szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A pontyra emlékeztető robothal megalkotása nem volt olcsó mulatság, 29 ezer...

A pontyra emlékeztető robothal megalkotása nem volt olcsó mulatság, 29 ezer dollárba került, ám ha az egy évig tartó próbák sikeresnek minősülnek, akkor minden centjét megéri majd a befektetés.

Wi-fivel kommunikál a robothal

A robothal feladata felkeresni a tengerekben, vizekben a különböző szennyeződéseket. Ennek érdekében kémiai vegyszereket detektáló szenzorokkal látták el. A robothal önállóan képes mozogni, tehát nem szükséges egy ember, aki navigálná. A rögzített adatokat a hal wi-fi technológia segítségével küldi vissza a bázisra. A robothal másfél méter hosszú.

A tudósok azért építettek egy önállóan mozgó halat és nem mondjuk egy mini tengeralattjárót erre a célra, mert úgy vélik, a hal sokkal energiahatékonyabban képes mozogni, mint egy tömzsi tengeralattjáró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!