szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Baktériumölő víruskoktél élelmiszer-adalékként való használatát engedélyezték a napokban az Egyesült Államokban.

Ínycsiklandozó vírustenyészet
© sxc.hu
A hatféle vírust tartalmazó keveréket csomagolás előtt permetezik majd a húskészítményekre, hogy védelmet biztosítson a hideg húsokon tenyésző Listeria monocytogenes baktérium ellen, amely az Egyesült Államokban évente 2500 komoly ételmérgezést és 500 halálesetet okoz.

Az adalékban található vírusok bakteriofágok, azaz kizárólag baktérium sejteket támadnak meg. Mivel nem ártanak a növényi és az állati sejteknek, az ember számára nem veszélyesek. Az ember emésztőrendszerében egyébként is találhatók természetes bakteriofágok.

Az új készítmény az első az ilyen típusú adalék, mely megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyét .

A baktériumoktól védő élelmiszer-adalékot kifejlesztő baltimore-i vállalat szóvivője már közölte, hogy egy meg nem nevezett multinacionális vállalat már megvette a licencet - jelentette a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Egyre több az ételallergiás

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.

MTI Tech

A réztartalmú ételek károsak az agyra

Ha felborul a táplálékkal bevitt fémek egyensúlya, a túlsúlyba kerülő réz hatására az agyban könnyebben lerakódik a zsír, és ez a felfogóképesség romlásához vezet, más szóval az emberek nem lesznek okosabbak tőle, ha idős korukban zsírban sült májban dúskálnak - állítják amerikai gerontológusok.