szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magánnyugdíjpénztárak tagjai január 1-től az interneten keresztül elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldhetik be tagdíjbevallásukat. Ez az elektronikus adóbevallás és -számlázás lehetősége után a harmadik fontos állomása az elektronikus ügyintézésnek.

Ezt mondja a törvény
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény új rendelkezései lehetővé teszik, hogy a bevalló bevallását 2005. január 1-től kezdve elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva juttassa el a magánnyugdíjpénztáraknak. Ezzel párhuzamosan, a pénztárak 2004. november 15-ig kötelesek kialakítani az elektronikus bevallás fogadásának, feldolgozásának és nyilvántartásának feltételeit. A Törvény rendelkezései alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) egyetértésével meghatározta az elektronikus aláírással ellátott bevallások összeállításának, fogadásának, feldolgozásának és nyilvántartásának követelményeit (továbbiakban: Követelmények), valamint 2004. november 1-ig rendelkezésre bocsátotta az elektronikus aláírással ellátott bevallások elkészítésére és fogadására alkalmas szoftvereket.
A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak tetemes mennyiségű energiát és munkaerőforrást, a tagdíjbevallók pedig akár 200 ezer forintot is megtakaríthatnak évente. Az új törvényi rendelkezések szerint a magánnyugdíjpénztárak 2005. január 1-ig kötelesek kialakítani az elektronikus tagdíjbevallás zavartalan működéséhez szükséges feltételeket. A bevallások fogadásához szükséges szoftvereket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már idén november 1-ig a pénztárak rendelkezésére bocsátotta. Az új módszer alkalmazásával nincs rá többé szükség, hogy a bevallásokat egyenként floppyra mentve vagy papíron juttassák el a magánnyugdíjpénztárakhoz, hanem közvetlenül, az interneten is benyújthatják azokat.

A változás főleg azoknál a bevallóknál eredményez nagy mértékű idő- és költségcsökkenést, amelyek sajátjukon kívül mások bevallásai után is kötelezettséget vállalnak. Egy könyvelőcég, amelynek ügyfelei összesen 20 magánnyugdíjpénztárhoz vannak bejelentkezve, havonta 20 tagdíjbevallást küld be floppyn vagy papíron az egyes pénztárakhoz. Ha a tagdíjbevalláskor jelentkező anyagköltségeket – papír-, boríték-, bélyeg-, ajánlott feladás-, floppy ára, nyomtatási költség – figyelembe vesszük, akkor ezek akár 200 ezer forintot is kitesznek évente és még nem számoltunk a könyvelők órabérével. Az elektronikus tagdíjbevallás induló költsége az első évben 25 ezer forint, de a következő években már csak 8000 forint, mivel a chipkártyát, illetve a kártyaleolvasót már nem kell újra megvásárolni. A költségcsökkenés mellett jelentkező tagdíjbevallással töltött idő csökkenése szintén számokban mérhető. Egy bérszámfejtő, aki 1 teljes napot tölt tagdíjbevallással minden hónapban, egy év alatt 12 napot, öt év alatt pedig 60 napot, azaz két teljes hónapot töltött tagdíjbevallással. A postán sorban állással eltöltött idő szintén nagy teher az e-mailen, interneten keresztül elküldött bevallások néhány percnyi idejével szemben.

Erre van szükség hozzá
Első hallásra elég szokatlan, de valójában elég egyszerű dolgok kellenek az elektronikus bevalláshoz. Először is egy, a PSZÁF által átadott célszoftver kell, továbba szükség van az elektronikus aláíráshoz és a titkosításhoz tartozó úgynevezett tanúsítványokra. A tanúsítványok elektronikus igazolások, melyet hitelesítés-szolgáltató cégek bocsátanak ki. Ahhoz, hogy a tagdíjbevalló bevallását elektronikus úton küldhesse el, szüksége van minősített aláíró tanúsítványra, fokozott biztonságú titkosító tanúsítványra, valamint időbélyegzésre is.
„A magánnyugdíjpénztári elektronikus tagdíjbevallással elért megtakarítás önmagában is igen jelentős, de emellett az elektronikus aláírás felhasználható elektronikus adóbevalláshoz, számlázáshoz, archiváláshoz is, ami tovább csökkenti a költségeket” –mondta Rózsahegyi Zsolt az elektronikus aláírásokat és időbélyegzést is szolgáltató NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. A jelenlegi rendszerben a magánnyugdíjpénztárak munkatársai hatalmas mennyiségű papír alapú vagy floppyn érkezett bevallást dolgoznak fel és archiválnak havonta. (A legnagyobb magánnyugdíjpénztárnak például több mint 600 ezer tagja van.) Az új módszerrel a beérkező elektronikus dokumentumok PSZÁF által meghatározott szerkezetben történő archiválása is lényegesen egyszerűbbé válik. A papírhegyek helyett DVD-n tárolt bevallások elférnek egy iratszekrényben, s az adatok áttekinthetősége, előkereshetősége is jelentősen javul.

A pénztárak minden egyes bevallás beérkezése után elektronikusan aláírt nyugta csomagot küldenek vissza a bevallóknak. Ezek a nyugták automatikusan, néhány perc alatt elküldhetők a címzettekhez, szintén időmegtakarítást eredményezve.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Karrier

Felülvizsgálatra vár az önkéntes nyugdíjpénztárak szabályozása

Az önkéntes nyugdíjpénztári szféra szabályozásának felülvizsgálatára és a nyugdíjreform áttekintésére 2004 második félévében sort kell keríteni a szektor átláthatóságának javítása, az adminisztrációs terhek csökkenése és a befektetési szabályok módosítása érdekében.

A növekvő magyar munkanélküliségen is segíthet a zöld megújulás

A növekvő magyar munkanélküliségen is segíthet a zöld megújulás

Duma Aktuál: Tárgynyeremény lesz a lélegeztetőgép a lottósorsoláson?

Duma Aktuál: Tárgynyeremény lesz a lélegeztetőgép a lottósorsoláson?

Megnyitottak egy versenypályát a korlátozások után, egyből elszabadult a pokol

Megnyitottak egy versenypályát a korlátozások után, egyből elszabadult a pokol