szerző:
Infinit

A legfrissebb (augusztus végi) Eurobarometer jelentésben egy olyan kutatási anyagot hoztak nyilvánosságra a háztartások szélessávú internettel való ellátottságáról, amely az EU valamennyi tagállamára kiterjedő, 25 ezer háztartást számláló reprezentatív minta adatai alapján készült. A jelentés a jelenlegi helyzet kétarcúságára világít rá.

Az uniós háztartások közel negyede már szélessávú internet-kapcsolattal csatlakozik a világhálóra, emellett látszik az is, hogy a háztartás méretével arányosan nő a szélessávú ellátottság is – az egy tagot számláló háztartásoknak csupán 12 százaléka kapcsolódik a szélessávhoz, míg a négy vagy többtagú háztartások 34 százaléka. Az érem másik oldala, hogy a lassú internet-kapcsolatot használó háztartások 40 százaléka nem kíván áttérni a szélessávra. Ők ugyanis vagy elégedettek a betárcsázós internet sebességével vagy nem használják a világhálót elég gyakran ahhoz, hogy megérje nekik kifizetni a drágább szélessávot.

A felmérés fontosságát Viviane Reading az információs társadalomért és médiáért felelős biztos méltatta, kiemelve, hogy a napjainkban folyamatosan fejlődő kommunikációs szolgáltatási piac fogyasztói viselkedésébe nyújt mélyreható betekintést. Reading felhívta a figyelmet, hogy a lassú internet-kapcsolatot preferáló háztartások kihívás elé állítják a szolgáltatókat. A szélessávú-internetre való áttérést különféle csomagok, a minőségi tartalom és a kedvezőbb ár segítheti az EU biztos szerint.

A háztartások körében végzett felmérés további megállapításai: Azoknak az 1 tagú háztartásoknak az aránya, amelyek csupán 1 mobiltelefont üzemeltetnek (azaz nincsen náluk vezetékes telefon) a 15-29 éves korig terjedő korcsoportnál elérik az 58 százalékot. Ugyanakkor a 60 évnél idősebbeknél ugyan ez az adat mindössze 6 százalékos. A mobiltelefonok előnyeit tekintve a megkérdezettek úgy vélekedtek, hogy népszerűbb (fontosabb), ha az embert bármikor, bárhol elérik (34 százalék), mint az hogy bárhonnan, bármikor nyílik mód telefonálásra (19 százalék).

A háztartások mindössze 15 százaléka szokott nyilvános telefonkészüléket használni kizárólag abban az esetben, ha mobiltelefonja nincs feltöltve, lemerült vagy nem működik. Az internetet használó háztartások 82 százalékának van vírusirtó programja, de csak 58 százalék használ valamilyen spam irtót. Gyakorlatilag minden uniós háztartásban (97 százalék) van valamilyen telefonnal, 61 százalékban mind a vezetékes, mind a mobiltelefon megtalálható és mindössze 18 százaléknak van kizárólag mobiltelefonja.

A jelentés alapjául szolgáló interjúzás módszertanába is betekintést nyerhetünk: a közzétett adatok közléséhez országonként kábé 1000 személyes interjút készítettek, a 15 évnél idősebb megkérdezettek a populáció egészét reprezentálják.

A meghatározó kommunikációs szolgáltatások penetrációja az EU-ban a háztartások körében a következő:

Telefonnal való ellátottság 97%
Mobil telefonnal való ellátottság 80%
Vezetékes telefonnal való ellátottság 78%
Vezetékes és mobil telefonnal való ellátottság 61%
Kizárólag mobil telefonnal való ellátottság 18%
Kizárólag vezetékes telefonnal való ellátottság 18%
Szélessávú internet hozzáférés 23%
DSL hozzáférés 19%
Modemes hozzáférés 4%
Televízióval való ellátottság 97%
Antenna segítségével 48%
Kábel hálózaton keresztül 32%
Szatellit antenna segítségével 22%

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

IHM: minden oktatási intézményben van szélessávú internet

A közlekedési hálózat fejlesztése mellett a legtöbbet az informatika fejlesztésére költötte a kormány az elmúlt négy évben, s az ország valamennyi oktatási intézményében van már szélessávú internet-csatlakozási lehetőség - közölte pénteken Székesfehérváron az informatikai és hírközlési miniszter.

Infinit Tech

Világszerte 215 millió felhasználó szörföl szélessávon

A Computer Industry Almanac piackutató szerint 2005 végére világszerte 215 millióan kapcsolódnak a világhálóhoz szélessávú kapcsolaton keresztül. A cég 1990 és 2010 közötti adatgyűjtését, illetve prognózisait jelentette meg legújabb jelentésében, mely 55 országot és hat régiót érint.

MTI Tech

Románia vezet a szélessáv terén Kelet-Európában

A szélessávú internethasználat területén Kelet-Európában Románia vette át a vezető szerepet: tavaly megduplázódott a kapcsolatok száma, és az ország mutatói ezen a területen az újonnan belépett tíz EU tagország átlaga felett vannak.

hvg.hu Tech

Az űrből jön a szélessávú internet

A brit űrtávközlési óriáscég, az Inmarsat a héten működésbe helyezi az első két műholdját annak a globális szolgáltatóhálózatnak, amely mobil hang- és nagysebességű internet-szolgáltatást nyújt. A hat évig tartó fejlesztés tervezett költsége 1,3 milliárd euró.

MTI Tech

Erősödhet a verseny a szélessávú piacon

Tovább akarja élénkíteni a szélessávú versenyt a magyar távközlési piacon a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével - közölte az intézmény pénteken.

MTI/hvg.hu Tech

Egymillió emberhez el sem jut a szélessáv

Elkészült a hazai szélessávú internetszolgáltatók közti választásban segíteni hivatott szelessav.hu weboldal, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) összehasonlító oldala. Kovács Kálmán miniszter szerint 2010-re az ország teljes területén elérhetővé válik a szélessávú net.

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW