szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Az egynemű élőlények nem tudnak kellően alkalmazkodni a környezet változásaihoz és széles körben elterjedni sem: az aszexuális szervezetek kezdetben sikeresek lehetnek, sikeresebbek, mint biszexuális rokonaik, végül mégis nagy árat kell fizetniük azért, hogy nem képesek alkalmazkodni – erre a következtetésre jutottak brit kutatók egy gombafaj genetikájának és földrajzi elterjedését tanulmányozása alapján.

Mat Fisher, Bill Hanage és a londoni Imperial College-ban dolgozó munkatársaik a kétnemű szaporodással gyakorlatilag felhagyott Penicillium marneffei gomba génállományát vizsgálták, s a különböző földrajzi területekről gyűjtött minták között csak minimális genetikai eltéréseket találtak.

A kutatók megfigyeléseik eredményét úgy összegezték a „Public Library of Science – Pathogens” című brit tudományos folyóiratban, hogy a gomba azért nem tud alkalmazkodni az új környezetekhez, mert felhagyott a szexuális szaporodással. Szex nélkül viszont nincs génkeveredés, ami nélkül nem lehet alkalmazkodni az új környezetekhez. Az alkalmazkodásra képtelen élőlények könnyen ki is pusztulhatnak, ha megváltozik eredeti környezetük. A kutatók szerint a szex-mentesség az első lépés a kihalás felé vezető úton.

A sem nem növény, sem nem állat gombák képesek egyneműen és kétneműen is szaporodni, bár nem minden gombafajtánál található meg mindkettő, a szexuális (meiotikus, teleomorph) és az aszexuális (mitotikus, anamorph) állapot. A Penicillium marneffei gomba sérült immunrendszerű embereknél okozhat megbetegedést, tehát például a HIV vírussal fertőzöttekre lehet veszélyes. Noha a gomba spóráit a szél messze vidékekre elviszi, nem tudott kitörni őshazájából, Délkelet-Ázsiából, Thaiföld környékéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Szarvasgomba kilója nyolcmillióért

Egy valamivel több mint egykilós fehér szarvasgomba közel nyolcmillió forintos áron kelt el az olasz Piemonte tartományban, a Grinzane Cavour kastélyban rendezett a hétvégén a kapitális gombák hagyományos árverésén. A boldog nyertes egy 89 éves New York-i vendéglős.

MTI/hvg.hu Tech

Penicillin-pótló gomba az északi fenyvesekből

Észak-európai tűlevelű erdők talajában élő tömlős gombából dán és amerikai tudósok olyan fehérjét izoláltak, amely a penicillinéhez hasonló hatást mutatott állatkísérletekben.

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

Ismeretlen baktériumfajt fedezett fel egy magyar kutató egy szívószálon

Ismeretlen baktériumfajt fedezett fel egy magyar kutató egy szívószálon

Gulyás Gergely: Március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások

Gulyás Gergely: Március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások