szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)

A 2004-es esztendő nem fukarkodott igazán forradalmi technikai újdonságokban. Az alábbiakban csokorba szedtünk féltucatot a legmerészebb, a legfelcsigázóbb, a leghasznosabb, a legváratlanabb és a legmókásabb ötletek közül, méghozzá olyanokat, amelyek már nem az álmok világát gazdagítják, hanem kézzelfogható valósággá váltak.

A legmagasabbra törő

A pálmát mindenképpen a világ első magánűrhajója a SpaceShipOne viszi el, mert megmutatta, hogy hatalmas állami pénzek igénybevétele nélkül is el lehet jutni az űrbe, másrészt utat nyitott egy új iparág, az űrturizmus előtt. A világűr kereskedelmi célú felhasználása nem új keletű, hiszen a NASA és európai társa az ESA már régóta teljesít műholdak kozmikus pályára állítására vonatkozó megrendeléseket, hogy e szerkezetek többek között távközlési vagy helymeghatározási szolgáltatásokban vegyenek részt. Az űrturizmusnak azonban csak igen szűk körben volt meg a lehetősége, az orosz űrkutatási hivatal például 20 millió dollár körüli összeget kér a jelentkezőktől, akiknek ráadásul meg kell felelni az extrém követelményeket támasztó egészségügyi előírásoknak is.

A SpaceShipOne. Útban az ég felé.
© X Prize
A SpaceShipOne megalkotói azonban éppen azt szeretnék, ha az űrutazás egyre szélesebb körben elérhető volna. A program vezetője, Burt Rutan már egészen fiatalon – az asztronautika hőskorában – elkötelezett hívévé vált az űrtechnológiának, s azóta csak azon törte a fejét, hogy miként építhetné meg saját űrjárművét. Ezt az elhatározását csak megerősítette, hogy egy St. Louis-i alapítvány meghirdette a 10 millió dolláros X Prize-t, az X Díjat, amelyet az a fejlesztőcsapat nyerhetett el, amely 100 kilométeres magasságba juttat egy embert egy héten egymás után kétszer is, s ehhez nem vesz igénybe semmiféle állami segítséget.

A megfelelő eszköz kifejlesztése azonban igen drágának ígérkezett (nem csoda, ha eddig ilyesmit elsősorban állami keretekből finanszíroztak), így tőkeerős támogatók nélkül a program eleve kudarcra lett volna ítélve. Ekkor tűnt fel a színen a technikai újításokért rajongó milliárdos Paul Allen (mellesleg Bill Gates egykori alapító társa a Microsoftban), s hajlandó volt befektetni az első magánűrhajó kifejlesztésébe. Allen aztán egy újabb tagot is verbuvált az extravagáns brit milliárdos Richard Branson, a Virgin cégbirodalom tulajdonosa személyében. Bransonnak már komoly tapasztalatai voltak az extrém repülésekben (az általa is finanszírozott hőlégballonnal sikerült megkerülni először a Földet leszállás nélkül), illetve jelentős érdekeltségei voltak a légi közlekedésben a Virgin Airlines-szon keresztül.

Branson nem csak pénzt hozott, hanem üzleti elképzeléseket is. Ma már vagy hétezer olyan ember van várólistán, akik hajlandóak volnának kifizetni a 190 ezer dolláros viteldíjat, csakhogy felemelkedhessenek az űrbe, ott szétnézzenek, s pár perc múltán vissza is ereszkedjenek az anyaföldre. Így aztán a befektetések már jó előre megtérültnek tekinthetők, ha a magán űrutazás megfelelően biztonságossá tehető.

A helyet az ugyanis, hogy a 430 ember közül, aki eddig az űrben járt, 18 sohasemtért vissza a küldetéséből. Márpedig – mondja Rutan – egy kereskedelmi repülőtársaság nem dolgozhat 4 százalékos veszteséggel. A Virgin Galactic társaság így addig, amíg a biztonsági kockázatot nem sikerül egy normál légitársaságnál elfogadott szintre lenyomni, csak papíron marad. Rután álmai az űr eléréséről már valóra váltak, most Branson és Allen jön, s ők eddig sohasem álmodtak hiába.

A legmókásabb (Oldaltörés)

A Centaur. Féktelen szabadság
© Segway
Igen kevesen vannak, akik ne szeretnének, de legalább is gyerekkorukban ne szerettek volna bringázni. A szabad száguldozás élménye ugyanis nagyon megkapó. Egy amerikai mechanikai tervezőcég, a Segway korábban olyan kétkerekű robogókkal hívta fel magára a figyelmet, amelyek leginkább egy seprűnyél, egy medicinroller és egy villanymotor keresztezésének tűntek. A tehetősebek körében ez a méretéhez képes igen drága közlekedési eszköz olyannyira népszerű lett, hogy még Bush elnököt is rajtakapták a „scooterezésen”.

A Segway mérnökei azonban nem pihentek, hanem megalkottak valami még fantasztikusabbat, a Centaurt, amely a négykerekű szabad száguldozás utánozhatatlan remeke. Olyannyira eredeti és formabontó, hogy műszaki leírás helyett, inkább egy képen mutatjuk meg. A szerkezetnek egyelőre csak a prototípusa készült el, de a Scooter sikerei után nem kétséges, hogy hamarosan Centauron száguldozó politikusokról és egyéb médiasztárokról készült fotók is be fogják járni a világsajtót.

A legvizesebb (Oldaltörés)

Vizisízés egyedül. Távírányítóra kötve.
© Solo Watersports
Forradalmasíthatja a vízisízést az a találmány, amely lehetővé teszi, hogy szólóban is űzhetővé váljon ez a sport. Korábban ugyanis vagy kábelvontatásra, vagy vontatóhajóra volt szükség természetesen személyzettel. A Solo Watersports cég azonban összeházasította s jetskizést a vízisízéssel. A 2,4 méter hosszú hajót ugyanis a kötél végén lévő kapaszkodóba épített kezelőszervek segítségével is lehet irányítani, ami lehetővé teszi, hogy egy ember is hódoljon a vontatásos sportnak. Mivel a megoldás minden biztonsági előírásnak megfelel, mintegy 2 millió forintért már hozzá is lehet jutni a kereskedelemben, igaz egyelőre csak az Egyesült Államokban.

A leggyógyítóbb (Oldaltörés)

Emberbarát polimer. Saját bőrt növeszt.
© Celltrans
Egy angol kutatócég, CellTran olyan anyagot dolgozott ki, amely igen jelentősen felgyorsítja a nagykiterjedésű nyílt sebek gyógyulását. Ez különösen a cukorbetegeknél gyakori lábfekélyesedésnél jelent óriási előrelépést. A speciális polimer a sebre helyezve véd a szennyeződésektől, csökkenti a fertőződés esélyét, mérsékli a gyulladásokat, s meggyorsítja a paciens saját bőrének képződését. A sokszor hónapokig begyógyulni képtelen sebek az új anyag felhasználásával maximum 8 hét alatt teljeseb behegednek.

A legátlátszóbb (Oldaltörés)

Kőkemény
lehetőségek.
© LiTraCon
A múltév legsikeresebb találmányai között feltétlenül meg kell említeni egy magyar mérnök Losonczi Áron találmányát. A LiTraCon nevű anyag nem más, mint az átlátszó beton. Méghozzá szinte bármilyen vastag beton.

A találmány lényege, hogy a hagyományos betonba optikai üvegszálakat ágyaznak, amelyek képesek a fényt átvezetni a fal egyik feléről a másikra anélkül, hogy az anyag szerkezeti szilárdsága csökkenne. A találmányról az építészeti szaksajtó szerte a világon beszámolt.

A Google internetes kereső például közel ezer találatot jelez a termék nevének beírása után. A méltató írások alapján a LiTraCon igen nagy karrier előtt áll a világon, s csak remélhető, hogy a feltaláló képes lesz széles körben szabadalmi védettséget szerezni az átlátszó magyar beton számára.

A legszárazabb (Oldaltörés)
A tűznek nincs esélye. A halon helyett jön
a kevésbé mérgező Novec.
© sxc.hu
A 3M – amelytől már igazán megszokhattuk, hogy meglepő ötletekkel áll elő – most megalkotta a fából vaskarikát, a nem nedves folyadékot. A hivatalosan 3M Novec 1230 tűzvédelmi folyadék megtévesztésig hasonlít a vízre, de semmi sem lesz tőle nedves. Akár egy számítógépet is bele lehet mártani, amely a kiemelés után csont száraz marad, s zökkenőmentesen képes folytatni a munkát. A Novec 1230 e csodás tulajdonsága lehetővé teszi, hogy felhasználásával a sokklal inkább mérgező halon gázt felváltva előzzék meg vagy  fojtsák el a tüzeket az irodákban, hivatalokban, áruházakban és más helyeken, ahol elektromos eszközöket használnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elhunyt Horváth Ádám rendező

Elhunyt Horváth Ádám rendező

Mit rontottunk el, hogy egy kis csoportnál van az ország vagyonának fele?

Mit rontottunk el, hogy egy kis csoportnál van az ország vagyonának fele?

Somogyban akkora eső volt, hogy a rengeteg víz betörte egy hivatal ablakát

Somogyban akkora eső volt, hogy a rengeteg víz betörte egy hivatal ablakát

Tízéves lány hódította meg a sziklacsúcsot, ami az Oscar-díjas filmben vált híressé

Tízéves lány hódította meg a sziklacsúcsot, ami az Oscar-díjas filmben vált híressé

Januártól új időszámítás indul az autópiacon

Januártól új időszámítás indul az autópiacon

Korábban társasház volt a villa, amelyet Mészáros lánya és férje megvett

Korábban társasház volt a villa, amelyet Mészáros lánya és férje megvett