szerző:
hvg.hu

A kínai naptár szerint a 2005-ös esztendő a Kakas éve lesz, amit az Intel a maga módján úgy értelmezett, hogy idén a mobilitás lesz a legfontosabb technológiai jellemző. Ennek szellemében a cég 10 javaslatot is megfogalmazott az informatikát használók számára.

1. Nyeremények vezeték nélkül

Az Intel január 6-ától kezdődően meghirdette a „Mobilitási hónap” rendezvényeit. A nagyobb figyelmet azzal próbálják elérni, hogy nyereményjátékot szerveztek a vezeték nélküli technológiákat használók számára. A Yahoo! Maps segítségével – és különféle érdekes nyeremények reményében – csak meg kell keresni egy olyan hotspotot, amelyik képes együttműködni az Intel Centrino chipjével felszerelt notebookokkal. Sajnos Magyarországon elég kevés ilyen van, azaz a feladat egyelőre nem egyszerű.

2. Mobilizált otthoni szórakoztatórendszerek

Januárban az Intel bemutatja a Sonoma platformot, amely lehetővé teszi az olyan számítógépek elérését, amelyek továbbfejlesztett képességeik révén az eddigi ismertnél jobb vizuális élményt adnak a korábbiaknál a legújabb DVD-tartalmak lejátszásakor, az új játékok megjelenítésekor, illetve kiváló minőségű hangot érnek el a MP3-as tartalmak lejátszásakor, és a TV tuner ExpressCardok támogatásakor. A január 6. és 9. között rendezett Las Vegas-i Consumer Electronics Shown bemutatják a legújabb, Intel Centrino mobil technológiára épülő laptopokat, amelyek egyesítik a PDA-k, DVD- és MP3 lejátszók, illetve a mobil játékeszközök tulajdonságait.

3. Vakáció laptoppal

Ma már lehetőség van rá, hogy jelentős kiterjedésű és komoly grafikai képességeket kívánó tartalmak rögzítésére és lejátszására – például a kedvenc TV-műsorok archiválására – akár egy notebookra is. Ez a Pentium 4 processzor teljesítményét kihasználva hordozható szórakoztató- és információs centrumként (Entertainment PC) hasznosítható a vakáció idején. A notebook segítségével állandó kapcsolatban lehet maradni a világhálóval, tárolhatók, feldolgozhatók és elküldhetők a digitális képek, az internetről tölthető le az útikönyvek tartalma, s az utazási naplók, dokumentumok feltölthetők a családi weboldalra.

4. Állandó szórakozás pihenés közben

Ahol a Wi-Fi kapcsolatok kiépültek – parkokban, kávézókban vagy akár a strandokon egy noteszgéppel felszerelkezve bármikor beszerezhetők a legfrissebb hírek a világ történéseiről, a sporteseményektől kezdve a hollywoodi pletykákon át az üzleti hírekig. De az Intel közreműködésével élőben lesz követhető a Yahoo!-n a január 16-i Golden Globe díjátadó ceremónia is .

5. Fogyasztanak a notebookok

Az igazán trendi notebookok jelentős fogyókúrán mennek át az idén. Az Intel Centrino chipek fejlesztése ugyanis mára odáig jutott, hogy a korábbiaknál sokkal könnyebb és vékonyabb noteszgépeket alakítsanak ki a gyártók, s a karcsúsítás ne zavarja a hosszú élettartamú akkumulátorok beépítését és a vezeték nélküli LAN (helyi hálózati) kapcsolódás képességét.

6. Vizuális kapcsolatok

Jelenleg világszerte már több mint 56 ezer olyan hotspot működik, amely lehetővé teszi, hogy az Intel Centrino chippel szerelt eszközök vezeték nélküli kapcsolatba lépjenek velük. Mivel a noteszgépekhez könnyedén kapcsolhatók kamerák, így lehetővé válik videokonferenciák szervezése, méghozzá nem azokban a körökben, az üzleti világban, ahol erre eddig is gyakorta sor került. Hanem erre akár a barátokkal, akár a családtagokkal is olcsón és gyorsan sort lehet keríteni.

7. Munka útközben

Utazás közben, a fodrásznál vagy a fogorvos várójában, de szinte bárhol, a laptopok lehetővé teszik, hogy akkor is el lehessen végezni bizonyos munkafeladatokat, amikor egyébként idegesítő üresjáratokat kell elkönyvelni. Így több idő marad más fontos tevékenységre is, de leginkább növekszik az egybefüggő szabadidő mennyisége!

8. Képzés és szórakozás

A noteszgépek egyre inkább „mobil hátizsákokká” válnak az oktatás minden szintjén. A diákok az interneten keresztül, vezeték nélküli hotspotok által juthatnak az információkhoz az iskolákból, kávéházakból, könyvtárakból vagy a kollégiumokból. Az új, januárban bemutatkozó Centrino chipes laptopok már kétszer annyi szórakoztató eszközt tartalmaznak, mint korában így több hely szabadul fel a kollégiumi szobákban, többek között a nélkülözhetetlen mini-hűtőszekrények számára.

9. Kávézóba oltott irodák

A továbbfejlesztett vezeték nélküli kommunikáció, illetve a hotspotok növekvő száma az egész világon fellendítette a kávéházi kultúrát, hiszen az emberek nyugodtan relaxálnak a kávézókban, miközben minden munkához fontos adathoz hozzáférnek a laptop segítségével.

10. Újrahasznosított régi gépek

A régi laptop frissítése után (amely ugye egyben szórakoztató centrum is az Intel elképzelései szerint) érdemes elgondolkodni azon, hogy a régi DVD-lejátszó vagy hifi-torony elajándékozható volna egy jótékonysági szervezetnek. A régi számítógépek jól jönnek oktatási intézményeknek, vagy meglehet tőlük szabadulni egy elektronikus hulladékokat feldolgozó szervezet által is. Ezt az Intel Amerikában támogatja. A magyarországi újrahasznosító szervezetekről sajnos nincs információnk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Az Intel kutatása szerint a nőknek már nem idegen a technika világa

A Harris Interactive piackutató cég nemrégiben lezárult vizsgálta arra keresett választ, hogy milyen különbségek jelentkeznek a férfiak és a nők attitűdjében a modern technika alkalmazása terén. Az eredmények tanúsága szerint a nők minden eddiginél nagyobb mértékben használnak számítástechnikai megoldásokat a mindennapi életben.

Jutott a tram-train milliárdjaiból Mészáros Lőrinc vejének is

Jutott a tram-train milliárdjaiból Mészáros Lőrinc vejének is

Kamerát szereltek a mosdóba az új Bond-film forgatásán

Kamerát szereltek a mosdóba az új Bond-film forgatásán

Börtönbe küldenék egy termékbemutató szervezőjét

Börtönbe küldenék egy termékbemutató szervezőjét

Szeptemberig kiderül, ki lesz a Mol Campus fővállalkozója

Szeptemberig kiderül, ki lesz a Mol Campus fővállalkozója

Falusi csok: senki sem akar falura költözni, de legalább emelkedtek az ingatlanárak

Falusi csok: senki sem akar falura költözni, de legalább emelkedtek az ingatlanárak

Talán nem tud róla, de tele van sérülékeny alkalmazásokkal a telefonja

Talán nem tud róla, de tele van sérülékeny alkalmazásokkal a telefonja