szerző:
hvg.hu

A Microsoft-vezér számos nagyvállalat felsővezetőjének írt e-mailjében sürgette a cégeket, hogy tegyenek lépéseket az internet-alapú szolgáltatások és szoftverek elterjedésének érdekében. A redmondi óriás első embere ezáltal szeretne előnyös pozícióba kerülni a konkurenciával szemben.

Az október 30-i keltezésű e-mail kedden jutott el az Associated Press-hez. A memóban Gates „gyors döntésre” sarkallta a vállalatvezetőket, hogy minél hamarabb áttérjenek az internet-alapú rendszerekre. A Microsoft első embere emellett figyelmeztetett arra, hogy a vállalatoknak körültekintőnek kell lenniük, amikor a jövő technológiáját fejlesztik, hogy megfeleljenek a jövendőbeli ügyfelek igényeinek.

„Ezen  szolgáltatások közelgő hulláma jelentősen átrendezi majd az üzleti élet térképét” – írta Gates. „A konkurenseink természetesen ezt megpróbálják majd kihasználni, s előnyhöz jutni velünk szemben. Ennek ellenére a lehetőség, hogy mi legyünk a piacvezetők, adott.”

Gates az – online üzleti alkalmazásoktól az ingyenes, webalapú e-mailig terjedő- internet-alapú szolgáltatásokat azokhoz a változásokhoz hasonlította, amelyeket egy évtizeddel ezelőtt figyelt meg. Akkor is megfogalmazott egy azóta világhírűvé vált jegyzetet, „The Internet Tidal Wave” (Internet Dagály) címmel. Akkori írása hatására jelentős változások indultak el a Microsofton belül az internetes technológiák irányába.

„A következő hullám is közeledik” – fogalmazott mostani levelében Bill Gates. Sorai közé beillesztett egy feljegyzést, amely Ray Ozzie-tól, a Microsoft egyik vezető technikai igazgatójától származik. Ozzie olyan szervezeti változásokat sürget, amelyek segítségével a cég meg tud felelni a közelgő kihívásoknak.

Az október 28-i jegyzetben Ozzie kijelenti, hogy a Microsoft nem áll vezető helyen az internet-alapú szoftverek és szolgáltatások terén, s jelentős konkurenciára számíthat olyan cégek részéről, mint például a Google. Ozzie szerint a Microsoftnak az új modell kulcsfontosságú aspektusaira kell koncentrálnia, mint például az ingyenes – hirdetésekkel támogatott – szolgáltatások, illetve bizonyos termékek internetes terjesztésének realizálása.

„Úgy vélem, olyan fordulópont előtt állunk, amikor teljesen világosan látszik, melyek azok az okok, amelyek miatt változásokra van szükség: a versenytársak, a kihívások és a lehetőségek” – fogalmazott Ozzie.

Múlt héten a redmondi cég bejelentette a Windows Live és az Office Live nevű webalapú szolgáltatásainak tervét, amelyek segítségével a cég a Google-lel, a Yahoo-val, a Salesforce.commal és további hasonló alkalmazásokkal foglalkozó vállalattal kívánja felvenni a versenyt.

A Microsoftot nemrég számos kritika érte, amiért jelenlegi üzleti modelljében még mindig a szoftverek terjesztésének régi, dobozba csomagolt módját választja. Szakértők aggódnak, hogy mivel egyre több cég kínál online szövegszerkesztő és képfeldolgozó megoldásokat, ezért csökkenhet az érdeklődés a redmondi óriás operációs rendszerei és irodai alkalmazásai iránt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Ingyen telefont kínál a Microsoft

A redmondi óriás legújabb terveivel olyan riválisainak törne borsot az orra alá, mint a Google, a Yahoo!, illetve az IP alapú telefonálást lehetővé tévő Skype és Vonage.

hvg.hu Tech

Bill Gates: Kína kib…ott a Microsofttal!

Bill Gates egyes meg nem erősített sajtójelentések szerint minden csalódottságát belefoglalta egyetlen indulatos mondatba, amikor meghallotta a bíróság ítéletét a Kai-Fu Lee perben: Kína kib…ott a Microsofttal!

Jobline

Bill Gates levele a jövőről

A Microsoft menedzsmentje vezetői levelek formájában igyekszik betekintést nyújtani a cég stratégiai szintű elképzeléseibe. Ezek az üzenetek az iparág legfontosabb problémáinak leküzdésével kapcsolatosak, és ismertetik a Microsoft állásfoglalását, valamint a vállalat főbb stratégiai lépéseit az adott területen. Bill Gates a társaság elnöke és technológiai vezetője a következő évtized várható változásait elemzi.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Mit mondott Bill Gates az új biztonságosabb Microsoft termékekről?

Bill Gates, a Microsoft elnöke a San Francisco-i RSA biztonságtechnikai konferencián több fontos fejlesztést is bejelentett, többek között az Internet Explorer 7-es változatát is. A Microsoft célja az elsősorban a felhasználók biztonságát erősítő fejlesztésekkel, hogy elejét vegye a további piacvesztésnek, amelyet a közönség egy része által jobbnak tartott böngészők (különösen a Mozilla Firefox) megjelenése okozott az utóbbi időben.

hvg.hu Tech

Új Microsoft technológiák közelednek

Bill Gates a Microsoft fejlesztők számára rendezett Professional Developers Conference (PDC) című szakmai rendezvényen bemutatta a közeljövőben megjelenő Windows Office „12” legújabb fejlesztéseit.

Nemzetközi gazdaság

Átszervezés a Microsoftnál

Szerkezetváltással próbál válaszolni mozgékonyabb versenytársai - elsősorban a Google - kihívására a mind lassabban növekvő Microsoft, amely a jövőre ígért új Windows-változattól remél dinamizmust.

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

Koronavírus: a WHO szerint még nincs globális vészhelyzet

Koronavírus: a WHO szerint még nincs globális vészhelyzet

Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben

Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Erdőkertesi késelés: hazafelé vitték a rendőrök a támadót, amikor előkerült a kés

Erdőkertesi késelés: hazafelé vitték a rendőrök a támadót, amikor előkerült a kés

Előadás közben egy nyest zuhant a nézők közé a miskolci színházban

Előadás közben egy nyest zuhant a nézők közé a miskolci színházban