szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A wifi korában szinte mindenki szembesül azzal a problémával, hogy a „két perc...

A wifi korában szinte mindenki szembesül azzal a problémával, hogy a „két perc alatt beállítható", meg „pofonegyszerű" routerek installálása minden, csak épp nem egyszerű. És ez még hagyján, mert a legtöbb esetben a végre működésre bírt eszközök lassúak, megbízhatatlanok és elég ingadozó teljesítményt nyújtanak.
Ez nem minden esetben a router hibája. A legegyszerűbb trükk, amellyel orvosolhatjuk ezt a problémát, hogy fogjuk a routert, és megpróbáljuk a lakás valamivel magasabb pontjára szerelni. Ez persze a gyönyörű kábelek közszemlére tételével járhat, de – olykor családunk tiltakozása ellenében is meg kell érteniük: a router nem a pincébe, és nem is a komód alá való.
Sajnos még ezután is előfordulhat, hogy a router előszeretettel dobja a kapcsolatot, indul újra, ha valami csoda folytán sikerült rá csatlakoznunk. Ilyenkor segíthet a firmware csere. Ahogyan a router is tulajdonképpen egy kis számítógép, úgy annak a firmware-je is egy apró operációs rendszerként fogható fel. Senkinek sem kell magyarázni, hogy egy Windows telepítés/újratelepítés után hogy meg tud táltosodni a számítógép, nos, így van ez a routerekkel is.
Az első lépés, hogy megpróbáljuk frissíteni a firmware-t. Ez a gyártók által is támogatott módszer körülbelül annyit segíthet, mint egy Windows update. Vagy bejön, vagy (inkább) nem. Nem kizárható azonban, hogy ez lesz a megoldás. Annyi a dolgunk, hogy letöltjük a routerünk gyártójának honlapjáról a termékünkhöz adott legújabb firmware-t, majd azt, az általában a 192.168.2.1, vagy a 192.168.1.1 címen a böngészőnkön keresztül elérhető adminisztrációs felületen, felinstalláljuk. Ez a legtöbb márka esetén annyi bonyodalmat okozhat, mint egy csatolmánnyal ellátott e-mail elküldése.
Ha megvolt a frissítés, várjuk a csodát! Ha viszont ez nem következett be, akkor már csak a nyílt forráskódú ingyenes firmware-ekben bízhatunk. A remény leginkább a Linksys routerek felhasználói számára csillanhat fel, ugyanis a legtöbb figyelmet a CISCO által gyártott internet-szóró kapta a programozóktól. Nem kell azonban azoknak sem megijedniük, akik nem Linksys gyártmányú routert vásároltak, hiszen számukra is létezik számos firmware, de kétségtelen, hogy a legkiforrottabb és legnépszerűbb szoftverek a Linksys gyártmányaihoz készültek.

Sokan esküsznek a Linksys termékeire, és sokan vannak, akik szerint nem érik meg az árukat, és érdemes inkább az olcsóbb termékek (SMC, D-Link, Askey) közül válogatni. A Linksys előnye azonban éppen akkor mutatkozik meg, amikor kicseréljük a firmware-jét; a torrentezésre (amit legális célra is lehet ám használni!) szinte alkalmatlan, kicsit lassú, de megbízható router akkor kap igazán szárnyra, ha felrakjuk rá a Tomatot vagy a  DD-WRT-t. Innentől kezdve mintha kicserélték volna: a kék-fekete doboz ontja magából az internetet, méghozzá pont úgy, ahogyan azt mi szeretnénk.
Az alternatív firmware-ek leghasznosabb szolgáltatása a QoS, azaz a Quality of Service. A QoS lényege, hogy rangsorolja az általunk lehívott adatokat. A torrentek és általában a letöltések alacsony rangsort kapnak, a böngészés egy fokkal nagyobbat, a Skype vagy ehhez hasonló, valós időben futó kommunikációs szolgáltatások pedig a lehető legmagasabbat. Így egyszerre tölthetünk le, netezhetünk, és Skype-olhatunk úgy, hogy a beszélgetésünk kristálytiszta és teljesen szakadásmentes lesz. Ettől persze nem lesz nagyobb a sávszélességünk, nyilván, hogyha a Skype lefoglal mindent, akkor közben lelassul a letöltés, de mivel az adathívások rangsorolása valós időben történik, minden pillanatban száz százalékig kihasználhatjuk a sávszélességünket. Elképesztően hasznos és tökéletesen működik!
A Linksys routerek egyik hibája, hogy a létesíthető kapcsolatok korlátozottsága miatt nehézkesen kezeli a torrenteket, ezt például a Tomato firmware alapból megoldja, mert magától átállítja a megfelelő értékeket.
Emellett megemelhetjük a routerünk jelerősségét is, ami akkor jöhet jól, hogyha a ház egyik részében már túl gyenge a jel. Igaz, hogy ezzel elvileg csökkenthetjük az eszköz élettartamát, mert így jobban melegedhet, de a témával foglalkozó fórumokon ilyen problémáról még nem számoltak be. Persze nem is szabad a maximumra rakni, a DD-WRT nevű firmware egy adott készüléknél például azt állítja, hogy az alapérték 47 mw 70 mw-ra emelése még biztonságos.
A népszerűbb nyílt forráskódú firmware-eket folyamatosan fejlesztik, egyre újabb szolgáltatásokkal ruházzák föl, és javítják a felmerülő hibákat. Sőt, a legtöbb még azt is megmutatja nekünk, mennyit töltöttünk le és föl, ebből mennyi volt mondjuk p2p, VoIP és egyszerű böngészés. A sok jónak, amit tudnak, csupán egy ára van, és ez a készülékünk garanciája. Egy alternatív firmware-rel működő készüléket nem fog visszavenni a gyártó. Ha a kezelőfelülethez még hozzá tudunk férni, és mondjuk csak a vezeték nélküli szolgáltatás romlott el, akkor gond nélkül visszatelepíthetjük a gyártó által biztosított firmware-et, és ekkor valószínűleg nem veszik észre a szervizben a kis turpisságot.
Az, hogy valaki vállalja-e a kockázatot egy jóval stabilabb hálózatért, nyilván a saját döntése. A vállalkozó kedvűek az alábbi firmware-ek közül válogathatnak.

Tomato - teljesítmény egyszerűen, leginkább Linksysre
Sajnos nem mindegy, hogy melyik routert vesszük, mert nem mindegyiken fut a Tomato. Akinek a Linksys wrt54 g, illetve wrt54 gs változata van, az a négyes (v4) verzióig használhatja (USB támogatás nélkül), ugyanis a következő generációkon már nem fut a Tomato. A verziószám megtalálható a készüléken. Aki újonnan vásárol routert, annak célszerű a wrt54 gl-t választania, mert az mindenféleképpen kompatibilis. A Tomato a fentebb részletezett linksys modelleken kívül a következő routereken fut még:

• Buffalo WHR-G54S, WHR-HP-G54, WZR-G54, WBR2-G54, WBR-G54, WZR-HP-G54, WZR-RS-G54, WZR-RS-G54HP, WVR-G54-NF, WHR2-A54-G54, WHR3-AG54
• Asus WL500G Premium (USB támogatás nélkül), WL500GE
• Sparklan WX6615GT, Fuji RT390W, Microsoft MN-700
 

Ha az ember azon szerencsések közé tartozik, akik telepíthetik a Tomatot, nem lesz nehéz dolga. A router kezelőfelületén ki kell cserélni a firmware-t a Tomatóra a firmware upgrade menüpontnál, majd várni, amíg a router újraindul és készen is volnánk. Egy pillanat alatt bekapcsolhatjuk a QoS-t, és nem is kell rajta feltétlenül állítgatni, az alapbeállításai is kiválóan működnek. A kezelőfelület magától értetődő, lényegesen egyszerűbb és áttekinthetőbb, mint a legtöbb gyártó által kínált firmware. Az egyetlen trükk, hogy a korábbi jelszavunk nem elég a belépéshez, a felhasználónév sort is ki kell tölteni, az „admin" vagy a „root" szavakkal. Ha mégsem sikerülne belépnünk, indítsuk újra a routert a rajta található reset gombbal, és írjuk be a jelszót, ami szintén „admin" lesz.
A Tomatóval a felhasználók nagy részének (nekünk is) túlnyomóan pozitív tapasztalatai vannak, gyakorlatilag sohasem kell újraindítani, az ember egyszer rászán tíz percet, és soha többet nem kell hozzányúlni. Kevesebb lehetőséget kínál fel, mint a DD-WRT, viszont azokat pofonegyszerű beállítani, és nagyszerűen működnek is.

DD-WRT - a profiknak
A DD-WRT sokak szemében az alternatív firmware-ek királya, hiszen rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkezik, és számtalan eszközt támogat. A DD-WRT kezelőfelülete egy kicsit zsúfolt, ez egy átlagfelhasználót könnyen elrettent, cserébe viszont kiterjedt wikivel rendelkezik, ahol a kezdő hálózatbütykölő is tájékozódhat, az idegen nyelvek ismerete azonban sajnos feltétel.

A többiek
Számos lehetőség létezik azok számára, akik nem telepíthetik a DD-WRT-t és a Tomatót. Ott van például az Open wrt, az X-wrt és a Free WRT. Ezek nem olyan bejáratott megoldások, de egy rossz routernél minden jobb, és ha az ember rászánja magát arra, hogy belevág a routertuningolásba akkor ezek is megérnek egy próbát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

WiFi-paradicsom Budapesten

Amikor valaki helyi hálózatot alakít ki, egyre gyakoribb, hogy vezeték nélküli...

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e