szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)

Az amerikai Fogyasztói Elektronika Társaság (Consumer Electronics Association –CEA) elemzése szerint a média szerverek, a hordozható szórakoztató eszközök, a hibrid háztartási eszközök, az innovatív játékok és a telemetria tartoznak a fogyasztói szempontból legfigyelemreméltóbb technológiák közé 2005-ben.

A CEA már hosszú évek óta publikálja, hogy felméréseik szerint melyik lesz az adott esztendőben az öt legfontosabb technológia, amely a fogyasztók életére is hatással van. Gary Shapiro, a CEA elnök-vezérigazgatója szerint az idei trendeket a mind újabb eszközök megjelenése és a szélessávú internet-kapcsolatok terjedése hajtja előre, de a piacra kerülő termékek közül a kiválasztott technológiákat használók azok, amelyek a legmélyebb benyomást gyakorolják a fogyasztási szokásokra, illetve ezek hozzák a korábbiakhoz képest a legtöbb új értéket a vásárlók életébe.

Média szerverek

Központi
lakás-
irányítás.
Nem csak a
hálószobát
hálózzák be.
A médiaszerver egy olyan otthoni számítógép, amely merevlemezén digitális médiatartalmakat tárol, s az elosztásukról is gondoskodik a többi háztartásban található elektronikus eszköz között azáltal, hogy lehetővé teszi e fájlok letöltését és felhasználását a működésükhöz. A kiadvány becslése szerint 2008-ra az amerikai háztartások 52 százalékában lesz számítógépes házi hálózat, így a médiaszerverekre egyre nagyobb szükség és igény lesz. A termékek összekapcsolhatósága, a sávszélesség és a jogdíj szabályok tisztázatlansága ebben az új helyzetben azonban még jelenthetnek akadályokat a technológia terjedése előtt. A CEA tanulmánya ennek ellenére a médiaszerverek piacának rapid növekedését jósolja, hiszen ezek az eszközök alapvető felhasználói igényekre felelnek: filmek, zene, fotók és más médiatartalmak hallgathatók, láthatók segítségükkel különböző végponti eszközökkel.

Hordozható szórakoztató eszközök

A hordozható szórakoztatóeszközök ötlete nem új keletű (Magyarországon például a Szokol rádió kultuszt teremtett a maga szintjén és idején), de a digitális technológia nem csak az eszközöket változtatta meg, hanem azt is ahogyan a fogyasztók használják ezeket. A digitális formátumú zene és a zene-letöltési szolgáltatások robbanása oda vezetett, hogy csak az Egyesült Államokban 2,5 millió darab hordozható MP3 lejátszót értékesítettek a CEA piackutatása szerint. A hordozható zenejátszók azonban szinte azonnal belekerültek a konvergencia óriásfolyamába, amely egyesíti a mobiltelefonokat, a PDA-kat és másfajta hordozható számítógépeket, a digitális diktafonokat és az autó-hifiket. A közös vonás ezekben, hogy mindegyik tud tárolni és lejátszani MP3 fájlokat. A következő lépés a digitális videotartalmak rögzítése, a más eszközökbe, vagy autóba beépített, illetve hordozható DVD-lejátszók gyors elterjedése lesz, mert a vásárlók egyre inkább magukkal akarják hurcolni a digitális videofelvételeiket, bárhol is járjanak.

Hibrid háztartási eszközök

A hibrid háztartási eszközök, vagy más néven okos konyhák a régi és új technológiákat kombinálva hódítanak. Például megjelennek azok a hűtőszekrények, amelyeket monitorral szerelnek fel, hogy könnyen leolvasható legyen a polcok tartalma, vagy elterjednek az olyan sütők, amelyek az internetről származó receptek alapján képesek lesznek saját maguk is ételek előállítására. A szélessávú adatátvitel kulcskérdés ezeknél a technológiáknál, így a nagysebességű háztartási számítógépes hálózatok megjelenése kifejezetten az okos konyhák szálláscsinálóinak tekinthetők. A CEA felmérése szerint az amerikai családok 42 százaléka érdeklődik az ilyenfajta technológiák bevezetése iránt.

Innovatív játékok

A fellendülés trükkje.
Super Mario hordozható
változatban.
A legnépszerűbb elektronikus játékok, a hagyományos konzoljátékok. Az amerikai háztartások 35 százalékában van legalább egy készülék, de emellett számítógépes játékok vagy más hordozható játékgépek szintén gazdagítják az otthoni szórakoztató arzenált. A konzolipar hagyományos termékeinek piaca azonban drasztikus visszaesést mutat, s fellendülést csak az újgenerációs hardverek bemutatásától lehet remélni. Ezzel szemben az online, a hordozható és a vezeték nélküli játékgépek eladásai felszálló ágban vannak. Ráadásul az eladások növekedése nem a fiatalabb korosztályok vásárlási szenvedélyéből táplálkozik, hanem az idősebb közé tartozók, és mindenek előtt a nők gyarapítják a játékosok táborát.

Telemetria

A telemetria az a technológia, amely lehetővé teszi, hogy a beépített elektronika segítségével a járművek vezeték nélküli kapcsolatot teremtsenek egy külső egységgel. Ez pedig újraformálja az elképzeléseinket az autókba épített fogyasztási elektronikáról. A telemetria a közeli jövőben lehetővé teszi, hogy a műholdakról sugárzott közlekedési információkat az autók közvetlenül foghassák, s ne CD-kről vagy DVD-kről leolvasott statikus információk alapján segítsenek a tájékozódásban. Szintén közvetlenül, vezeték nélküli szélessávú kapcsolaton keresztül lehet majd letölteni zenét az autórádióra. De mindezeken felül a rendszer szükséghelyzeti felügyeletet adhat (a vezető rosszulléte esetén riasztószignálokat küldhet a mentőknek), mobiltelefon szolgáltatást nyújthat, szórakoztató tartalmak (tévéműsorok, mozifilmek, online játékok) letöltéséről gondoskodhat közvetlenül az autóban utazók számára. E rendszerrel lehetővé válna, hogy az autók ugyan olyan kapcsolatot teremtsenek a külvilággal, mint ahogy ma azt az irodáink vagy otthonaink teszik.

Az öt kiemelt technológián kívül a CEA felmérése szerint az olyan izgalmas már bevezetésre készen álló vagy fejlesztés alatt lévő újdonságokra is figyelni kell, mint a biometrikus azonosítás, a humanoid robotok, a társközvetítő mobiltelefonok, a viselhető számítógépek vagy a háromdimenziós tévék.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Tech

A hordozható PlayStation csak jövőre jön Európába

Felfokozott várakozás előzte meg Japánban Play Station Portable bemutatóját: több bolt rendkívüli nyitva tartással kezdi meg az érétkesítést, sőt sok helyen előrendelést is felvettek a hordozható szórakoztató eszközökre. A Sony Európában és az Egyesült Államokban 2005 első negyedévére tervezi a PSP premierjét.

hvg.hu Tech

OLED kijelző a tévé-képernyő helyén

A Samsung Electronics bemutatta az eddigi legnagyobb, egyetlen panelből álló OLED technológiájú kijelzőt. A 21 inches, azaz 55 centiméteres képátlójú képernyőpanel úgynevezett aktív-mátrix (AM) organikus fénykibocsátó diódái (Organic Light-Emitting Diode – OLED) kimagasló képminőséget állítanak elő.

Infinit Tech

Kockáztat a mobilipar, amikor a mobiltévére fogad

Úgy tűnik, a mobilipar a televíziós típusú műsorszórásban véli felfedezni azt a meggyőző alkalmazást, amitől a fogyasztók rákapnak a következő generációs hálózatok használatára. A fogyasztói felmérések azonban csekély érdeklődésről tudósítanak.

Két fényűző BMW-t is tervezett Karl Lagerfeld

Két fényűző BMW-t is tervezett Karl Lagerfeld

Nem indult nyomozás a dunaharaszti gazda ellen, aki állítólag disznóval fajtalankodott

Nem indult nyomozás a dunaharaszti gazda ellen, aki állítólag disznóval fajtalankodott

"A magyar orvos sokszor rosszabbul néz ki, mint a beteg"

"A magyar orvos sokszor rosszabbul néz ki, mint a beteg"

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

El akarhattak tussolni egy munkahelyi balesetet egy budapesti építkezésen

El akarhattak tussolni egy munkahelyi balesetet egy budapesti építkezésen

Ezen az új hídon fognak rengetegen járni Budapesttől északra

Ezen az új hídon fognak rengetegen járni Budapesttől északra