szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az igazság valahol a kettő között van: érdekes fejleményeket lehet megfigyelni a „felhőben”, amelyek hatással lehetnek...

Az igazság valahol a kettő között van: érdekes fejleményeket lehet megfigyelni a „felhőben”, amelyek hatással lehetnek a piacra, ám senki sem fogja máról holnapra felszámolni meglévő IT-infrastruktúráját, és áttérni erre az új szolgáltatási módra, sőt talán még a belátható jövőben sem fogják ezt megtenni. Ugyanakkor az is igaz, hogy aki nem vesz tudomást ezekről a fejleményekről, az könnyen lemaradhat a piaci versenyben.
Bár mindenki odavan a felhőért, pontos, egzakt meghatározás még nem született mibenlétéről. Részben talán azért, mert inkább átalakulásról, semmint új technológiáról van szó, akárcsak az ipari forradalom idején. A számítási felhő legáltalánosabb definícióját – de inkább jellemzőinek leírását – az amerikai National Institute of Standards and Technology (NIST) kísérelte megadni: a modell révén a felhasználók kényelmesen és igény szerint férhetnek hozzá a megosztott, beállítható informatikai erőforrásokhoz, amelyeket gyorsan és minimális adminisztrációs megterhelés vagy szolgáltatói beavatkozás mellett rendelkezésre lehet bocsátani és fel lehet szabadítani.

A cloud evolúciója több tényező találkozásának eredménye. A koncepció abból az ötletből ered, hogy a számítástechnika legyen közmű, ahol a szolgáltatások lefedik csaknem az összes területet, és mindenki számára megfelelőek. A technológiai rész sem ördöngösség: a „boltokban” kapható eszközökből kell összerakni, és már működik is. Persze mindehhez az is szükséges, hogy (majdnem) mindenki hajlandó legyen kívülről, az interneten keresztül igénybe venni szolgáltatásokat.

A három réteg
Az Atos Origin tanácsadó cég szerint a felhő mint jelenség három fogalmi „rétegből” áll össze: a felhő általában; a felhőszolgáltatások, amelyek ezt támogatják, valamint a felhőszámítás, ami amolyan hordozó eszközként lehetővé teszi a szolgáltatások eljuttatását a felhasználókhoz. Részletesebben megvizsgálva ez utóbbit, további rétegeket, szinteket, modelleket különíthetünk el.

A számítási felhőben a jogosultsági szinteket figyelembe véve beszélhetünk:
- magán számítási felhőről (private cloud), ez a számítási felhő kizárólagosan csak egy meghatározott szervezet számára létezik;
- nyilvános számítási felhőről (public cloud), ezt a számítási felhőt a nagyközönség és/vagy ipari csoport számára teszik elérhetővé, ahol a tulajdonos lényegében egy szervezet, amely ezt értékesíti;
- közösségi számítási felhőről (community cloud), ezt a számítási felhőt közös érdekből (például küldetés, biztonsági követelmények, politika, megfelelőségi szempontok stb.) megosztva használja egy vagy több szervezet és/vagy közösség. A csoport/szervezet vagy egy harmadik fél kezelheti ezt a felhőt, amely lehet helyi és/vagy távoli.
- hibrid számítási felhőről (hybrid cloud), ennek a felhőnek az összetétele legalább két típusú (magán, közösségi vagy nyilvános) felhő ötvözete; a kapcsolatot szabványosított és/vagy saját technológiával megoldott, amely lehetővé teszi az adatok és alkalmazások hordozhatóságát.

 

Szolgáltatások
A számítás felhő adott szolgáltatásait figyelembe véve is tehetünk felosztást.
- Infrastrukturális számítási felhő (infrastructure as a service). A legalacsonyabb szintű szolgáltatás a cloud computingban. Nincs szükség helyi szerverekre, hálózati eszközökre, plusz helyiségekre és egyéb, a hálózat üzemeltetéséhez szükséges kellékekre. A szükséges erőforrásokat a szolgáltató biztosítja az interneten keresztül.
- Platform alapú számítási felhő (platform as a pervice). A kialakított saját alkalmazások a szolgáltatásnyújtó infrastruktúráján, programkörnyezetében futnak, amit a felhasználó az interneten keresztül ér el.
- Szoftver alapú számítási felhő (software as a service). A szoftvert az interneten át egy szállító vagy egy szolgáltató a kereső útján biztosítja több felhasználó részére, több társbérlős architektúra keretében. A szoftverek karbantartása és frissítése a szolgáltatóra hárul. Hátrányai, hogy ha a sávszélesség nem kielégítő, vagy ha hálózati probléma akad, nem tudjuk az alkalmazásokat használni. Továbbá csak azokat a szoftvereket használhatjuk, amit a szolgáltató felkínál. A már meglévő szoftverkészletünk ideiglenes bővítéséhez viszont tökéletes eszköz, hiszen a bérlési költség jó esetben is csak töredéke az éppen használatos szoftver licencdíjának.

 

Már nálunk is
A változások csíráit egyébként már Magyarországon is lehet észlelni. A gazdasági válság okozta akkut forráshiány arra kényszerítette a hazai vállalkozásokat, hogy informatikai rendszerük színvonalának fenntartása érdekében a megszokottól eltérő megoldásokat keressenek. Közülük egyre többen találnak rá az infrastruktúra-beruházások költségét minimalizáló és a működési kiadásokat csaknem megfelező felhő-alapú szolgáltatásokra, és a magyar kis- és közepes vállalatok növekvő számban igénylik a felhőszolgáltatásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ilyen egy felhőszámítási labor

A HP és az Óbudai Egyetem nemrég aláírt együttműködésének keretében alakítják ki azt a legújabb technológiával...

techline.hu Tech

Felhőbe viszik, avagy sem?

A UNIT4 felmérésének célja az volt, hogy összegyűjtse a cloud computinggal kapcsolatos véleményeket és terveket azon...

techline.hu Tech

Készítsen saját felhőt!

Az Iomega Personal Cloud egy olyan forradalmian új webes feldolgozási architektúra, amellyel az Iomega hálózati...

techline.hu Tech

Ilyen lesz az informatika jövője

A konferencia résztvevői az üzleti és a magánélet minden területére behatoló informatika megváltozott szerepét és az...