szerző:
hvg.hu

A 39 éves Anousheh Ansarit egy orosz Szojuz rakéta repíti majd 352 kilométerrel a Föld felett keringő nemzetközi űrállomásra (ISS).

Ansari asszony a róla elnevezett díjat
elnyerő SpaceShipOne előtt
A The Times napilap weboldala szerint az Egyesült Államokban élő, iráni születésű hölgy az iszlám forradalom előtt a teheráni tévében követte figyelemmel az Enterprise űrhajó kalandjait, s ekkor kezdte érezni, hogy a kozmoszba vágyik. Később egy telekommunikációs szoftvernek köszönhetően dollármilliókra tett szert, így nem okozott neki gondot, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát.

„Nagyon szeretnék egyszer kijutni a bolygóról és megnézni, milyen is az univerzum valójában” – nyilatkozta Ansari a The Timesnak.

Ansari idén számos szigorú orvosi vizsgálaton esett át, s hetekig tréningezett a Moszkvához közel fekvő, Csillagvárosnak is nevezett Bajkonurban, ahol 1961, vagyis Gagarin legendás űrrepülése óta képzik az orosz űrhajósokat.

A tervek szerint 2007-ben indul az a Szojuz, amelyre Ansari „jegye szól”, azonban elképzelhető, hogy már az idén űrhajóra szállhat, ha a soron következő utas – egy japán üzletember – valamilyen okból kifolyólag visszalép.

„A hölgy még tavaly jelezte, hogy szeretne csatlakozni az egyik küldetéshez” – nyilatkozta a The Timesnak Szergej Kosztyenkó, az USÁ-ban székelő Space Adventures utazásszervező cég munkatársa. A Space Adventures az orosz űrügynökséggel szerződéses viszonyban állva szervezi az űrturista utakat.

„Ansari asszony szenvedélyes rajongója az űrutazásnak” – tette hozzá a szakember. „Az előzetes megbeszélések után februárban átesett az orvosi vizsgálatokon, s április óta Csillagvárosban a kiképzésen vesz részt. Nagyon lelkes és már nagyon várja az indulást.”

Manapság már nem ritkaság, hogy a hölgyek is magukra húzzák a szkafandert, különösen az USÁ-ban nem. Ansari azonban – akit fegyverhasználatra is kiképeztek, annak érdekében, hogy meg tudja magát védeni a vadállatoktól, abban az esetben, ha kényszerleszállást kellene végrehajtaniuk az orosz sztyeppéken – az első hölgy, aki fizetett a kiváltságért, hogy az űrbe utazhasson.

Ansari-X - díj a civil űrrepülésért (Oldaltörés)

Az iráni hölgy előtt korábban már olyan kalandorok jártak a nemzetközi űrállomáson, mint az első űrturistaként halhatatlanná vált Dennis Tito, az őt követő ifjú afrikai milliomos, Mark Shuttleworth, illetve Gregory Olsen amerikai üzletember, aki a tavalyi év során járt az ISS fedélzetén.

Ansarinak azonban nem ér véget kapcsolata az űrrel, a multimilliomos üzletasszony ugyanis nemrégiben aláírt egy szerződést a Space Adventures-zel, amelynek értelmében kereskedelmi forgalomban használatos űrjárműveket fejlesztenek majd ki közös erővel.
„A Space Adventures bizonyította, hogy megvan a fizetőképes kereslet az űrturizmusra, hiszen ők voltak az elsők, akik egy civilt eljuttattak az űrbe2 – magyarázta Ansari a The Timesnak.

A kalandor vénával megáldott hölgy korábban jelentős összeget adományozott abba a díjalapba, amelyet az első, magánszemélyek által gyártott űrhajónak ítéltek oda. A SpaceShipOne nevű űrhajó által elnyert trófeát a milliomos hölgy tiszteletére Ansari X-díjnak neveztek el.

Az ambiciózus, jelentős vagyont felhalmozó űrturistanő sokak szerint példát mutathat szülőhazájának, Iránban ugyanis a nőket másodrendű állampolgárokként kezeli a konzervatív iszlám rezsim.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Kazahsztánból lőtték fel az űrturistát szállító Szojuzt

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) helyi idő szerint szombat kora reggel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről az a Szojuz-hordozórakéta és az azonos nevű űrhajó, amely három kozmonautát, köztük egy amerikai űrturistát szállít az állomásra.

MTI Tech

A Szojúz 20 millió dollárért viszi fel a japán űrturistát

Enomoto Daiszuke japán üzletember egészségügyi szempontból alkalmas arra, hogy ő legyen a következő űrturista, aki szeptemberben a Szojuz űrhajó fedélzetén utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte a Space Adventures amerikai vállalat.

MTI Világ

Magyar származású lehet az ötödik űrturista

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év tavaszán egy Szojuz orosz űrhajóval indul a Föld körül 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy hozzávetőleg egy hétig élvezze az űrrepülést. Utazásának és kiképzésének ára 20 millió dollár.

MTI Világ

Újabb amerikai űrturista megy a kozmoszba

Gregory Olsen amerikai milliomos lesz a következő űrturista, akit orosz űrhajó visz fel a kozmoszba. Erről már alá is írták a szerződést - jelentette be szerdán Vjacseszlav Davigyenko, a moszkvai űrrepülési hatóság szóvivője.

hvg.hu Tech

Sikeresen visszatért a Földre a harmadik űrturista

Véget ért Gregory Olsen amerikai milliomos hét napos űrutazása. A tehetős tudós Kazahsztánban ért földet kedd reggel. A 400 kilométeres magasságból három és fél óráig tartott az ereszkedés.

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály Zimbabwéban

Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály Zimbabwéban

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát