szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legveszélyesebb számítógépes játéknak ítélte egy svéd internetes portál a Blizzard közösségi internetes szerepjátékát, a World of Warcraftot (WoW). Állítását alátámasztja egy svéd gyermekvédelmi szervezet is, amely nemrég azt nyilatkozta, hogy a "WoW" az új kokain.

Egy húszéves svéd fiú a közelmúltban azért került kórházba, mert összeesett, miután 20 órán keresztül "wowozott". Az ilyen események nem ritkák: az Egyesült Államokban rendszeresen látnak napvilágot a számítógépes játékkal kapcsolatos igaz rémtörténetek, amelyek során az illető súlyos állapotba került a túlzott játék miatt, vagy akár bele is halt a szünet nélküli "wowozásba".

Svédországban rendkívül népszerű ez a játék - különösen a fiatalabb korosztály körében: a World of Warcraft európai szervereinek tekintélyes részét teszik ki tinédzser svéd játékosok - írta a thelocal nevű svéd hírportál.

A svéd gyermekvédelmi szervezet, a Stiftelsen Ungdomsvard már meg is kongatta a vészharangokat. Szerinte a World of Warcraft egész egyszerűen "az új kokain". "Nincs egyetlen olyan játékfüggéshez köthető eset sem, amelyhez ilyen vagy olyan formában ne lett volna köthető a World of Warcraft" - hangoztatta Sven Rollenhagen, a szervezet vezetője.

A gyermekvédelmi szervezet és a svéd közegészségügyi intézet hadat üzent a játékaddikciónak, amely szerintük egyre vészesebb méreteket ölt az országban, ugyanakkor konkrét diagnózis még nincs erre a betegségre.

A World of Warcraftnak 11,7 millió előfizetője van világszerte, és már a játékosvilágban is közismert, hogy milyen mértékű függést okozhat. A sajtó, a politikusok és a pszichológusok ezzel mégis ritkán foglalkoznak, miközben mindenhonnan az erőszakos témákkal való példálózásokat lehet hallani. A World of Warcraft-függésről szól a South Park rajzfilmsorozat egyik híres epizódja is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tilos lesz az olimpián térdelve vagy felemelt ököllel tiltakozni a rasszizmus ellen

Tilos lesz az olimpián térdelve vagy felemelt ököllel tiltakozni a rasszizmus ellen

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten