Tetszett a cikk?

Fejfájást, hányingert és szédülést okozhatnak az új gépkocsik belső terében lévő vinil-és műanyageszközök által kibocsátott gázok, amelyek kémiai összetételüket tekintve több rákkeltő anyaggal is kapcsolatba hozhatóak – állapították meg ausztrál kutatók.

Az újonnan készült gépkocsik belsejében lévő anyagokból kipárolgó gázok között ott van a közismerten rákkeltő benzol, a gyulladást okozó hatású aceton, a toxikus etylbenzol, valamint a magzatméregként ismert xilol izomer. Az egyik esetben benzolból a megengedett mennyiségnek ötszörösére bukkantak a kutatók a kocsi belsejében.

„Előfordulhat, hogy valamilyen okból otthon, vagy a munkahelyen szennyezettebb levegő vár ránk, mint az utcán, így az is elképzelhető, hogy az ember új kocsijába beülve is veszélyes mennyiségű káros anyagot kénytelen beszippantani. Néha elegendő a mérgező anyagok néhány perces belélegzése a súlyos balesetet okozó rosszulléthez" – figyelmeztettek a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) megbízásából készített vizsgálatot végző kutatók.

Sokan hallottak már történeteket autósokról, akik új kocsijukba beülve rosszul lettek, fejük fájt, nehezen szedték a levegőt, puffadtnak érezték magukat – tették hozzá. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az új gépkocsik belsejében terjengő gázok hosszabb időn át való belélegzése nem csak rosszullétet, hanem rákot okozhat, míg a bennük lévő xilol izomer nevű méreg a magzatokban idézhet elő fejlődési rendellenességeket. A CSIRO kutatói javasolták, hogy az új kocsik tulajdonosai a használatba vételt követő első hat hónap alatt gondoskodjanak arról, hogy az autó belsejében állandóan friss levegő keringjen.

Az autóipar a vizsgálati eredményének nyilvánosságra kerülése nyomán azonnal tiltakozását jelentette be. Az ausztrál autógyártók szövetségének szóvivője szerint az emberek a mindennapi élet egyéb területein naponta ki vannak téve a kocsik belsejében lévő műanyagok által kibocsátott gázok hatásainak. Az idézett rosszullétek pedig – hangoztatta a szóvivő – feltehetően túlérzékeny személyek beszámolói alapján kerültek a vizsgálati anyagba. (Panoráma)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?