szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Altatópárnát fejlesztettek ki japán tudósok az álmatlanságban szenvedő emberek megsegítésére. A párna több fajta rezgést, vibrációt képes utánozni, ezek intenzitását a használó állítgathatja kedve szerint.

Tokiói sajtójelentések szerint a Rofute cég tudományos munkatársai által kidolgozott párna a vasúti kocsik ritmikus zakatolását, ringását és "az anya szívdobogását" utánozza, ezáltal fejti ki hatását.

Az új terméken, amely vibráló párna néven kerül kereskedelmi forgalomba, első pillantásra semmi rendkívül nem látható: egy poliészterből készült, 47-szer 63 centiméteres szabvány méretű vánkosról van szó, de ezzel aztán vége is a normál tulajdonságoknak.

A párnába ugyanis két vibrációs szerkezetet építettek be, amelyek közönséges elemekkel táplált elektromágnesekkel működnek. A párna puhaságát vagy éppen keménységét kapcsoló segítségével mindenki a saját ízlése szerint állíthatja.

A lényeg azonban az, hogy a párna több fajta rezgést, vibrációt képes utánozni: a vasúti kocsikban érezhető zakatolást, finom, az alkotók szavai szerint az anya szívdobogásához hasonló lüktetést, vagy éppen ellazító, egyenletes, ritmikus ringást. Ezeknek az intenzitását, gyorsaságát is minden használó maga állíthatja a neki legkellemesebbre.

A berendezést ellátták időmérővel is: ez a bekapcsolás után húsz perccel önműködően leállítja a szerkezetet, amelynek megalkotói nyilván úgy gondolták, hogy ennyi ideig tartó vibráló altatás elég az álomba szenderüléshez.

A szuperpárna 2007 januárjában kerül forgalomba, ára körülbelül 220 dollárnak (valamivel több mint 47 ezer forintnak) megfelelő összegű jen lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Alvászavart kezelő készülék a szívbaj ellen

A folyamatos pozitív légnyomást biztosító (CPAP) eszközökkel történő kezelés bizonyos esetekben megoldást jelenthet a szövevényes szívproblémákra, mely gyakori az obstruktív alvási apnoéban szenvedő pácienseknél – állítja egy belga tanulmány.

hvg.hu Plázs

A sok alvás kedvez a cukorbajnak

Az alvásban is fontos a mértékletesség, legalábbis a férfiaknál, ugyanis mind az álmatlanságban szenvedőknél, mind az álomszuszékoknál növekszik cukorbetegség kockázata.

MTI/hvg.hu Plázs

Elég hat óra alvás

Egy amerikai statisztika szerint a fejlett ipari országok polgárainak egynegyede nyugtatók vagy altatók segítségével tudja csak átaludni az éjszakát. Ennek súlyosabbak a következményei, mint az álmatlanságnak.

Minden korábbinál nehezebb tárgyalások jöhetnek a 2021-es minimálbérekről

Minden korábbinál nehezebb tárgyalások jöhetnek a 2021-es minimálbérekről

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban