szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két bőrrákban szenvedő embert mentettek meg a haláltól, saját immunsejtjeik genetikai módosításával. Az új eljárás kecsegtető, de még távol van attól, hogy kiforrott legyen.

A beavatkozás menete
1. Vért vesznek a pácienstől
2. A T-sejteket megfertőzik a vírussal, hogy tartalmazzák a kulcsfontosságú géneket
3. Ezek a gének segítenek a sejteknek kifejleszteni a receptorokat
4. A módosított T-sejteket visszafecskendezik a beteg szervezetébe
5. A receptorok a rákos sejteket célozzák meg, hogy elpusztítsák azokat
Az ötvenhárom éves Mark Origer annak köszönhetően érhette meg lánya esküvőjét, hogy saját immunsejtjeinek módosított változataival kezelték bőrrákját, amely a beavatkozás nyomán teljesen elmúlt. Ugyanakkor az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete szintén bizonyította, hogy lehetséges a rákos sejtek támadása és elpusztítása módosított immunsejtekkel, nem csak bőrön, de mell-, máj- és tüdőrák kialakulása esetén is.

Az eredmények egyelőre nem száz százalékosak, az eljárás során használt módosított T-sejteket - speciális fehérvérsejtek, amelyek vezető szerepet játszanak a sejt szintű immunvédelemben – ugyanis további tizenöt páciensnél alkalmazták, náluk azonban a rosszindulatú daganatok nem múltak el teljesen.

A felfedezés előtt a rákos megbetegedés előrehaladott állapotában lévő páciensek várható élethossza 3-6 hónapban maximalizálódott. A mostani kísérletek szerint a genetikailag módosított T-sejtek a rák elleni küzdelem új fegyverévé válhatnak – írja a Science című tudományos folyóirat.

S bár a tizenhét kezeltből ugyan csak két beteg gyógyult ki teljesen előrehaladott állapotban lévő daganatos betegségéből, a kezelés megkezdését követő 18. hónapra, szakértők mégis úgy vélik az eredmények különösen biztatóak és arra utalnak, hogy az új terápia működhet.

Hogyan működik az eljárás (Oldaltörés)

Rosenberg és csapata a daganatos betegek testéből T-sejteket izolált, majd laboratóriumi körülmények közül sokszorosította azokat. Ezután egy vírust használtak, hogy a T-sejtekbe juttassák a receptor-géneket. Ezek a receptorok teszik lehetővé a rákos daganat azonosítását. Miután a módosított T-sejteket befecskendezik a beteg szervezetébe, azok elkezdik a rákot támadni.

Két hónappal a kezelést követően, a szervezetben található T-sejtek között 10 százalék volt a módosítottak aránya. A kutatók most arra keresnek megoldást, hogyan lehetne a T-sejtek nagyobb hányadát rövidebb idő alatt módosítani, hogy azok hatékonyabban akadályozzák a daganat elburjánzását.

„Sikerült felfedezni a T-sejtek azon receptorait, amelyek a leggyakoribb rákos megbetegedéseket érzékelik” – nyilatkozta a BBC weboldalának Dr. Steven Rosenberg, vezető kutató.

Mark Origer szervezetében a módosított T-sejteknek köszönhetően teljesen elmúlt a bőrrák, és sikerült egy, a máján található daganatot is annyira összezsugorítani, hogy sebészeti beavatkozással gyógyíthatóvá vált. Egy másik 39 éves férfinél, akinek szervezetében, több áttéten át, máján, nyirokcsomóján és tüdejében is daganatos elváltozások jelentek meg, szintén teljes gyógyulást hozott az újfajta beavatkozás.

„Az új technológia mindenképpen jelentős előrelépés” - mondta Dr. Michael Sadelain a Sloan-Kettering Rák Központ igazgatója, hozzátéve, hogy: „Az új eljárás továbbfejlesztése elengedhetetlen, hogy minél több daganattípus elpusztításában sikeresen bevethető legyen és a lehető legtöbb betegen segítsen”.

„Két gyógyult beteg és tizenöt kezelésre nem reagáló páciens ugyan eredmény, de messze van még a hatékony megoldástól, amelyre lehet, hogy éveket kell még várni” – fejtette ki kétségeit Dr. Edel O’Toole a bartsi Bőrgyógyászati Kutató Központ dermatológusa.

John Toy brit rákkutató azonban hangsúlyozta: „nem általános rákellenes varázsszer megalkotására törekszünk”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Vérrendellenességet gyógyítanak génterápiával

Génterápiával sikerült első ízben meggyógyítani a vér egy veleszületett elváltozását Németországban, svájci kutatók részvételével, s az orvosok azt remélik, hogy az elv alapján más vérbetegségeket is kezelni lehet majd a jövőben.

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését

Biden 100 napra maszkot rakna egész Amerikára, és leigazolta Faucit

Biden 100 napra maszkot rakna egész Amerikára, és leigazolta Faucit

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval