szerző:
Folk György (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Távolról sem gondolta volna az egyik első magánűrrepülőt megkonstruáló Charlie Chafer és csapata, hogy nagyszabású terveik megvalósítása után, s az amerikai állam űrmonopóliumát megtörve, a temetkezési üzlet felé fordul majd érdeklődésük.

„Mindenki meghal egyszer” summázza a helyzetetet tömören Chafer, aki eddigi karrierjét az űrrepülés piacának liberalizálására tette fel. A hustoni Space Services vállalat rálelt saját profiljára, a jövőben emberi porhüvelyeket juttatnak ki az űrbe az elhunytak végakaratából.

Chafer, a fanatikus űrrajongó semmi kivetnivalót nem talál az „űrtemetések” érékesítésében, s szeretteink végső bolygóközi nyughelyre való helyezésében. Az űrturizmus körüli hírveréssel ellentétben – ahol sorra tűnnek fel a több felszállást lehetővé tévő rakéták és az újabb és újabb ajánlatok a jövőre – a Space Services vezetői büszkék rá, hogy szolgáltatásuk az első olyan „űrszerviz”, amely itt és most igénybe vehető. A szomorú valóság azonban az, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez meg kell halni. „Lehetőséget adunk az embereknek egy űrmisszióban való direkt részvételre” –mondja Chafer.

Ötezer-háromszáz dollárért a cég vállalja hogy egy rúzs méretű tubusba körülbelül hét grammnyi emberi hamut helyeznek el, melyet egy fém dobozba zárnak és kilőnek, hogy az aztán körpályára állva keringjen a világűrben. A hozzátartozók hivatalosak a kilövésre, amelyet egy csoportos megemlékezési szertartás követ, majd a szerettek örök nyugalomra helyezését követően, rövid beszéd hangzik el. A cég a hozzátartozóknak a temetésről emlékül egy videofilmet is készít, amely az előkészületeket és a kilövést tartalmazza.

A Space Services nem egészen ezer dollárért vállalja egy gombelem méretű fém tárolóban az elhunyt földi poraiból egy gramm fellövését is: „Az a célunk hogy az űrtemetés költségei megegyezzenek, vagy olcsóbbak legyenek egy hagyományos temetés árával az Egyesült Államokban.

Az űrtemetést eddig négy kilövéssel valósítottak meg, de egy 2001 szeptemberi elhibázott start nem érte el a világűrt, s emiatt a Celestis néven futó szolgáltatás vezetői kénytelenek voltak a célt tévesztett hamvak újbóli ingyenes kilövését felajánlani a csalódott családtagoknak.

A közel három éves kényszerszünet után, 2005 elején eddigi legnagyobb „temető rakétájának” fellövéséhez készül a Celestis. A célba juttatást a Space Exploration Technologies debütáló rakétája vállalja. A hamvakat azonban egy fiókrakéta, a Falkon 1 állítja majd Föld körüli pályára. A soron következő kilövés 125 „űrbe vágyó” hamvait repíti fel.

A tervek szerint a SpaceX-el kötött megállapodás a továbbiakban évente 3-4 szer juttatná ki a megboldogultak földi porait a kozmoszba, ahol már ma is olyan hírességek keringenek örök nyugalomban, mint a „Star Trek” atyja Gene Roddenberry, vagy az LSD híres gondolkodja Timothy Leary.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Az elmúlt év legelképesztőbb technikai újdonságai

A 2004-es esztendő nem fukarkodott igazán forradalmi technikai újdonságokban. Az alábbiakban csokorba szedtünk féltucatot a legmerészebb, a legfelcsigázóbb, a leghasznosabb, a legváratlanabb és a legmókásabb ötletek közül, méghozzá olyanokat, amelyek már nem az álmok világát gazdagítják, hanem kézzelfogható valósággá váltak.

Tóth Zsuzsa Tech

Forradalmian új mélytengeri merülőhajót fejlesztenek

Hihetetlen, de bolygónk több mint fele tökéletesen ismeretlen számunkra. Azonban hamarosan megnyílhatnak előttünk a mélytengerek eddig sötétbe burkolózó titkai, s akár az interneten is nyomon követhetjük a hideg és a sötétség birodalmának mindennapjait. Az Alvin 2 kutatóhajó vízrebocsátása fontosabb esemény lesz, mint a Holdkomp üzembehelyezése.

MTI Tech

Sikerrel indították el a Progressz teherűrhajót

Péntek hajnalban elindították a kazahsztáni Bajkonurból a Progressz teherűrhajót, amely élelmiszert, vizet és felszerelést szállít a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének.