Security hatékonyabbá teszi a tervezést és a végrehajtást, lehetővé teszi a készenléti adatok globális elérhetőségét, valamint magas szintű együttműködési és döntéselőkészítési megoldásokat bocsát a parancsnoki állomány rendelkezésére. Az SAP jelenleg már több mint tucatnyi NATO-tagállam szofverszállítója.

A Bundeswehr azt reméli a rendszer bevezetésétől, hogy az alapvető logisztikai és adminisztratív folyamatainak átfogó integrálásával, mobil alkalmazások és decentralizált ERP-rendszerek bevetésével hatékonyan támogathatja a bel- és külföldön szolgáló katonai egységek munkáját. Az éles harci műveletek során a Bundeswehr számára rendkívül fontos a kritikus információk átláthatósága és gyors elérése. E kívánságra reagálva a Bundeswehr az SAP Mobil Infrastruktúra technológiával is kiegészítette rendszerét. Ez a megoldás a harctéri műveletek támogatását könnyíti meg a helyszínen bevetett katonai vezetők számára.

SAP katonáknak
Az SAP for Defense & Security A polgári életből jól ismert mySAP Business Suite alkalmazásait testre szabott funkciókkal kiegészítő SAP for Defense & Security ágazati megoldás olyan katonai, biztonsági és non-profit szervezetek szükségleteit veszi célba, amelyek tevékenysége aszimmetrikus veszélyekkel, szigorú költségszabályozással és intenzív éles bevetésekkel jár. A világ számos katonai és biztonsági szervezetét támogató SAP for Defense & Security végponttól végpontig – a tüzelőállástól a gyárakig – terjedő testre szabott megoldásokkal támogatja a szervizelés folyamatait, javítja a stratégiai döntéshozatal pontosságát, az erőforrások átláthatóságát és a nyereségességet.
A mobil technológiai infrastruktával a hadtestparancsnokok a központosított vagy decentralizált ERP-rendszer közvetlen elérése nélkül hajthatják végre a különböző logisztikai és fontos adminisztratív műveleteket. A mobil kliens a hadművelet ritmusához igazodva – harcászati kommunikációs összeköttetésen keresztül – később szinkronizálható a rendszerrel. Például, ha egy katonai jármű meghibásodik, és a parancsnok felhívja a szervizt, a szerelő mobil működésre felkészített laptopja segítségével felméri a problémát, meghatározza a szükséges javítást, azonosítja a legközelebbi parancsnoki központot és megrendeli az érintett alkatrészeket, hogy amikor a jármű a létesítménybe ér, azonnal meg tudják kezdeni a javítását, és a lehető leghamarabb újra készen álljon a bevetésre.

Az SAP és a Bundeswehr együttműködésének célja olyan funkciók kidolgozása, amelyek hatékonyabbá, rugalmasabbá teszik a logisztikai és adminisztratív folyamatok megtervezését illetve végrehajtását, és mobil technológiával elégítik ki a katonai feladatok és műveletek támasztotta követelményeket. A Bundeswehrnél már a közeljövőben SAP Mobil Infrastruktúrával és decentralizált ERP-rendszerekkel fogják támogatni az éles bevetéseket – és a megfelelő parancs-struktúra kialakítását, a személyzeti folyamatokat, az anyaggazdálkodást és a költségvetés-készítést segítő funkciókkal fokozzák az erőforrások felhasználásának hatékonyságát.

„Egy katonai feladat sikeres teljesítése gyakran a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználásán múlik” – mutatott rá az Egyesült Államok Légierejének nyugalmazott vezérőrnagya, John Barry, aki ma az SAP alelnökeként irányítja a vállalat globális Defense & Security programját. „A Bundeswehr által használt integrált SAP-megoldások támogatják a harci készenlét fenntartását, és javítják a szervezeten belüli információ- és tudásmegosztást. A mobil technológiának köszönhetően lehetővé teszik, hogy a bevetett erőforrások egységes, szoros kapcsolatot tartó csapatként működjenek együtt, ugyanakkor valós idejű képet adnak a helyszíni hadtestparancsnokoknak a rendelkezésükre álló erőforrásokról.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!