szerző:
hvg.hu

Kibukott az igazság: a hollywoodi filmstúdiók szemében a YouTube minősíthetetlen tartalommal van tele, ami mellé nem szívesen helyezik filmjeiket. Ha ez nem elég: a Warner Brothers által támogatott ipari jelentés szerint a Google videomegosztója maga az illegális tartalommal teli fertő. Cikkünkben ránézünk, mi is van jelenleg a YouTube környékén, és honnan érdemes mellette még filmeket keresnünk az ünnepekre.


Bulletproof Monk: kungfu, ingyen
© Metro-Goldwyn-Mayer
Nagy áttörés a YouTube számára az a szerződés, amelyet november közepén kötött a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdióval. Ennek értelmében a videoszolgáltató teljes hosszukban helyezhet el oldalán tévéfilmeket, illetve bizonyos sorozatepizódokat, így válik például elérhetővé a nyolcvanas-kilencvenes évek amerikai popkultúrájának egyik meghatározó sorozata, az American Gladiators is. Az Impact csatornán olyan filmek jelennek majd meg, amelyeket már nem lehet nyereségesen kiadni DVD-n, illetve tévéhálózatok sem tudják könnyen értékesíteni őket: ilyen például a Lone Wolf McQuade vagy a Chow Yun-Fat hongkongi sztár által fémjelzett Bulletproof Monk is. Jim Packer, az MGM alelnöke szerint a későbbiekben többféle tematikus YouTube-csatorna várható: példának okáért kifejezetten hölgyeknek szánt YouTube-csatorna is lesz (erre olyan darabok kerülnek fel, mint a Fame vagy a Cagney and Lacey).

Az MGM repertoárjában azonban hiába szerepelnek olyan alapvető filmfranchise-ok, mint a Rocky, a James Bond vagy a Rózsaszín Párduc, a körülbelül 4000 alkotásból szinte alig kerülnek fel filmek teljes hosszukban a YouTube-ra, a legtöbb mozialkotásból csak rövidebb részleteket nézhetünk meg. A YouTube és az MGM közös nyilatkozatában azt olvashatjuk: a teljes hosszúságú ingyenes filmeket hirdetésekkel bővítve töltik fel a videomegosztóra, a fent említett új csatornák pedig "a közeljövőben" indulnak majd be.

Streameljünk és töltsünk
Hiába számít nagyobb presztízsértékű oldalnak a Hulu, ha nem Amerikából (vagy esetleg amerikai proxin keresztül) látogatjuk meg az oldalt, nem tudunk hozzáférni az ottani anyagokhoz - ugyanúgy, ahogy a már említett Veoh esetében sem.

Sokszor elfelejtett tény, hogy a Google kezében nemcsak a YouTube van, hanem a Google Video szolgáltatás is, amelyen rengeteg filmet és dokumentumanyagot is találhatunk: Tarkovszkij Stalkere ugyanúgy megtalálható itt a maga több mint két és fél órájával, mint a National Geographic dokumentumfilmjei vagy a DVD-kiadást váró klasszikus sci-fi sorozat, a Max Headroom nyitóepizódja is.

A Skype mögött álló csapat új fejlesztése a Joost névre keresztelt nettévé, amiről a hvg.hu már korábban is beszámolt. Az oldal különlegessége, hogy csak professzionális, jogvédett tartalmak kerülhetnek fel rá, ezek között pedig a rétegérdeklődésűek is számos érdekességet találhatnak: a klasszikus Transformers sorozat mellett olyan sorozatokat találhatunk itt teljes hosszban és jó minőségben, mint a Zatoichi the Blind Swordsman, az Arnold Schwarzenegger fémjelezte Emlékmáson alapuló Total Recall 2070 tévésorozat is - az ünnepekre kifejezetten ajánlandó a chic.tv gasztronómiai csatornája, Charlie Chaplin és Buster Keaton rövidfilmjei, illetve az XLPR ismeretterjesztő csatornája.

Teljes hosszúságú klasszikus filmeket (főként horrorfilmeket, szórakoztató alkotásokat és film noirokat) tölthetünk le az Internet Archive gyűjteményéből, az Ubu Films archívumában avantgarde alkotásokat és rövidfilmeket tekinthetünk meg. Egyes mozifilmek még a videoID ellenére is fentmaradtak a YouTube oldalán - ezeket általában tízperces darabokban töltik fel.
A YouTube jelenleg joggal reménykedik abban, hogy hasonló egyezményeket más stúdiókkal is tudna kötni (jelenleg a CBS, a BBC Worldwide, a Fox, a Showtime és az HBO csatornákkal van tartalmi megállapodása), a szolgáltatás ugyanis a Google egyik legnagyobb pénznyelőjének számít. A keresőóriás 2006-ban vásárolta fel a céget 1,65 milliárd dollárért, s azóta is azon dolgozik, hogyan válthatná pénzre az oldal népszerűségét úgy, hogy közben nem idegeníti el a felhasználókat, nem csökkenti a látogatottságot. A Nielsen felmérései szerint a YouTube-nak csak szeptemberben 81 millió látogatója volt, ami közelít a százmilliós álomhatárhoz, emellett pedig határozott előnynek számít a tény, hogy nagyobb hollywoodi filmstúdióval is kötött már szerződést.

Ezt az előnyt érdemes lesz minél előbb kihasználni, hiszen a videomegosztónak már most erős riválisa a Hulu, amin az NBC Universal és a News Corp Fox programválasztéka domborít. A stúdiók közül sokan inkább a havi 6,3 millió látogatottságot produkáló Hulut favorizálják - külseje jóval strukturáltabb, tisztább, amatőr felvételek sem találhatók rajta, emellett számos szponzorcéget mutathat fel. Jim Packer, az MGM alelnöke szerint a YouTube-on lesznek ugyan hosszabb videók is, de nem olyan oldal, amely egyszerre harminc-negyven nagyobb filmnek is otthont adhatna, arra inkább a Hulu való. A Sony korábban azt nyilatkozta: régebbi műsorainak zanzásított változatait, úgynevezett minizódokat helyez el a YouTube-on, év végéig nagyobb tartalmi megosztást nem is  tervez, a rövid filmbemutatókat felsorakoztató Lionsgate pedig azt állította: rövid távon nem is számolt jelentős eredményekkel. (Egy korábbi szerződés értelmében a CBS és a független Lionstudio rövidebb darabjai is megjelennek csatornákba rendezve.)

A tény, hogy a YouTube a világ leglátogatottabb amatőr videomegosztója, számos problémát vet fel Hollywood és a professzionális tartalomszolgáltatók számára: a Viacom például azért perelte be az oldalt, mert az szerinte tudatosan, szándékosan védi azokat a felhasználóit, akik a szerzői jogokkal védett viacomos televíziós programok részleteit helyezték el ott. A Google mindmáig azzal az 1998-as szerzői jogi határozattal (Millennium Copyright Act) védi magát, aminek értelmében az internetes cégek nem felelősek azért, hogy a felhasználók mit helyeznek el az általuk látogatott weboldalon. Mindezek ellenére egyértelműek a Google tartalmi megszorításai: az általuk beépített érzekelőrendszer, a videoID kiszűri a felhasználók által feltöltött jogsértő tartalmakat, az MGM-mel kötött szerződés pedig egyértelmű üzenetet hordoz: a YouTube már hajlandó nagyban, a tartalomszolgáltatókkal kötött üzletben gondolkodni; valljuk be, több száz millió felhasználóval meglehetősen nehéz nem kalkulálni.

Rosszabbul áll a YouTube szénája, ha a Warner Brothers sajtónyilatkozatát nézzük. A Warner szerint ugyanis a YouTube az a site, ahol a legtöbb illegális tartalom található meg, az illegális filmmegosztások ötös listáján ezek mellett a Rapidshare, a Veoh, a Megaupload és meglepő módon a Hulu oldalai a helyezettek. Mindez a Warner és az MPAA (az amerikai mozgókép-szövetség) által támogatott FACT cég felmérésében olvasható: eredményeik szerint a letöltések száma egyre csak nő, a britek pedig eddig nem tapasztalt mértékben kalózkodnak (a FACT szerint a szigetország népességének egyharmadáról, közel 20 millió állampolgárról van szó). A jövő évben górcső alá veszik a kiadók számára egyre nagyobb problémát okozó streaming megoldásokat is. A Warner hivatalos véleménye szerint a kalózkodás megszüntetése teljességgel lehetetlen, csak arra a szintre kívánják csökkenteni, hogy mellette normális üzletmenetet tudjanak folytatni, a cégeknek ugyanis virágozniuk kell. A jelentésben az is olvasható, hogy a kalózkodó felhasználók száma globálisan nem változik, de a BitTorrentet, a vezető letöltési protokollt használó felhasználók száma tavalyhoz képes 17,5 százalékkal nőtt.

A FACT által is említett Rapidshare, illetve Megaupload oldalakon - hasonlóan például a YouSendit fileküldő szolgáltatáshoz - saját tartalmainkat tölthetjük fel és tehetjük elérhetővé ismerőseink számára. A regisztrált felhasználók tetszőleges méretű fájlokat tölthetnek fel (illetve le), így az ilyen oldalak beindulása után várható volt az is, hogy platformjául szolgálnak majd a különféle film-, zene- és szoftverletöltéseknek is: ezen oldalakról a szerzői jogok tulajdonosai folyamatosan töröltetik saját anyagaikat, amennyiben rátalálnak azokra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ennél kedvesebben nem lehetett volna újragondolni az Aladdint

Ennél kedvesebben nem lehetett volna újragondolni az Aladdint

Taylor Swift kiosztotta az újságírót, aki a gyerekvállalásról kérdezte

Taylor Swift kiosztotta az újságírót, aki a gyerekvállalásról kérdezte

Újraszámolás: megváltozott az Eurovíziós dalfesztivál végeredménye

Újraszámolás: megváltozott az Eurovíziós dalfesztivál végeredménye

Buszoztatták a romákat Felsőzsolcán, feljelentést tett az MSZP

Buszoztatták a romákat Felsőzsolcán, feljelentést tett az MSZP

Orbán leszavazott, és "több mint bizakodó"

Orbán leszavazott, és "több mint bizakodó"

HIV-pozitív orvos miatt fertőződhetett meg több mint 500 gyerek Pakisztánban

HIV-pozitív orvos miatt fertőződhetett meg több mint 500 gyerek Pakisztánban