szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Eddig is több, mint 25 ezer alkalmazás készült az Apple telefonjára, amelyeket az...

Eddig is több, mint 25 ezer alkalmazás készült az Apple telefonjára, amelyeket az iTunes App Store-on keresztül vásárolhatnak meg a készülékek tulajdonosai.
A cég kedden bemutatta a hamarosan megjelenő iPhone 3.0 rendszer - elsősorban a fejlesztők szempontjából lényeges - újdonságait, amelyhez a szoftverek készítői új SDK-t kapnak, benne közel 1000 új API utasítással. Kicsit megújul a vásárlási eljárás is, ezentúl akár azt is megtehetjük majd, hogy egy játékhoz csak adott számú pályát veszünk meg, a többit pedig hozzávásároljuk ha a meglévőket meguntuk, vagy egy térképprogramot csak az adott városok térképeivel veszünk meg. Az üzleti model azért lényegében nem változik, továbbra is 70% marad a fejlesztők zsebében az árból.

Újdonságok fejlesztőknek
Az iPhone 3.0-ban immár Bluetooth-on keresztül is lehetővé válik a játék két iPhone között és bővül a támogatott Bluetooth-os eszközök köre is.
Érdekesség, hogy az iPhone programok akár orvosi műszerekkel is képesek lesznek kommunikálni.
A fejlesztők ezentúl beépíthetik programjaikba a Google térképeit a megszokott funkciókkal (nagyítás, GPS stb.). Immár a valós GPS programok készítése is lehetővé vált a Core Location segítségével (turn-by-turn).
Átalakították a Push rendszert, az energiazabáló háttérben futó megoldás helyett az Apple szerverein keresztül jutnak el a információk (hang és szöveg is) a felhasználókhoz és még számtalan API került a rendszerbe (többek között VoIP is).

Felhasználókat érintő újdonságok
Úgy tűnik, igaz az ősi Apple mondás, miszerint türelem copy-paste fukciót terem. Ez is lesz a 3.0-ban, minden programban használhatjuk. Viszont ez csak egy, a közel száz kényelmi újításból, amelyek már nem a fejlesztőket, hanem a felhasználókat célozzák. Érdekesség például, hogy a telefon rázásával aktiválhatjuk az Undo és Redo funkciókat, ha valamilyen szöveget rossz helyre illesztettünk be. De például több képet is beilleszthetünk a Mail levelezőbe.
Immár minden Apple alkalmazás működik fekvő módban is, ami a szélesebb virtuális billentyűzet miatt kényelmesebb gépelést tesz lehetővé.
Az új Messages alkalmazás immár MMS-eket is kezel, de lesz lehetőség képek, fájlok, névjegykártyák küldözgetésére is.
A Voice Memos programmal hangjegyzeteket készíthetünk, s megújult a Calendar is, ezentúl elérhetünk vele CalDAV naptárakat.
Kereshetünk a levelekben, lesz Spotlight keresés rendszerszinten és RSS olvasót is kapunk.
Végre szinkronizálhatjuk a Notes bejegyzéseket, lesz live streaming, sztereó Bluetooth, VPN on demand, YouTube feliratkozási lehetőség, szülői felügyelet, adathalászat elleni szűrés stb.
Mindent egybevetve egészen tisztességes újításokat - illetve hiánypótlásokat - kap az új rendszer, amivel ismét feladják a leckét a konkurens gyártóknak.

A bemutatón látni lehetett a Sims 3.0 iPhone-os változatát, amely már kihasználja az új rendszer lehetőségeit (a játékban a karakterek például a telefonon tárolt dalainkat hallgatják). Ebben a játékban is kihasználhatjuk a lépcsős vásárlás lehetőségét. Játékon belül vásárolhatunk további kiegészítőket simjeinknek.
Mindenesetre számos alkalmazás és játék van már finisben most, a bejelentéssel egy időben is. Lesz például olyan FPS (a LiveFire), amelyben kihasználhatjuk az új Push funkciót a játékostársak invitálására és új fegyvereket vásárolhatunk menet közben (már látszik, hogy izgalmas üzleti modell lesz ez, de remélhetőleg azért nem hatalmasodik el a fejlesztőkön az “adjunk minden funkciót külön pénzért” életérzés).
Az talán senkit nem ér váratlanul, hogy az ötletes programokat - például Ocarina - kiötlő Smule is az elsők között van, akik kihasználják majd az új lehetőségeket a  Leaf Trombone alkalmazásban.

Az iPhone 3.0 béta változatát a fejlesztők mától elérhetik, így minden bizonnyal megkezdődik az új alkalmazások fejlesztése. A végleges változat nyáron lesz letölthető. Az iPhone 3G felhasználók számára ingyenesen (a korábbi modelleken is használható lesz, de korlátozott funkciókkal).
Az iPod Touch felhasználóknak a frissítés 10 dollárba kerül majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Zenéljen iPhone-on!

Az iPhone multi-touch érintőképernyője igazán sokoldalúan használható fel.

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert