szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Néhány napja indította el hazánkban a svéd Wayfinder Systems mobiltelefonra alapozott navigációs szolgáltatását. Ehhez csupán egy kompatibilis mobiltelefonra, valamint egy parányi méretű GPS vevőre van szükség.

A Wayfinder szolgáltatás jelenleg csak a Sony Ericsson P910i jelzésű telefonján érhető el, mert annak nyílt operációs rendszere számtalan sokoldalú alkalmazást tesz lehetővé. A készülék ergonómia kialakítása, a nagyméretű kijelzője, valamint az érintőfelületes mind alkalmasak a térképek pontos és részletes megjelenítésére.

A navigációs szoftver futtatásáról az érintőképernyő használatával a készüléken a Symbian alapú opreációs rendszer egyik verziója, az úgynevezett UIQ gondoskodik, amely a magyar piacon csak a P800, P900, valamint P910i Sony Ericsson sorozathoz kapható. A P910i-nek a piacon jelenlévő készülékek közül a legjobb minőségű hangszórója van, így tiszta, egyértelmű, magyar nyelvű hangutasításokat tesz lehetővé. A készülék gyors processzora rendkívül dinamikus működést tesz lehetővé, és a világon egyedülálló, hogy egyszerre két Bluetooth eszközt is kezelni tud, ami további párhuzamos alkalmazások bekapcsolását – például Bluetooth autókihangosító használatát – teszi lehetővé. A Sony Ericsson és a Wayfinder szerint mind a készülék, mind a navigációs rendszer, valamint ezek együttes használata elsősorban az üzleti életben dolgozóknak kínál hasznos szolgáltatásokat. Jövő év első negyedévében várható a Java-s változat bevezetése, így ekkorra lényegesen kibővül a kompatibilis készülék köre Magyarországon is.

A rendszer teljes értékű hangutasításos, úgynevezett házszám-pontos navigációként működik, amely pontosan mutatja a felhasználó pozícióját, és magyar nyelven hangosan figyelmeztet minden szükséges irányváltás előtt.

A digitális útikalauz
Budapesten is elvezet
a kívánt címre
© Wayfinder Systems
A Wayfinder navigációs rendszer segítségével a felhasználó teljes útmutatást kap mozgó térképek, nyilak segítségével hangutasításokon keresztül, így a modern technológiának köszönhetően az uticél eléréséhez nem lesz többé szükség hagyományos térképekre. A Wayfinder szolgáltatásai lehetővé teszik, hogy Magyarország és Nyugat-Európa digitális navigációs térképei egy gombnyomásra hozzáférhetővé váljanak. A térképek könnyedén kicsinyíthetők, illetve nagyíthatók, az útvonlaról való letérésre hangutasítás figyelmeztet, majd az utat, ha szükséges, a rendszer automatikusan újratervezi. A vevő kis mérete miatt nem csak autóban, de motoron, sőt külföldön turistaként akár gyalogosan is kényelmesen használható.

A Wayfinder Mobile Navigator segítségével Budapesttől Győrig, Pécstől Debrecenig számtalan Érdekes Pont közül (POI – Point of Interests) válogathatunk; a rendszer elvezet a legközelebbi benzinkúthoz, étteremhez, kórházhoz, sőt a térképről kiválasztott Érdekes Pontok bármelyikét egy gombnyomással fel is hívhatjuk, így a hozzánk legközelebb lévő szálláshely lefoglalása is csak egy pillanatig tart, ha éppen a hosszú út során elfáradtunk. Ugyanakkor mi magunk is meghatározhatunk és eltárolhatunk kiemelt pontokat a térképen, mint pédául a barátunk lakása, vagy a kedvenc CD üzletünk.

A Wayfinder Mobile Navigator használata során a már említett parányi méretű GPS vevő segítségével az országban minden mobilszolgáltató által kínált kitűnő minőségű nagysebességű GPRS adattovábbítási rendszeren keresztül a telefon kapcsolatot létesít a Wayfinder térkép- és adattároló számítógépes központjával, ahonnan az adott útvonalhoz szükséges legfrissebb térképrészletek és információk másodpercek alatt a telefonra továbbítódnak. A termékhez a teljes Magyarországot tartalmazó adatbázist a Top Map Kft., illetve az opcióként beszerezhető nyugat-európai adatbázist a közismert Tele Atlas cég adják, természetesen magyar nyelven. A szoftverhez egy átfogó online utazás tervező eszköz és a szolgáltatás weboldalához való hozzáférés is tartozik.

A használathoz a mobiltelefonon és a megfelelő na v igációs szoftveren kívül jelenleg egy éves előfizetésre van szükség, de a későbbiekben Wayfinder célja, hogy a navigációs szoftver a mobilszolgáltatókon keresztül havi díjas szolgáltatásként legyen elérhető. Használattól függően ennek a szolgáltatásnak a havidíja várhatóan nem lesz több néhány ezer forintnál így akár az árérzékenyebb felhasználók számára is elérhető lesz a jövőben. Ilyen integrált megoldáscsomagra Nyugat-Európa több országában is van már példa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

GPS a tömegeknek: tudd, hogy hol vagy!

A globális helymeghatározó rendszereket fejlesztő és forgalmazó amerikai Garmin vezérigazgatója, Min Kao a fejébe vette, hogy a jelenleg is többnyire professzionális vagy réspiacokon forgalomba kerülő GPS eszközöket tömegtermékké formálja. És a ma már milliárd dolláros piacon nyerésre áll.