Tetszett a cikk?

Emlékművet állítottak szerdán Pekingben az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vakcinájának kikísérletezése során elpusztult állatoknak: egereknek, tengeri malacoknak, nyulaknak és rhesus majmoknak.

A pekingi állatkísérleti kutató intézet kertjében felállított kőtábla „az eltávozott lelkek megnyugtatását szolgálja" – mondta az emlékmű felavatásakor Van Csi-ju a pekingi Orvostudományi Egyetem igazgatója, hozzátéve, hogy szinte lehetetlen megmondani hány kisállat pusztult el a Kínában 2002 végén felbukkant, többnyire halálos kimenetelű fertőzés elleni oltóanyaggal folytatott kísérletek során.

Kínai kutatók tavaly óta dolgoztak a vakcinán, és a pekingi kormány a múlt héten jelentette be, hogy lezárult az immár embereken – 36 önként jelentkezőn – folytatott kísérletek első szakasza, és a jelek szerint az oltóanyagnak nincs számottevő mellékhatása. Ahhoz, hogy a vakcina korlátozás nélkül hozzáférhetővé váljon a nagyközönség számára is, még két további kísérlet sorozatot kell elvégezni. (Panoráma)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kínában újra felütötte fejét a SARS

A kínai egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, hogy egy Kanton városában december 20-a óta ápolt beteg atípusos tüdőgyulladásban (SARS) szenved.

Világ

Politikai karanténban Dr. SARS

Június óta semmilyen konkrét értesülés nincs arról a kínai professzorról, aki korábban elsőként hívta fel a figyelmet a SARS-vírus fenyegetésére, majd tavasszal úgy gondolta: a Tienanmen téri vérengzéssel kapcsolatban is fel kell emelnie szavát. Ezért letartóztatták és politikai fogolyként tartják fogva.