szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

A koppenhágai botanikai laboratóriumban a géntechnika segítségével szándékoznak tökéletes, a család minden tagjának tetsző karácsonyfát kifejleszteni.

A karácsonyfa évről évre családi vitatéma. Amint felállították, máris ki van téve a család gúnyolódásának: nagyon hullatja a levelét, kicsi, satnya, görbe, vagy túlontúl szúrnak a levelei, netán túl vékonyak az ágai és meghajlanak a gyertyák súlya alatt. Ennek azonban állítólag hamarosan vége lesz: dán kutatók ugyanis a tökéletes normannfenyő (Abies nordmanniana) klónozását tervezik. A koppenhágai botanikai laboratóriumban a géntechnika segítségével tökéletes fát szándékoznak kifejleszteni, amelyért lelkesedik minden családtag: a klónozott karácsonyfát.

Jens Find, a koppenhágai Botanikai intézet vezető kutatója szerint az álom 10-15 éven belül valósággá válhat. A tudósok már a kilencvenes évek óta dolgoznak a feladat megoldásán.

Vitathatatlan, hogy Dánia kiismeri magát a karácsonyfák kérdésében. Világszerte a legnagyobb fenyőfa exportőr: évente mintegy tíz millió fát és 35 ezer tonnányi ágat szállít más európai országokba és ezek 95 százaléka normannfenyő. A négyezer dán fenyőfatermesztő arra számít, hogy idén decemberben 148 millió euróért ad el fenyőfát. Európában a normann (kaukázusi) fenyő a király.

A dán fenyőfatermesztők ennek ellenére arra panaszkodnak, hogy üzleti forgalmuk jelentősen visszaesett. Az általuk növesztett fenyőfák csaknem felét ki kell selejtezniük, mert deformálódtak és nem alkalmasak eladásra.

Ezt a tényezőt akarják kiiktatni a klónozással a dán botanikusok. Alig 2 milliméteres hajtásokat félbe vágnak, s az egyik felet mínusz 196 Celsius-fokon megfagyasztják, a másikat táptalajra helyezik és steril üvegházban nevelik, végül pedig a 2,5 centiméteresre megnőtt hajtásokat egy éven keresztül kertészeti üvegházában tartják Fünen szigetén és csak azután ültetik ki a szabad ég alá. Ezután már nincs más hátra, mint figyelni az egész Dániában így elültetett fenyőfákat tíz évig, hogy azután eldöntsék, hol fejlődnek a legjobban, s kiválasszák közülük a legjobb genetikai tulajdonságú példányokat. Ha pedig beazonosították a tökéletes fát, akkor fagyasztott hajtását arra használják majd fel, hogy az igények szerint akár millió példányban klónozzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így zengett Lady Gaga hangja Joe Biden beiktatásán

Így zengett Lady Gaga hangja Joe Biden beiktatásán

Szász János: "Mintha katonai junta szállta volna meg az SZFE-t"

Szász János: "Mintha katonai junta szállta volna meg az SZFE-t"

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt