szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új vírust mutattak be a CanSecWest hackerkonferencián, ami könnyedén megbirkózik bármilyen rendszerfrissítéssel és egy format sem képes eltávolítani a gépről. Ami még ijesztőbb: a módszer ugyanúgy működik Windows-alapú gépen, mint az OpenBSD-s rendszereken, sőt, a VMwave Playert futtató gépeken is, írja a Wired.


Az Anibal Sacco és Alfredo Ortega által demonstrált módszer a számítógép BIOS-át fertőzi meg, az alaplapon található azon programot, amely a rendszert indítja el, illetve ami az alapvető feladatokat látja el az operációs rendszer számára. Az új vírus teljes kontrollt ad a támadóknak a fertőzött gép felett és sem egy újraindítás, sem egy rendszerformat, sem pedig a BIOS felfrissítése nem tudja kitörölni a rendszerből.

A fejlesztők hangsúlyozták: ahhoz, hogy a programkódot telepíthessék egy gépre, ahhoz vagy adminisztrátori jogosultság vagy pedig fizikai hozzáférés szükséges, ez pedig erősen limitálja a megfertőzhető gépek számát. A páros azonban most a vírus terjeszthető változatán dolgozik, elmondásuk szerint képesek bármilyen meghajtóprogramot átírni úgy, hogy az megfertőzze a BIOS-t, sőt, semlegesítse a vírusérzékelő rendszereket is, számolt be erről a Wired, megjegyezve, hogy az egyre fejlettebb és kifinomultabb vírusvédelmi szoftverek ismeretében gyakorlatilag várható volt, hogy a számítógépes vírusok következő célpontjai a hardverek és az alacsony szintű rendszerszoftverek lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken