szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Talán a valaha is regisztrált, legnagyobbra duzzadt csillagokat azonosította egy nemzetközi csillagászcsoport – jelentették be az Amerikai Asztronautikai Társaság éves találkozóján.

A tudósok beszámolója szerint mindhárom égitest mérete meghaladja a 1 milliárd kilométert, azaz mintegy 1500-szorosa a mi Napunk kerületének. Ha a három szuperóriás bármelyikét is a Nap helyére tennénk, Földünket azonnal elnyelné, és sugarainak külső nyalábjai a Jupiter és a Szaturnusz közötti térséget nyaldosnák.

A három csillag vörös szuperóriás, rendkívül fényes és viszonylag hideg. Felszíni hőmérsékletük 3100 Celsius-fok. A Nap 5500, az ismert legforróbb csillagok pedig 50 ezer Celsius-fokosak.

Mindhárman már életük vége felé járnak. Létezésüket 74 nagy méretű csillag utáni kutatás keretében mutatták ki. A három csillag távolsága a Földtől 9800, 9000, illetve 5200 fényév.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kettészakított egy csillagot egy fekete lyuk

Első ízben készített bizonyító felvételeket két műhold egy óriási űrbeli fekete lyukról, amely részben felfalt egy csillagot. Ilyen jelenségek egy csillagrendszerben 10 ezer évenként láthatók.

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét