szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétnapos fotózást követően felkerültek az ausztriai jégemberről, Ötziről készült speciális háromdimenziós képek az internetre. A gleccsermúmia szabad szemmel eddig nem látott titkait fedte fel.

A szakemberek a tudományos érdeklődést és Ötzi szükségessé váló konzerválását egyesítették az akcióban - közölte az EURAC kutatóintézet, amely újrahasznosítható energiaforrások, genetikai orvostudomány vagy kisebbségi jogok mellett külön figyelmet fordít a jégemberrel kapcsolatos tudomáyos kutatásoknak is. A jégember testét borító több mint 50 tetoválást felfedő speciális képek keddtől már az interneten is megtekinthetők.

A két nap alatt több mint 150 ezer felvétel készült a múmiáról, milliméteres részletességgel, 16 különböző szögből fotózták a testet. A háromdimenziós felvételek speciális piros-zöld szemüvegek használata segítségével térbeli ábrázolást is nyújtanak a világ legrégebbi gleccsermúmiájáról.

Dél-tiroli Archeológiai Múzeum
A nagyfelbontású képek révén az egész testet, de akár a legkisebb részleteket is meg lehet tekinteni. "A projekttel segíteni akartuk a tudósok kutatását" - mondta Marco Samadelli, a fotózás vezetője. A tudósok mellett azonban az összes érdeklődő hozzáférhet a képekhez, az internetes oldal német, olasz, és angol nyelven érhető el.

A gleccsermúmia védelmét szolgáló szigorú szabályok tiltják a szélesebb közönség számára, hogy közelről vegyék szemügyre a jégembert. Az Ötzi testén végzendő beható vizsgálatok szintén ellentétesek a konzerválás szempontjaival. A fotózással a nehezen kielégíthető érdeklődésnek akartak elébe menni.

Az 1991-ben Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban talált, több mint ötezer éves Ötzi mínusz 6 fokon és 98 százalékos páratartalom mellett "éli mindennapjait" a bolzanói régészeti múzeumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt